Manisa’da köy bakkallarına ceza yağdı!

Manisa’da köy bakkallarına ceza yağdı!

Manisa’da köy bakkallarına ceza yağdı!

Manisa’da köy bakkallarına ceza yağdı!

Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası’ndan yapılan açıklamaya göre Manisa İlinde Veteriner İlacı satan köy bakkalarına yüklü miktarda ceza kesildiği belirtildi.

Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Merter YILDIZ yaptığı açıklamada; Manisa ilinde bulunan Klinisyen Veteriner Hekimlerimizden Odamız Yönetim Kuruluna, bazı köy bakkallarında yıllardır Veteriner İlaçları satıldığı ve yıllardır şikayet etmelerine rağmen bir sonuç alamadıkları yönünde şikayetler gelmiştir. Biz de Yönetim Kurulu olarak bu durumu değerlendirdik ve bu köy bakkalları hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bu girişimimize kayıtsız kalmayan Savcılığımız bahsi geçen köy bakkallarına denetim yaptırmış ve yüklü miktarda Veteriner İlaçları bulunmuştur.

Savcılığın yapmış olduğu bu incelemeden sonra Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün hassas çalışmaları sonucu bu Veteriner İlaçlarına el konulmuş, 5996 Sayılı Kanun gereği insan ve hayvan sağlığını hiçe sayan 4 (dört) köy bakkalına Onaltı’şar Bin (16.000 TL) toplamda 64.000 TL İdari Para Cezası kesilmiştir.

ÇİFTLİKTEN ÇATALA GIDA GÜVENLİĞİ

Sağlıklı hayvansal gıda için sağlıklı hayvan, prensibince çalışılması gerektiğinin altını çizen Başkan Merter YILDIZ, “Biz Veteriner Hekimler hayvan sağlığı için çalışırken aynı zamanda insanımızın sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlıyoruz. Veteriner Hekimler sadece kliniklerde hayvan muayene etmiyorlar. Kanatlı sektörü, gıda sektörü, ilaç sektörü, yem sektörü ve Kamu gibi çok çeşitli alanlarda faaliyet göstermekteyiz. Yaptığımız tüm faaliyetler en sonunda tek bir amaca hizmet etmektedir. Bu amaç İNSAN SAĞLIĞI dır. Ancak, köy bakkallarında yada buna benzer yerlerde ehliyetsiz ve bilinçsiz insanlar tarafından ilaç satılması hem hayvan sağlığını, hem de hayvanların et ve sütünde kalıntı oluşturarak insan sağlığını olumsuz şekilde etkilemektedir. Ayrıca, bilinçsiz verilen antibiyotikler hayvanlarda antibiyotik direnci oluşmasını sağlayarak antibiyotiklerin etkisini zamanla azaltmaktadırlar.

VETERİNER HEKİMLER KOLAY YETİŞMİYOR

Veteriner Hekimler 5 yıllık lisansüstü eğitim almakta olup bu zorlu eğitim sürecinde, hangi hayvanda hangi ilaçların kullanılabileceğini, hangi ilaçların hayvanın etinde, sütünde yada yumurtasında kalıntı oluşturacağını öğrenmektedirler. Bu sayede de insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek kalıntı problemlerinin önüne geçerek hayvanlara ilaç uygulamakta ve veteriner ilaç satışı yapmaktadır. Başkan YILDIZ, hayvan sahipleri ve hayvan yetiştiricilerini usulsüz veteriner ilacı satan yerlerden ilaç almamaları ve muhakkak surette Veteriner Hekimlerine danışmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca Kanuna aykırı olarak usulsüz ilaç satan yerlerin mutlaka İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bildirilmesini gerektiğini de hatırlattı.

KURUMLARIMIZA TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİRİZ

Başkan Merter YILDIZ, Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu adına ve tüm Veteriner Hekimler adına, bu konuda hassas bir çalışma gösteren Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerine, Savcılık yetkililerine ve emeği geçen tüm Kurum yetkililerine teşekkür ettiğini belirtti. Özellikle, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği noktasında paydaş olan İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile bundan önce olduğu gibi bundan sonra da çok önemli işler yapacaklarını belirtti.

Kaynak: 45haber

Exit mobile version