Köpeklerin kuyruğu kesilme nedeni halk arasındaki yanlış inanışlardır. İnsanlar köpeklerin kuyruğunun kesilmesi ile daha iyi koşacaklarını, daha iyi saldıracaklar ve av sırasında daha yararlı performans göstereceklerini düşünürler. Köpeklerin kulaklarını kesme sebebi ise yine aynı şekilde yanlış inanışlardan kaynaklanır. Köpeklerin kulağının kesilmesi ile köpeklerin duyma yetisinin daha da iyileşeceğini ve daha çok saldıracağını düşünürler. Bunlar tamamen yanlış inanış vardır.
Estetik kaygılar sebebiyle köpeklerin kuyruğu ya da kulağını kesmek yasalarla yasaklanmış bir işlemdir. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ‘nun “Madde 8- Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır.” ile kulak ve kuyruk kesimi yasaklanmıştır.
Önceki dönemlerde av köpeklerinin kuyruklarını çok sallaması nedeniyle ya da çalılık yerlerden geçerlerken sağa sola çarpması sebebiyle kuyrukları yaralanırdı. Bu yaralar daha sonra enfekte olabilir ve hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu sebeplerden dolayı avda kullanılan köpeklerin kuyruğu kesilir. Ancak günümüzde bu uygulamalar pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yasaklanmıştır ve para cezası uygulanır.
Köpeklerin Kuyruğunun Kesilmesinin Cezası Nedir?
Estetik kaygılar sebebiyle köpeklerin kuyruğunu ya da kulaklarını kesmek, ses tellerini aldırmak ya da kedilerin tırnaklarının kalıcı olarak kesmek yanlış uygulamalardır. Hayvanların estetik kaygılarla görünüşünün değiştirilmesine yönelik yapılan operasyonlara hayvan başına 3820 TL ceza kesilir. Keyfi, estetik amaçlarla hayvanların uzuvlarının kesilmesini sağlayan veterinerlere 3820 TL para cezası uygulanır. Bunun yanı sıra köpeklerin kulağını kesmiş bir kişinin de 2000 TL ceza aldığı görülmüştür. Çıkacak olan hayvan hakları yasasında detaylı bilgiyi bulmak mümkündür.
Köpekler Kuyruğunu Neden Kovalar?
Köpeklerin kuyruk kovalama ve ısırma davranışları çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Bu davranış daha çok Alman çoban köpeklerinde ve Bull Terrier ırkı köpeklerde görülür. Kimi köpekler dönme davranışı göstermeden durarak kuyruğuna saldırır. Köpeklerin kuyruğu ısırma ve kuyruğa saldırma davranışı zincirle bağlı, gün boyu yalnız kalmış, sosyal ya da mental açıdan uyaranlardan mahrum kalan köpeklerde ve enerjik yapılı köpeklerde görülür. Köpeklerde kuyruk ısırma öncelikle basit bir takıntı olarak ortaya çıksa da zamanla kuyruğun tamamen parçalanmasına kadar giden şiddetlerde artabilir.
Köpekler ilk başta belli belirsiz sebeplerle kendi etraflarında daire çizer daha sonra kuyruklarını yakalamaya çalışırlar. 1 saat aralıksız olarak kuyruğunu yakalamakla ulaşabilirler. Bu uğraş sonucunda kuyruğunu kopartabilirler. Daire çizme ve kuyruk kovalama sırasında hırlama ve agresif tavırlar gözlemlenebilir. Kuyruğun dişlendiğini de gözlemleyebilirsiniz. Kuyruğu yakalayınca bacaklar ya da vücudun başka yerlerine yönelebilmeleri mümkündür. Köpeklerde kuyruk yakalamaya çalışmak ve ısırmak kompülsif bozukluklar gibidir. Kuyruğun kesilmesine kesinlikle gerek yoktur. Bu durumdaki köpeklerin iyileştirilmesi mümkündür.
Köpeklerinin Kuyruğunun Kesilmesinin Zararları Nelerdir?
