Köpeklerin gebelik süresi, köpeklerde gebelik her canlıda olduğu gibi zorlu ve sancılı bir dönemdir. Ortalama olarak 58 – 70 günlük bir sürecin ardından doğum gerçekleştiren köpekler bu dönemde sahipleri tarafından hem psikolojik olarak hem de iyi bir bakım ile desteklenmelidir. Beslenmesi, psikolojisi ve sağlığının korunması için bu dönemde iki kat daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Dişi köpekler genel olarak yılda iki defa kanama belirtileri ile çiftleşme dönemine girmektedir. Kanama meydana gelmesinin ardından 9 veya 14’üncü gününde dişilerin çiftleşme için uygun hale geldiği gözlemlenmiştir.
Çiftleşme sonrasında ise gebelik sürecinde ilk ayda dişi köpeklerde ciddi bir fiziksel değişim görülmez. Ancak ikinci ayla beraber yavaş yavaş kilo alma ve fiziksel olarak değişimlerin belirgin hale gelmesi mümkündür. Yaşanan bu tip fiziksel değişimler ve anne karnın oluşan yavruların baskısıyla köpekler bu dönemde ciddi sorunlar yaşayabilirler. Köpeklerin gebelik süresi 58 – 68 gün aralığında veya 56 – 70 gün aralığında gerçekleşebilir. Dişi köpek tarafından doğun yapılacak yavru sayısına göre doğum süreci uzayabilir veya kısalabilir.
Köpeklerde Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde doğum sonrası sağlıklı yavrular elde etmek ve anne sağlığını da korumak için doğum belirtilerinin doğru bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Gebelik sürecinde köpeğinizin fiziksel değişimlerini dikkate almanız ve buna göre doğum hazırlıklarını yapmanız gerekir. Gebelik belirtilerinin yavaş yavaş gözlemlenmeye başladığı dönemde kesin sonuçlar almak ve gebelik sürecinin çok daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamak için veteriner hekime başvurulması gerekir. Veteriner hekim tarafından yapılacak muayene sonrasında köpeklerin gebelik sonucu kesinleşecektir.
Köpeklerde başlıca gebelik belirtileri:
- Meme uçlarının belirginleşerek pembeleşmesi ve hafif şişliğin olması. Gebelikten yaklaşık 2 – 3 hafta sonrasında ortaya çıkabilir.
- 4 ve 5’inci haftalarda karnı şişmeye ve yuvarlaklaşmaya başlar.
- 6 ve 6’uncu haftalarda fiziksel değişimler belirginleşir ve meme süt vermek için daha şişkin hale gelir.
Bunlar ve benzeri temel fiziksel değişimler köpeklerin en temel gebelik belirtileri arasında yer alır. Ancak kesin sonuç için veteriner hekim tarafından kontrol gerekmektedir. Köpeklerde gebeliğin kesin olarak tespit edilmesi için; ultrason, ekografi, kan testleri ve elle uzman muayenesi temel yöntemlerdir.
Anne Karnında Yavruların Gelişimleri
Köpeklerde hamilelik dönemleri için her bir aşamada embriyonun gelişimi farklı özellikler taşır. Genel olarak 58 ve 68 hafta arasında süren bir gebelik sürecinde anne karnın yavruların gelişmeye başlaması 20’ini günden sonra ortaya çıkacaktır. Bu dönemden sonrasında takip eden her gün ve her hafta yavru gelişmeye devam eder. Günlere göre incelenecek olursa 20’inci günde 1 cm’den daha küçük boyutlarda olan yavru köpekler 60’ıncı günde ise ortalama olarak 16 – 17 cm’ye kadar gelişimlerini tamamlarlar.
Anne karnın yavru köpeklerin gelişimleri:
- 20. Gün | 1 cm’den daha küçük.
- 22. Gün | Organ oluşumları başlar.
- 32. Gün | Göz kapakları oluşur.
- 35. Gün | 4 – 5 cm boyutlarına kadar ulaşılır ve parmaklar ile genital organlar belirginleşir
- 48. Gün | Tüy oluşumu başlar ve boyutlar 8 – 9 cm’ye kadar ulaşabilir.
- 60. Gün | Boyları 16 – 17 cm’ye ulaşır ve gelişimleri tamamlanarak doğum sürecine girilir.
Her dönem için farklı bir gelişim kaydedilecektir. Hamilelik sürecinin yakından takip edilmesi ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi son derece önemlidir. Sürecin kolayca atlatılması için köpeğinize bu dönemde her zamankinden çok daha destek vermeniz ve ihtiyaçlarını doğru bir şekilde belirlemeniz gerekir.
Köpeklerin Gebelik Süresi Döneminde Veteriner Hekime Ne Zaman Başvurulur?
