Mayoz Bölünme

Mayoz Bölünme

Mayoz bölünme, gelişmişlik bakımından yüksek yapılı bitki ve hayvanların tamamında görülen bir bölünme şekli olan Mayoz bölünme eşeyli üremenin de temelini oluşturmaktadır. Yeni nesiller arasında genetik çeşitlilik bu bölünmeyle sağlanır.

Mayoz Bölünme Nedir?

Mayoz Bölünme eşey üreme hücrelerinin (Gamet) oluşumunu sağlayan Haploid kromozomlu dişi ve erkek cinsiyet hücrelerini oluşturmak için gerçekleşen bir olgunlaşma bölünmesidir. Bu bölünme sırasında “2n” kromozomlu ana hücreden “n” kromozomlu 4 tane yavru hücre oluşmaktadır. Sadece cinsiyet organlarında (testis ve ovaryum) meydana gelir. Üreme hücreleri olarak bilinen sperm ve yumurta, mayoz sonucunda oluşur. Kısaca söylemek gerekirse Mayoz bölünme Diploid hücre (2n) ’den haploid (n) hücre oluşumu için ve Genetik çeşitlilik için şarttır.

Mayoz Bölünmenin Mitoz Bölünmeden Farkları Nelerdir?

 Mayoz Bölünme Evreleri

Mayoz bölünme, Mayoz I ve Mayoz II olmak üzere iki evreden oluşur. Bunların her birinde sırasıyla; profaz, metafaz, anafaz ve telofaz aşamaları görülür.

Mayoz I, evresinden önce hücre döngüsünde hücre S fazında DNA iki katına çıkmıştır. Mayoz I evresi 4 ayrı evreden oluşur: Profaz I, Metafaz I, Anafaz I, Telofaz I.

Mayoz I kromozom sayısı (n) yarıya inmiş ve genetik olarak birbirinden farklı iki yavru hücre oluşumu ile sonlanır.

Mayoz II, tıpkı mitoz bölünmeye benzer. Mayoz I biter bitmez hemen başlar. 4 evreden oluşur. Profaz II, Metafaz II, Anafaz II, Telofaz II. Bu bölünmelerin sonunda 2 tane olan (n) kromozomlu hücreden 4 adet (n) kromozomlu yavru hücre oluşur.

Mayoz Bölünmenin Özellikleri

Kaynakça

Exit mobile version