Mastitisin Düşmanı Strep Uberis, günümüzde bilgiler o kadar hızlı yenileniyor ki, günceli yakalamak için sürekli yenilikleri takip etmek bir zorunluluk oluyor. Aksi takdirde mesleğimizi iyi bir şekilde yapmak pek mümkün olmuyor. O nedenle sürekli okumak, araştırmak ve bilgileri tazelemek gerekiyor.
Bugün bu bağlamda sizinle paylaşmak istediğim konu günümüzde mastitis patojenleri değişti mi?.
Günümüzde yapılan çalışmalar sonucu ineklerde mastitise neden olan patojenin değiştiğini gösteriyor. Eski yıllarda ineklerde mastitise daha çok bulaşıcı mikroorganizma olarak bilinen Staph aureus, Strept agalactia ve koliform grubu bakteriler neden olur iken günümüzde çevresel mikroorganizmalar mastitislerden en sık izole edilen patojenler olmaktadır. O nedenle özellikle büyük işletmelerde mastitisten korunma programlarında bu konu üzerine odaklanmak gerekmektedir. İneklerde mastitislere neden olan en önemli çevresel patojen Strepctoccus uberis‘tir.
Avrupa yapılan uzun süreli bir çalışma da 8.626 süt örneği incelenmiş, bu örneklerde en sık izole edilen mikroorgnizma sırasıyla streptococcus uberis, Staph. aureus, E. coli, koagulaz negatif Stafilokoklar ve diğer koliformlardır.
Sonuçta da görüldüğü üzere Strept. uberis en sık izole edilen patojen olmuştur. Peki kimdir bu Strept. uberis ve nasıl bir mastitise neden olur?. Strept uberis çevresel streptokoklardan en önemlisidir. İneklerde genellikle subklinik bazında klinik mastitise neden olur. Oluşturdukları subklinik mastitislerde süt somatik hücre sayısı uzun süre yüksek seyreder. Bu nedenle süt verimi ve kalitesini uzun süre olumsuz etkiler. Bu bakterinin bir diğer önemli özelliği hücre içine yerleşmesi, meme parenkiminde enfeksiyona neden olması ve bu nedenlerle antibiyotik tedavisine pek olumlu yanıt vermemesidir. Bu etkene bağlı mastitiste tedavi hem meme içi hem de parenteral 7-14 gün sürdürüldüğünde bakteriyolojik iyileşme oranı yükselmektedir. Bu uzun süreli tedaviye rağmen birçok mastitis vakası iyileşmemektedir. Bu nedenlerle bu bakteriye bağlı mastitislerde korunma yöntemleri üzerine odaklanmak bir zorunluluktur. Günümüzde bilinen mastitis kontrol önlemlerine rağmen bu patojen meme sağlığı açısından önemini korumaktadır. Bu nedenle yeni koruma önlemlerine ihtiyaç vardır.