Mamaların içerisinde bulunan gizli hazine “Taurin” evimizin içerisinde ailemizden birisi olmuş ve yaşamının tamamını bizimle birlikte geçirecek olan bu dostlarımızın mamaları verilirken içeriklerine hiç baktınız mı?
Eğer cevap hayırsa gelin birlikte orada bulunan taurin ne işe yarar birlikte bakalım.
Taurin Ne İşe Yarar?
Mamaların içerisinde sürekli karşımıza çıkan bu terim aslında proteinlerin yapı taşı olan bir tür aminoasittir. Vücut içerisinde doğal olarak bulunduğu için yarı esansiyel aminoasit olarak geçer.
Peki ne işe yarar?
Temek işlevi antioksidan görevi yapmak gibi gözükse de dostlarımızın kalp, kas ve iskelet sistemi gelişiminde önemli rol oynar. Bunlardan en önemlisi kolesterol seviyesinin artmasını engellemesi ve kan damarlarının bütünleşmesini sağlaması ile kalp sağlığına doğrudan etki etmesidir.
1970’lerin sonlarında, kediler dilate kardiyomiyopati (DCM) adı verilen bir durum nedeniyle kör olmaya veya konjestif kalp yetmezliğinden ölmeye başladı. Bu kedilerin çoğu aynı mamayı yiyordu (Hill’s Science Diet) ve bu, UC Davis’teki araştırmacılar tarafından fark edildi.
1980’lerin ortalarında ise sorunun taurin eksikliği olduğunu buldular ve mamaların içerisine konulmaya başladı. Konulmaya başlanmasının ardından dilate kardiyomiyopati hastalığı yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı ve nadir görülen bir durum haline geldi.
Köpeklerde ise kendi taurinin ihtiyacını başta sistein olmak üzere kükürt içeren aminoasitlerden ve metiyoninden yaparak karşıladığını ve ihtiyaç duymadığı düşünülüyordu. Daha sonra büyük köpeklerin küçük köpeklere nazaran daha az ve yavaş taurin ürettiği tespit edildikten sonra köpek mamalarının da içerisine girmiştir. Köpeklerde taurin eksikliği aynen kedilerde olduğu gibi nadir görülen bir durum haline geldi.
Kaynakça: onlynaturalpet.com