Köpeklerin ağız kokusu birçok farklı nedene bağlı olarak oraya çıkan sorunlar arasında yer alır. Çeşitli hastalıklar ve sağlık sorunları köpeklerde ağız kokusunun olmasına neden olabileceği gibi beslenme alışkanlıkları veya farklı tip unsurlar da bu kokuların rahatsız edici boyutlara ulaşmasına neden olabilir. Köpeklerde bu tip koku oluşumlarının çoğu zaman ana nedeni periodontal rahatsızlıklardan kaynaklı olarak nükseder. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de ağız ve diş sağlığının korunması ve kötü koku sorunlarının ortaya çıkmaması için ağız ve diş bakımlarının yapılması gerekir. Köpekler için özel üretilen ağız bakım ürünlerinin kullanımı ve özellikle mama tercihlerinin doğru yapılması bu sorunların azaltılmasına etkili olacaktır.
Kötü nefes sorunlarıyla karşılaşan kişilerin köpeklerin ağız kokusu sorunlarını gidermeleri için birçok farklı yöntem uygulaması mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kokunun temel nedenine göre işlem yapmaktadır.
- Köpek ağız ve diş bakım ürünleri kullanmak (ağız ve diş spreyi, diş fırçalama vb.)
- Tavsiye edilen aralıklarla veteriner hekim kontrolüne başvurmak.
- Diş sağlığını koruyacak ve kokuyu önleyecek mamam ve gıdalar vermek.
Köpeklerde ortaya çıkacak ağız kokusu ve kötü nefes sorunlarının ortadan kaldırılması için bunlar ve benzeri pek çok yöntem uygulanabilir.
Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?
Köpeklerin ağız kokusu nasıl giderilir sorusunun yanıtını verebilmek için öncelikle bu kokuya neden olan temel nedenin veya nedenlerin neler olduğunun belirlenmesi gerekir. Evlerimizde bizlerle birlikte yaşayan dostlarımızın zaman zaman çeşitli kötü koku veya benzer rahatsız edici sorunları olabilir. Hem kendi sağlığınız hem de köpek sağlığı için uzman desteği alarak sorunların ana nedenini incelemeniz ve buna göre bir bakım görevi üstlenmeniz tavsiye edilir.
Köpeklerin kötü nefes sorunları yaşamasına neden olan ve en yaygın olarak görülen başlıca nedenler:
- Diş eti ve diş arasında bakteri birikimi, diş eti iltihabı çevresindeki dokunun iltihaplanması, iltihaba neden olan bakterilerin birikmesi gibi çeşitli periodontal sorunlar.
- Diş apsesi.
- Yaşlı köpeklerde yaygın olarak farklı tip tümörlerin ağızda ortaya çıkması.
- Gastrointestinal ve sindirim sorunları.
- Böbrek yetmezliği.
- Çeşitli zehirlenme türleri vb.
Kötü nefes sorunlarının ortaya çıkmasına neden olan temel unsurun tespit edilmesinin ardından uygun tedavi yöntemi ve yapılması gerekenler veteriner hekim tarafından belirlenmelidir.
Köpeklerin Ağız Kokusu Önleme Yöntemleri Nelerdir?
Köpeklerde ağız kokusu spreyi kullanımı ve benzer koku gidericilerin tercih edilmesi ağız kokusunun önüne geçmek için sıklıkla tercih edilir. Ancak kötü kokuya neden olan ana unsurun beslenme veya yaşam alışkınlarına bağlı olarak ortaya çıkmaması durumunda sorunun ortadan kaldırılması için mutlaka uygun tedavi yöntemlerine başvurulmasın gerekmektedir. Özellikle köpek sağlığının korunması ve buna bağlı olarak kendi sağlığınız için de kötü kokuya neden olan unsurların ortaya çıkmasına neden olan temel unsuru belirlemeniz gerekir.
Köpeklerde ağız kokularının önlenmesi, ağız ve diş bakımında etkili sonuçlar elde edilmesi için uygulanan yöntemler:
- Haftada en az 4 – 5 defa özel fırça ve macunlarla köpeğinizin dişini fırçalayın.
- Ağız bakım spreyleri kullanın.
- Dişlerin sağlıklı ve temiz kalması için havuç ve elma gibi sert taze meyve ve sebzeler verin.
- Çok sık şeker, dondurma ve şekerleme gibi ürünleri vermekten kaçının.
- Mama seçiminde koku yapmayan ürünler kullanın ve yemeklerine nefese ve sindirime etki edecek taze otlar koyun. (Maydanoz, dere otu, nane vb.)
