Mastivil

Mastivil

Mastivil
Laktasyon dönemi meme içi süspansiyonu
Veteriner Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Mastivil Meme İçi Süspansiyon, 5 g ’lık her 1 tüpte:

Prokain Penisilin G: 100.000 IU
Streptomisin sülfat: 100 mg
Neomisin sülfat: 100 mg
Prednizolon: 10 mg bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Mastivil Meme İçi Süspansiyon, Penisilin, Streptomisin ve Neomisin’e duyarlı, başta Streptococcus sp., Staphylococcus sp., E. coli, Klebsiella pneumoni olmak üzere, bakterilerin neden olduğu laktasyon dönemi klinik mastitis tedavisinde etkilidir. Mastivil Meme İçi Süspansiyon, duyarlı patojen etkenlerden ileri gelen mastitis olgularının sağaltımında başarıyla kullanılır. Uzun etkili bir Penisilin türü olan Penisilin G’nin prokain tuzunun Streptomisin ile kombinasyonu sinerjik etkiye sahip bir birleşimdir.

Prokain Penisilin G’nin bakterisit etkisi, çoğalma dönemindeki bakterilerin transaminaz enzimleri ile dönüşümsüz bir etkileşime girip, glikoproteinlerin bakteri zarının yapısına yerleşmesini engelleyerek bakteri zarının yapısının bozulması ve bakterinin ölümüne yol açar. Streptomisin meme içi yolla verildiğinde sınırlı ölçüde emilir. Ortamdaki yoğunluğuna göre bakterisidal etki gösterir. Ortamda bulunan irin kan ve doku yıkıntıları etkinliğini değiştirmez. Neomisin ise dokulardan emilmediği için uygulandığı yerde uzun süreli lokal bir antibakteriyel sağlayarak ortamdaki hastalık etkenlerinin azalmasını sağlar.

Neomisin bakterilerin protein sentezini engelleyerek bakterisit bir etkinlik gösterir. Sentetik bir glukokortikoid olan Prednizolon antienflamatuar etkisiyle yangı belirtilerini hafifletici etkiye sahiptir. Mastivil Meme İçi Süspansiyon’un infüzyonundan 12 ve 24. saatlerde sütteki penisilin değerleri sırasıyla 24,80 IU/ml ve 3.40 IU/ml, streptomisin düzeyleri ise 13.45 ve 1.55 μg/ml düzeyinde bulunur. Neomisin için ise bu değerler 13.45 ve 2.17 μg/ml’dir. Uygulamadan 12 ve 24 saat sonra sütte yapılan miktar tayinlerinde elde edilen değerler, en önemli mastitis etkenleri olarak kabul edilen Staph. sp., Strep. sp. ve E. coli’nin MIC değerleri üzerindedir. Bunlardan Staph. aureus için penisilin MIC değeri 0.0125-0.12 μg/ml, Strep. dysgalactiae için 0.06-0.25 μg/ml, E.coli için streptomisin MIC değeri 2 μg/ml’dir.

KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLARI

Mastivil Meme İçi Süspansiyon, süt ineklerinde laktasyon döneminde meydana gelen klinik mastitislerin sağaltımı için geliştirilmiş, geniş spektrumlu antibakteriyel bir preparattır. Penisilin, Streptomisin ve Neomisin’e duyarlı bakterilerden Streptococcus sp., Staphylococcus sp., E. coli, Klebsiella pneumoni’nin neden olduğu laktasyon dönemi akut ve subakut klinik mastitislerin sağaltımında, ayrıca oluşan yangı ve ağrının giderilmesinde kullanılır.

Mastivil KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde, Meme içi yolla, hasta meme lobuna bir tüp uygulanır. İlaç uygulaması yapılmadan önce hasta meme lobu sağılarak boşaltılır. Meme başı ve eller temizlenerek antisepsisi sağlanır. Daha sonra kanül kapağı çıkartılır. Mastivil meme içi süspansiyon ’un kanülü meme başından dikkatlice sokularak tüp boşaltılır. Meme başı parmakla sıvanarak meme lobuna avuç ile ılımlı bir şekilde masajlar yapılarak ilaç içeriğinin meme dokusuna yayılması sağlanır. İlaç uygulanmasından sonra meme başı antiseptikli mendil ile yeniden temizlenir.

Sağaltıma 24 saat ara ile 3 gün süre ile devam edilmelidir. Gerek görüldüğünde meme içi ilaç uygulamaları, sistemik antibiyotik uygulamaları ile desteklenmelidir. Uygulamadan 6 saat sonra sağım yapılmalıdır.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Penisilinlerin en önemli yan etkileri akut anafilaksi ve kollapstır. Ayrıca daha az şiddette ama daha sıklıkla aşırı duyarlılık reaksiyonları (ürtiker, ateş, anjionörotik ödem gibi) görülebilir. Anafilaksi oluşursa epinefrin ve/veya oksijen, İ.V steroid uygulanmalıdır. Bileşimindeki etken maddelere duyarlılığı bilinen hayvanlarda ürtiker, deri lezyonları görülebilir.

Mastivil İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Hastalığın tedavisini desteklemek amacıyla kullanılabilecek herhangi bir sistemik parenteral uygulamaya karşı da olumsuz bir etkileşim görülmez. Bakteriyostatik ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.) ; Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 7 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen inek sütü tüketime sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLAR

Penisiline hassas olan hayvanlarda değişik şiddette alerjik reaksiyonlar görülebilir. Penisiline ve diğer etken maddelere duyarlığı olduğu bilinen hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmedik bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Tatbik öncesi penisilin alerjisi araştırılmalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Aşırı doz ve hassasiyete bağlı olarak anaflaktik tablo şekillendiğinde, ilaç kesilmeli, klinik seyre göre adrenalin, steroid ve mümkünse oksijen verilmelidir.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Penisilinlere duyarlı olduğu bilinen kişiler ilaca hiç bir şekilde temas etmemelidir. Duyarlı kişilerin ilaca ağız, deri veya inhalasyon yolu ile maruz kalması sonrası yüz, göz veya dudaklarda şişme, nefes almada zorluk gibi belirtilerin meydana gelmesi halinde acil tıbbi müdahale gerekir. Böyle bir durumda ilaç ve prospektüsü ile doktora başvurunuz. Kullanımdan sonra ellerinizi yıkayınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Oda sıcaklığında (15-25ºC ’de) saklayınız. Işıktan koruyunuz.

AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTERİR TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

5 g süspansiyon içeren, meme içine uygulamaya hazır polietilen-beyaz enjektörlerin 24 adedi bir kutuda takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır VHR.

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 12.06.2006

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 12.06.2006-16/024

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul

ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt / ANKARA

Exit mobile version