Koyunlarda Pasteurella

Koyunlarda Pasteurella

Koyunlarda Pasteurella

Koyunlarda Pasteurella enzootik pnömoni olarak isimlendirilir. Hastalık klinik olarak subklinik enfeksiyon, akut pnömoni veya fibröz pnömoni olarak ortaya çıkar.

Koyunlarda Pasteurella Etiyolojisi ve Epidemiyolojisi

Koyunlarda Pasteurella etkeni Mannheimia haemolytica tip A 1 dir. Etkenin 11 serotipi vardır. Daha az olarak da Pasteurella multocida A-3 ve Hemophilus Somnus rol oynar.

Koyunlarda bronkopnömonin oluşmasında birçok enfeksiyöz ajanın, konak savunma sisteminin zayıflaması ve çevre şartlarının bozukluğu çok önemli bir rol almaktadır. Hastalığın başlamasında rol oynayan bakteriler normal olarak sığırların nazofarenks mukoxzası florasında bulunurlar. Stres, beslenme bozuklukları ve viral respiratorik hastalıklar nedeniyle savunma mekanizmaların zayıfladığında ve özellikle alveolar makrofajların bakterileri uzaklaştıramadığı durumda enfeksiyöz ajanlar hastalık oluşturur.

Koyunlarda konağa ve çevreye ait risk faktörleri;

Koyunlarda Pasteurella Klinik Semptomlar

Koyunlarda Pasteurella Sağaltımı

Pasteurellanın tedavisini maddeler halinde daha anlaşılır olacağını kanısındayım.

  1. Sağaltımda tam bir başarı sağlamak için bakım şartlarının acilen düzeltilmesi, beslenme yetersizliğinin giderilmesi ve nonsterodial antiinflamatuarların kullanılması. Hazırlayacı diğer faktörlerin ortadan da kaldırılması şarttır.
  2. Antibakteriyel tedavi; Bu tedavide pnömonide kullandığımız antibiyotikler kullanılmaktadır ama buradaki seçim klinik sahada edindiğimiz ve bilgi birikimimizle kısacası deneyimle ettiğimiz grupları kullanmak asıl olandır. Veteriner hekimler burada pasteurella başlangıcı mı ilerlemiş bir olgu mu apse, yangı, pleuritis gibi birçok oluşmuş nedenlerin durum değerlendirmesine göre antibiyotik seçimini yapar ve süresini bu durumları göz önüne tutarak tedaviyi yapar. Tetrasiklin günde 2 kez olmak suretiyle 5-6 gün uygulanır. Koyunlarda antibiyotik seçimlerinde tetrasiklinler, sulfonamidler, penisilin, trimetrophrim-sulfa ve eritromisin kullanılmaktadır.
  3. Non Steroidal Antienflamatuar (NSAİD); Koktikosteroid eksudasyon düzeyini azaltmaya yardımcı olması yönünden avantaj sağlamaktadır. Acetyl salicylic asit, flunixine meglumine, phenyl butazone ve ibuprofene sağaltımda yararlı olmaktadır. Bunların yanında diklofenak sodyum, ketoprofen, ateşin hızlı düşmesini dşündüğünüz durumlarda metamizol sodyum, meloksicam gibi nsaids leri de kullanabilirsiniz.
  4. Antiviral ve İmmunmodulating Tedavi; Levamisole, İnterferon, C vitamini, Parapoxvirus ovis, Ksantin türevleri, Bromhexine, Dembreksidin kullanılabilir.
  5. Destekleyici Tedavi; Vitamin ve mineral takviyesi. İştahtan çok düşenlere serum verilmelidir.

Pasteurelladan Korunma

Hastalığın oluşmasında rol oynayan tüm faktörleri ortadan kaldırmak. Transport öncesinde koruyucu olarak antibiyotiklerin kullanılması. Karma viral aşıların uygulanması.

 

Exit mobile version