Koyunlarda Lyme Hastalığı sığırlarda görülen Lyme Hastalığı kadar yaygın olmasa da koyunlarda da lyme hastalığına rastlanmaktadır. Koyunlarda Lyme hastalığının diğer adıyla Koyunlarda borreliosisin etkeni sığırlarda ki etkenle aynı olmakla birlikte Spiroket olan Borrelia burgdorferi dir. 50 dereceden düşük sıcaklıklarda dirençlidir. Etken idrar ve sütle atılabilir ve sütte pastörizasyon sıcaklığında ölür.
Koyunlarda Lyme Hastalığının Epidemiyolojisi
Tüm dünyada seyreden bir hastalıktır. Hastalığın başlıca konakçıları tarla fareleri, bazı tavşanlar ve beyaz kuyruklu geyiklerdir. Bulaşma ixodies türü kenelerle meydana gelir. Etken enfekte koyunların idrarında bulunduğundan idrarla temasla da bulaşabilir. Ayrıca intrauterin bulaşma da söz konusudur. Enfeksiyonun insidansı ilk ve sonbaharda en yüksek düzeydedir. Klinik olayların morbidetisi düşüktür.
Klinik Semptomlar
- Sürekli hafif ateş
- Kilo kaybı
- Süt veriminde azalma
- İştahta azalma
- Poliartritis ve topallık
- Tutuk yürüyüş
- Meme ve parmaklar arası deride kızarıklık olabilmesi
- Abort
Koyunlarda Lyme Hastalığının Sağaltımı
Lyme hastalığının etkeni oksitetrasikline çok ve penisiline orta derece duyarlıdır. Bu nedenle oksitetrasiklin, penislin veya doksisiklin 3 hafta süre ile önerilmektedir. Amoksisilin, cefriaxone ve imipeneme oldukça duyarlıdır. Aminoglikozidler, siprofloksasin ve rifampin etkisizdir. Vitamin, mineral desteği ve nsaidler yararlanılır.
Koyunlarda Lyme Hastalığından Korunma
Hastalığın görüldüğü bölgelerde enfeksiyonun korunmasında kene ile mücadele son derece önemlidir. Kene dönemi gelmeden önce keneye yönelik tedbirler alınarak koyunların keneyle teması engellendiği müddetçe Lyme hastalığı görülme olmayacaktır.