Mastitis dölverimini etkiler mi?. Mastitisler, oluşan yangının derecesine bağlı olarak klinik veya subklinik mastitisler olarak sınıflandırılmaktadır. Subklinik mastitislerde süt somatik hücre sayısı >200.000 hücre/ml’nin üzerine çıkar iken, klinik mastitisler sütte (pıhtı, flakon, sulu-seröz yapı) ve memedeki (kızarıklık, şişkinlik, ağrı vb.) değişiklikler ile karakterizedir.
Klinik mastitislerin şiddeti, patojene maruz kalma süresi, patojenin karakteristik özellikleri ve meme içi enfeksiyona verilen yanıta bağlı değişmektedir. Klinik mastitislerin dölverimi üzerine etkisi doğum-ilk tohumlama (22 gün daha uzun süre) ve doğum-gebe kalma aralığında (44 gün daha uzun süre) uzama, gebelik başına düşen tohumlama sayısında artış, östrus saptanmasının güçleşmesi, ovulasyon gecikmesi, inter-östrus aralığının kısalması, konsepsiyon oranında düşme, oosit gelişiminin bozulması ve abort riskinde artış yoluyladır.
Subklinik kronik enfekte ineklerin yaklaşık %30’unda östrojen seviyesi düşmekte, preovulatorik LH piki gecikmekte veya LH salınım düzeyi yetersizliği ve ovulasyon gecikmesi şekillenmektedir. Tohumlamaya yakın zamanda süt somatik hücre sayısı (SHS) artan hayvanlarda ise konsepsiyon oranında belirgin bir azalma olmaktadır. Klinik mastitisli ineklerde dölverimi subklinik mastitisli olanlara göre daha belirgin azalmaktadır.
Prof.Dr. Ayhan Baştan
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi