Kuru Dönemdeki İneklerin Kuru Madde Alımının Takibi Neden Önemlidir?.Doğumuna 21 günden az kalan ineklerin ayrı padoklara alınması gerekir. Çünkü bu dönemdeki ineklerin beslenmeleri farklıdır, bu bakımdan kolaylık oluşturur. Bu dönemdeki hayvanların rasyonları doğum sonrası negatif enerji dengesinden korunmak için kuru dönemin ilk 40 gününde olan diğer ineklere göre bazı besin maddeleri bakımından daha yoğundur ve bu dönemde hazırlanacak rasyonlar anyonik tuzlar bakımından da daha zengin olmalıdır. Eğer bu dönemde beslenme doğru şekilde düzenlenmez ise ortaya çıkacak negatif enerji dengesi hayvanların özellikle immun sistemini baskılayarak mastitis, metritis, yavru zarlarının atılamaması gibi enfeksiyoz problemler ile abomazum deplasmanı vs gibi metabolik, endokrin birçok hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Doğum öncesi dönemde özellikle de doğumuna 15-20 günden az kalan ineklerde kuru madde alımında doğal olarak bir azalma söz konusudur. Bu dönemde kuru madde alımındaki düşme fötusun büyüklüğünün artmasına, vücutta doğuma yakın meydana gelen hormonal özellikle de kortizol düzeyindeki değişikliklere bağlanmaktadır. Bu durum, padoktaki hayvan sayısının fazlalığından dolayı ekzersiz imkanının azalması ve padoktaki hiyerarşik yapıya bağlı olarak gelişen beslenme stresi gibi durumlarda daha da belirgin hale gelmektedir. Bu sebepten dolayı, doğum öncesi dönemde kuru madde alımının takip edilmesi, doğum sonrası oluşacak negatif enerji dengesinin engellenmesinde büyük önem taşımaktadır.
Doğum sonrası Mastitis, Metritis, Ret. Sec., Yağlı Karaciğer Sendromu gibi problemlerin sık görüldüğü işletmelerde, en önemli neden doğumuna 2-3 haftadan az olan ineklerin kuru madde alımının takip edilmemesi veya kuru madde alımının yetersiz düzeyde verilmesidir.
Prof.Dr. Ayhan Baştan
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi