Koyun Yetiştiriciliği Barınak Şartları

Koyun Yetiştiriciliği Barınak Şartları

Koyun Yetiştiriciliği Barınak Şartları

Koyun yetiştiriciliği barınak şartları için en uygun sıcaklık 13-14 derecedir.(+5,+21) Koyunlar düşük sıcaklıklardan fazla etkilenmez, -20 derecede bile yaşamsal faaliyetlerini normal olarak sürdürebilirler. Buna karşın yüksek sıcaklıktan çok çabuk etkilenirler. Çevre sıcaklığı 30 derecenin üzerine çıkmaya başladığı zaman süt verimi, gelişim gebe kalma ve ikiz gebelik oranlarında düşüşler görülebilir..

Sıcaklık ile rutubette çok önemlidir. Rutubetin %60-65 civarında olması idealdir. Koyu ağılları planlanırken soğuktan ziyade sıcaktan korunma yolları üzerine durulmalı.

Bu konuda ağıl tasarımında dikkat etmeniz gereken noktaları maddeler halinde açıklayacağız.

Koyun barınaklarında istenilen alan ölçülerinden bahsedecek olursak.

-Gebe ve emziren koyunlar için:2,5m2
-Erkek ve dişi toklu için:0,8m2
-Koç için:1,5 m2
-Koyun için:1m2
-Süt emen kuzular için:0,5m2 alan ayırmalıyız.

Koyun ağılının hazırlanmasında ve planlanmasında dikkat edilecek hususlardan bahsedecek olursak.

-Sürüdeki dişi koyun sayısının en az %10’u kadar doğum bölmesi olmalıdır.
-Doğum bölmesinin alanı 1,8-2 m2 olmalıdır.
Koyunlar, koyun başına yılda yaklaşık 750-800 kg gübre üretir. Üç aylık kış döneminde ağılda kalan her hayvan yaklaşık 150-200 kg gübre üretir.
-Ağılların meyilli araziler üzerinde olmalı istenir.
-Yerleşim alanlarına uzak, meraya yakın olmalı.

Ağıl yüksekliğini

Koyun yetiştiriciliği barınak şartları temizliğin traktör ile yapılacağı ağıllarda en az 2.70m
200 baş hayvanlık ağıllarda 3-3,25m
200 baş hayvandan fazla ağıllarda 4.30m olması istenir.

Çatı tasarımı

Koyun yetiştiriciliği barınak şartları çatı genişliği 7m olan ağıllarda tek eğimli, daha fazla genişliğe sahip ağıllarda çift eğimli çatı tasarlamanız tavsiye edilir.

Koyun ağıllarındaki saçaklar yazın güneş ışınlarının doğrudan ağıla girmesini, kışında yağmur sularının ağılda birikmesini engelleyecek şekilde tasarlanmalı.

Pencereler

Koyun yetiştiriciliği barınak şartları hava sirkülasyonu için pencereler zeminden 2 – 2,5m yükseklikte olması ve içeriye doğru açılması istenir.

Pencere alanı taban alanına göre hesap edilir ve taban alanının yaklaşık %5-8 i kadar olmalıdır. (100 metre kare ağılınız varsa en az 5m2 pencere alanı olması istenir)

Pencereleri ağıl duvarlarına cereyan yapmayacak ve içeriye bol ışık girecek şekilde yerleştirmeliyiz.

Pencerelerin çoğunluğunu hakim rüzgarın tersi veya güney cephede olması tavsiye edilir.

Özellikle kapalı ahırlarda biriken amonyak ve karbondioksitin dışarıya atılması hayvanların sağlığı ve verimi için oldukça önemlidir. Hava sirkülasyonun yeterli olmadığı kötü ağıllardaki hayvanlarda başta akciğer problemi olmak üzere birçok hastalık görülmesi muhtemeldir. Kötü kokuların doğal havalandırma ile atılabilmesi için pencereden giren hava tavanda biriken kötü havayı alıp bacadan uzaklaştırmalıdır.

Kapılar

Kapı genişliklerinin 3m olması ve kapıların ağıl duvarına paralel olana kadar açılabilir olması hayvan giriş çıkışlarının daha kolay olmasını sağlayacaktır.

Kapılar dışarıya açılır şekilde tasarlanmalıdır.

Bacalar

Ağıl içerisindeki hayvanlardan sürekli olarak yayılacak olan hava ve nem ağıl içerisinde en yüksek nokta olan çatıdan çıkamazsa yoğunlaşarak bina içerisinde kalacaktır. Ağıl içerisindeki hava soğuduğu zaman altlıların üzerine su olarak geri düşecek ve bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturacaktır.

Doğal Havalandırma: ağıl içi ve dışının sıcaklık farkından dolayı oluşacak hava değişimine denir. En ekonomik havalandırma sistemidir. Binalar hakim rüzgar yönüne dik olarak konumlandırıldıkları zaman doğal havalandırmadan en yüksek oranda yararlanırlar.

Koyun ağıllarının mümkün olduğu kadar ucuz ve taşınabilir malzemelerden yapılması istenir.Mera hayvancılığı yapan kişiler için ekonomik olacaktır.

Hayvanlarınızın besin madde ihtiyaçlarını karşılayıp, istediği barınak koşullarını en basit şekilde oluşturursanız istediğiniz verimi elde edebilirsiniz.

-DİKKAT! 

Ağıl içerisindeki sıcaklığı yükseltmek için ASLA ağıl havalandırması KISITLANMAMALI.

Unutmayınız! Koyunun altıda üstüde kuru olmalıdır…

Veteriner Hekimi Muzaffer Çivlik‎

Exit mobile version