Köpeklerde hamilelik süresi ve dönemlerine bakılarak veteriner hekime başvurulması gereken zamanlar ortaya çıkacaktır. Öncelikle çiftleşme sonrasında hamileliğin ilk belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından kesin gebelik testleri için veteriner hekime başvurulması gerekir. Bu andan itibaren sağlıklı bir doğum ve gebelik için düzenli aralıklarla veteriner hekime başvurulması gerekebilir. Öte yandan genel olarak 68 – 70 gün sonrasında doğum gerçekleştiği için bu sürelerde daha fazla süren gebeliklerde veya daha erken ortaya çıkan doğumlarda mutlaka veteriner hekime başvurulması gerekir.
Doğum belirtilerinin başlamasının ardından köpeğinizin doğum pozisyonuna getirilmesi ve rahat bir doğum alanın hazırlanması gerekir. Köpeklerin gebelik süresi yavru sayısına göre doğum sırasında doğumun uzamasına veya kısalmasına neden olabilir. Doğum sırasında herhangi bir sorun yaşamamak ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirmek için veteriner hekim desteğine ihtiyaç duyulur.
Hamile Köpeklerin Doğum Belirtileri Nelerdir?
Hamile köpeğin doğum belirtileri ortaya çıktığı ilk andan itibaren köpek için uygun ortamın sağlanması gerekir. Genel olarak sağlıklı ve normal bir köpek doğum sürecini çok daha kolay bir şekilde atlatacaktır. Veteriner hekim yardımına ihtiyaç duymadan rahatlıkla doğum gerçekleştirebilirler. Doğum tarihinin yaklaşmaya başlamasının ardından köpeğinizin hareketlerini yakından takip etmeniz ve davranışlarını kontrol etmeniz gerekir. En temel belirti olarak annenin vücut sıcaklığının ölçülmesi etkili olacaktır. Köpeklerin çoğu ortalama olarak vücut sıcaklıları 38.4° C ile seyreder. Ancak doğum öncesinde bu sıcaklık 37° C’ye kadar azalabilir.
Doğumun başlayacağını gösteren birçok farklı belirtiden söz edilebilir. Hamile köpeklerde doğum belirtileri:
- Huzursuzluk.
- Çok sık idrara çıkma.
- Normalden daha hızlı soluk alıp verme.
- Vajinadan yeşil renkli akıntının gelmesi.
- Vücut ısının düşmesi vb.
Belirtileri taşıyan köpekler doğum için hazır hale getirilmelidir. Bu belirtilerin görülmesine rağmen hale doğum yapmayan veya doğumda zorlanan köpekler için veteriner hekime başvurulması gerekir.
Köpeklerde Doğum Kaç Saat Sürer?
Köpek doğumu kaç saat sürer sorusunun yanıtı farklı unsurlar dikkate alınarak verilebilir. Yavru sayısına göre çoklu gebeliklerde doğum süresi de uzayacaktır. Bu tip durumlarda ilk doğan yavru ile son yavru arasında 24 saatlik bir zaman farklı olabilir. Uzun süren doğumlarda veteriner hekime başvurmanız köpeğiniz ve yavruları için hayati önem taşımaktadır. Genel olarak 6 saat içinde veya 6 saate yakın bir sürede doğum başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Doğum belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından süreci kolaylaştırmak ve hem anne hem de yavru sağlığını korumak için doğum boyunca köpeğinizi takip etmeniz ve tetikte beklemeniz önerilir. İlk yavrunun doğumu ortalama olarak 1 saat içinde gerçekleşir. 10 – 15 dakika içinde ise yavru zarları atılacaktır. 30 dakika sonra ise yeniden sancı başlar ve diğer yavrular da gelmeye başlar. Bu süre. 6 saat kadar sürebileceği gibi ilk ve son yavru 24 saat fark ile dünyaya gelebilir.
Hamile Köpeklerde Beslenme ve Bakım Nasıl Olmalıdır?
Gebe köpeklerde beslenme en önemli olgular arasında yer alır. Özellikle sağlıklı yavrular ve başarılı bir doğum için beslenmenin takip edilmesi ve köpeğinizin gücünü toparlamasına destek olacak ürünlerin tüketilmesi gerekir. Doğumun yaklaştığı dönemlerde çok daha büyük önem kazanan beslenme, özellikle fetüsün hızlı gelişiminin olduğu haftalarda köpeğinizin % 15 ve % 25 arasında bir kilo artışı yaşadığı görülecektir.
5 ’inci haftadan sonra mama miktarının en az % 10 oranında artırılmış olması gerekir. Diğer yandan su ve protein ile takviye edici diğer gıdaların tüketimi de köpeklerin gebelik süresi içinde veteriner hekim tavsiyelerine göre verilmelidir.