Koyunlarda Kara Hastalık

Enfeksiyöz Nekrotik Hepatitis

Koyunlarda Kara Hastalık

Koyunlarda Kara Hastalık

Koyunlarda kara hastalık diğer adıyla Enfeksiyöz Nekrotik Hepatitis, koyunlarda Clostiridium novyi Tip B toksinleri tarafından meydana getirilen, karaciğer nekrozu ve toksemiyle karakterize toksienfeksiyöz bir hastalıktır. Çok nadirende olsa bazı sporadik olgularda sığırlarda da görülmektedir. Hastalık genellikle Akut Fasciolasis in bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar. Cl. novyi Tip B gram pozitif (+) ve anaerob bir bakteridir.

Etiyoloji, Epidemiyolojisi ve Patogenez

Kara hastalığın etkeni olan Cl. novyi toprakta ve koyunların sindirim sisteminde fazla bulunur. Topraktaki Cl. novyi sporları gıdalarla alınır. Bağırsak mukozasını geçerek karaciğere gelir. Uzun süre burada inaktif olarak kalırlar. Fascioliasis e bağlı karaciğer tahribatı sonrası sporlar vejetatif hale geçere ürer ve toksin salgılarlar. Bunun sonucunda hastalık tablosu gelişir. Hastalık tüm Dünya da oldukça yaygındır.

Enfeksiyöz Nekrotik Hepatitis Karaciğer Tahribatının Nekropsi Görüntüsü

Bulaşma sindirim yolu ile olur. Morbidite düşük, ölüm oranı çok yüksektir. İnkubasyon süresi kısa sürede şekillenir.

Koyunlarda Kara Hastalık Klinik Semptomlar

İnkubasyon süresi kısa olmasından dolayı hastalığın klinik seyrini takip etmek pek mümkün değildir.

Klinik semptomların seyredilebildiği durumlarda;

Ayırıcı Tanı

Tedavi

Çok erken ki bu dönemi yakalamak etiyolojide de bahsettiğimiz gibi çok zor ve ender görülür ki yüksek dozda penisilin ve tetrasiklin sonuç alınabilir. Antiserumdan yararı olabilir.

Korunma

Hayvanlar çok sulak yerlerde otlatılmamalı ve fasciolasis ile mücadele edilmelidir.

Exit mobile version