Köpeklerin kulaklarının ya da kuyruğunun kesilmesi köpeğin sakatlanması anlamına gelir. Köpeklerin kuyruğunun ya da kulağının kesilmesinin bazı zararları vardır. Öncelikle bu işlemler, kulak ya da kuyruk kestirmek, bir operasyon gerektirir. Her operasyon risklidir. Anestezi hayvanlar için risklidir. Bu operasyonda hayvanın enfeksiyon kapması ve ölüme kadar giden sorunların oluşabilmesi mümkündür.
Estetik kaygılar sebebiyle yapılan operasyon başka riskler de taşır. Operasyon sonrasında narkoz geçtikten sonra özellikle kulak kesiminde hayvan büyük acı yaşayacaktır. Kulaklar köpeklerin en hassas noktalarıdır. Bu yüzden anestezinin etkisi geçtikten sonra büyük bir acı, ağrı hissedecektir.
Kulaklar ve kuyruk köpeklerin iletişim araçlarıdır. Köpeklerin kuyruğu ve kulakları insanlarla ve diğer köpeklerle iletişim kurmasını sağlar. İletişimini bu uzuvlarla gerçekleştiren köpeklerin kuyruklarının ya da kulaklarının kesilmesi iletişim konusunda sıkıntılar yaratacaktır.
Köpeklerin Kulağı Hangi Durumlarda Kesilebilir?
Köpeklerin kulaklarını kesilmesi gereken bazı durumlar olabilir.
Bu durumlar şunlardır:
- Cilt kanseri gibi bir hastalık sonucu köpeğin kulağı etkilenmiş olabilir. Bu durumda etkilenmiş olan kısım ya da kulağın komple alınması gerekebilir. Bu kararı sadece veteriner hekim verebilir.
- Yaralanma ya da hastalık sebebiyle kulağın alınması gerekiyorsa bu işlem gerçekleştirilir. Estetik kaygılar sebebiyle kulak kesmek yasa dışıdır.
- Hastalık nedeniyle, cerrahi müdahale veteriner hekim uygun görüyorsa yapılır. Hekimin kararını güvenmek ve işlemi yapılmasına izin vermek gerekir. Burada kulak kesim işlemi tedavi amacıyla önerilmiştir.
Kuyruğu Kesilmiş Hayvanlarda Yaşanan Değişimler Nelerdir?
Köpeklerin kulakların ya da kuyruğunun kesilmesi sağlık sorunlarının yanı sıra köpeğin sosyal hayatını da olumsuz etkileyen bir durumdur. Köpekler kuyrukları ile iletişim kurarlar. Bu yüzden kuyruğunun yaptığı hareketlerle köpeğin ruh halin anlaşılabilmesi mümkündür. Ancak kuyruğun kesilmesi hayvanda asabi bir ruh hali de oluşturabilir.
Köpeklerin Kuyruğunda Oluşan Hastalıklar Nedir?
Köpeklerin kuyruğunda görülebilen hastalıklar kuyrukta tüy dökülmesidir. Bu durum hormonal dengesizlik, böbrek hastalığı, egzama, dermatit enfeksiyon, uyuz, vitamin eksikliği gibi sebeplerden kaynaklanabilir.
Köpeklerin kuyruğunda oluşan kellik hayvanın derisindeki sebase bezlerin parçalanması sonucu oluşur. Cilt için serum için besin sağlayan sebum izolasyonudur. Saçların elastikleşmesine, tüylerin kırılmadan büyümesine yardımcı olur. Sebum koruyucu bir işleve sahiptir. Yağmur, kar gibi soğukların algılanmamasını sağlar. Köpeklerde kuyruğun üst kısmında bulunan yağ bezlerinin fazla yağ çıkarması sonrasında sebum izolasyonu dengesi bozulur. bBu durumda kellik oluşur.
Bu hastalık kimi köpeklerde kendiliğinden geçer, ancak fark edildiği zaman mutlaka bir uzmana danışılması gerekir. Tedavinin ertelenmemesi önemlidir. Bakteriler yağlı cilde yerleşir ve çoğalırsa kaşınma yaralara sebep olabilir. Tedavi için köpeklerin kuyruğu üzerindeki aşırı yağın alınması, bakterilerin büyümesini önler. Böylece deri yüzeyi dezenfekte edilmiş olur. Kuyruk salisilik asit, katran sabunu gibi içerikleri olan şampuanlarla yıkanır ve alkol ile silinerek arındırılır.