Ağız kokusuna neden olan temel unsurun tespit edilmesinin ardından köpeklerde ağız kokusu giderilmesi için uygulanacak yöntemler de değişiklik gösterecektir. Ancak sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkan kötü kokulardan kurtulmak için mutlaka düzenli Veteriner Hekim kontrolü ve tedavisi gerekir.
Mama Seçimi Ağız Kokusunu Önlemede Etkili Mi?
Ağız kokusu yapmayan köpek maması tercih ederek köpeklerinizin ağız kokusu sorunlarının azaltılmasını sağlayabilirsiniz. Çoğu zaman yoğun içeriğe sahip ve besleyici köpek mamaları köpeklerin ağız kokusuna sahip olmasına neden olur. Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi çoğuz zaman ağız kokusunu önlemenin en etkili olanlarından biridir. Beslenme alışkanlıklarının kaliteli ve koku yapmayan mamalar seçilerek değiştirilmesi ve ek olarak kokuya neden olacak unsurların yok etmede yardımcı olacak ek gıdaların da tercih edilmesi faydalı olacaktır.
Mama seçimi sadece köpeklerin ağız kokusu sorunlarından kurtulması için değil aynı zamanda sindirim sisteminin güçlenmesinden tüy dökümüne kadar birçok farklı sorunun engellenmesine etkili bir rol oynar. Sağlıklı ve bağışlık sistemi güçlü köpekler için mama tercihinin ve beslenme alışkanlarının doğru belirlenmesi gerekir.
Köpeklerin Ağız Kokusu İçin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Köpek ağız kokusu tedavisi köpeğin kötü kokuya neden olan sorunlarının tespit edilmesi ve buna göre uygun bir tedavinin belirlenmesi gerekir. Çoğuz zaman periodontal sorunlar nedeniyle ortaya çıkan kötü koku problemleri bu sorunların ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Öte yandan farklı sindirim sorunları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklar da yine kötü kokunun ana nedenleri arasında sayıldığı için uygun tedavi yönteminin uygulanması şarttır.
Veteriner Hekim kontrolü ve tavsiyesi olmadan herhangi bir evde tedavi yöntemine başvurmak sakıncalıdır. İç hastalıklara veya ağız, diş sorunlarına bağlı olarak gelişen rahatsızlıklar için en uygun tedavi veteriner hekim tarafından belirlenecektir.
Evde Köpek Kokusuna Karşı Çözüm Önerileri
Yavru köpek ağız kokusu yetişkin ve yaşlı köpeklerde olduğu gibi yine birçok farklı soruna bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ağız kokularının yanı sıra köpeklerin genel anlamda evde kötü kokulara neden olmasına karşı çeşitli basit uygulamalar yaparak bu kokuların en aza indirilmesini sağlayabilirsiniz. Öncelikli olarak bu sorunların önün geçmek için kötü kokuya neden olan temel unsurun bulunması gerekir. Kötü kokunun nedenlerinin tespit edilmesinin ardından düzenli ağız ve diş bakımı, banyo ve temizlik gibi unsurların yerine getirilmesi kötü kokuların büyük ölçüde önüne geçecektir.
Evde köpek kokusunun engellenmesi için kokuya neden olan unsura göre değişmekle beraber genel olarak tercih edebileceğiniz önleyici yöntemler:
- Ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması.
- Yaşam alanlarının temiz tutulması.
- İdrar ve salya kirlerinin bekletilmeden temizlenmesi.
- Tüy problemlerine karşı tedaviler uygulanması.
- Düzenli temizlik ve bakımların yapılması vb.
Kötü kokuların ortadan kaldırılması için uygulanması gereken en temel yöntemler arasında yer alır. Sadece ağız kokusu değil aynı zamanda diğer koku problemlerinin asıl nedeni farklı tip ciddi sağlık sorunları olabilir. Bu nedenle kötü koku sorunlarına karşı uzman bir veteriner hekime başvurmanız tavsiye edilir.
Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Köpek diş macunu ve diş fırçaları kullanılarak en az haftada 4 – 5 sefer olmak üzere fırçalamak gerekir. Öte yandan çeşitli ağız ve diş spreylerinin kullanımıyla da kötü kokulara karşı çözüm elde edilebilir. Köpekler için özel olarak geliştirilen diş fırçaları ile pratik bir şekilde düzenli fırçalama yapabilirsiniz. Benzer şekilde diş macunları da bu tip kötü kokulara önlemek için geliştirilmiştir.
Köpeklerde ağız ve diş bakımı yeteri kadar iyi bir şekilde yapılmadığında köpeklerin ağız kokusu ve periodontal sorunların ortaya çıkması mümkündür. Bu tip sorunlardan korunmak için düzenli ağız ve diş bakımı gerekir.