Metajin

Metajin

Metajin
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Non-steroid Antienflamatuar
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Metajin; açık sarı renkli, berrak bir çözelti olup, 1 ml’de 500 mg  Metamizol = Dipiron (phenyl-dimethyl pyrazolone-methylamino methane sulfonate sodium salt) içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Metamizol, bir pirazolon türevi olan piramidon molekülünün değiştirilmesi ile elde edilen  analjezik, spazmolitik, antipiretik, antiromatizmal ve genel sedatif etkili bir maddedir. Kas içi yolla uygulanan ilaç hızlı bir şekilde emilerek ağrı kesici etkinliğini MSS’deki ağrı merkezlerini etkileyerek ağrı eşiğini yükseltmek suretiyle gösterir. Otonom sinir sistemini etkileyerek ısı kaybını arttırarak ateşi düşürür ve otonom merkezleri uyararak düz kaslarda oluşan spazmı çözer.

Antienflamatuvar etkisini de, yangılı bölgedeki damar geçirgenliğinin azalması ve bölgesel sıvı içeriğinin hızla emilmesinin sağlanması şeklinde gösterir. Metamizolün plazma yarı ömrü çok kısadır, metabolitleri plazma proteinlerine bağlanmaz. Uygulanan dozun büyük kısmı metabolitleri halinde idrar ile atılır. 

KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR

Metajin; sığır,at ve köpeklerde analjezik,antipiretik,antiromatizmal,spazmolitik ve antinevraljik amaçla kullanılır. Hayvanlardaki timpaniden kaynaklanan sancı ve spazmlarda,kas ve sinirlerin ağrılı hallerinde kullanılır.

Metajin KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Sığırlarda 20-40 mg / kg c.a., atlarda 20-60 mg / kg c.a., köpeklerde 50-100 mg/kg c.a. dozda ,kas içi ve yavaş olarak damar içi yolla uygulanır. Gerektiğinde 8 saat arayla günde 1-2 kez doz tekrarı yapılabilir. Şiddetli sancılarda doz miktarı6-8 ml / 100 kg c.a’ a çıkarılabilir. Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde önerilmemişse aşağıdaki dozlarda verilir:

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Metamizolün uzun süreli kullanımlarında agranülositosis ve lökopeni oluşabilir. Kemik iliği ve kan yapımı sağlıklı olmayan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Sağaltım dozlarında bile etçillerde bulantı ve kusmaya neden olabilir. MSS ve kardiovasküler sistem üzerinde etkilerinden dolayı tedavi dozları aşılmamalıdır ve kardiovasküler bozukluk olan hayvanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Protrombin şekillenmesini baskı altına aldığından, Metajin tatbiki sırasında kanama eğilimi artar.

Sürgün, uyuşukluk, öfari, sinirlilik, kan işeme, yürüyüş bozukluğu ve serum hastalığı tipinde aşırı duyarlılık, ülserli ağız yangısı, karaciğer ve böbrek yangısına yol açabilir.

Enjeksiyon yerinde geçici olarak yangı ve şişkinlik yapabilir. Herhangi bir şekilde şişkinlik olduğu takdirde sıcak pansuman uygulanır.

Metajin İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Fenilbutazon ve barbitürat gibi anesteziklerle  beraber kullanılmamalıdır. Ayrıca klorpromazin HCl ile hipotermiye neden olabileceğinden, beraber kullanılmamalıdır. Salisilik asitle birlikte kullanılmamalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi ( i.k.a.s.); tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için beslenen sığırlar 12 gün süreyle kesime sevk edilemez.

İnsan tüketimi için süt elde edilen ineklere uygulanamaz.

KONTRENDİKASYONU

Böbreklerde prostaglandin sentezini azaltması nedeniyle vücutta su ve tuz tutulmasına yol açarak plazma hacminde artışlara neden olur. Bu sebeple, kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları ile kan basıncı yüksek olan hastalarda kullanılmamalıdır. 

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Yarış atlarında yarıştan 5 gün önce ve 5 gün sonra kullanılmamalıdır.  

Gebelikte Kullanım: Plasentadan geçerek fötusta solunum depresyonuna sebep olabileceği dikkate alınmalıdır.

GENEL UYARILAR

MUHAFAZA ŞARTLARI ve RAF ÖMRÜ

15-25 °C’de ışıktan koruyarak kutusu içinde muhafaza ediniz.

Raf Ömrü: İmal tarihinden itibaren 3 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutuda 20, 50 ve 100 ml’lik  bal renkli cam flakonlarda  takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ ve ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır.(VHR)

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 10.03.2004

GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 16.03.2004 – 13 / 046

RUHSAT SAHİBİ VE İMAL YERİ: AKSU Eczacılık ve İlaç San. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti. Gersan Sanayi Sitesi 654.sok. No:47 Ergazi/Ankara

Exit mobile version