Köpeklerde Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Köpeklerde Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Köpeklerde Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Köpeklerde tüy dökülmesi neden olur? sorusu her evcil köpek sahibinin aklına gelen ve merak edilen bir sorudur. Köpeklerde bölgesel tüy dökülmesi veya tüm tüylerinin yoğun biçimde dökülüyor olması ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Köpeklerde tüy dökümü tek bir nedene bağlı olarak gerçekleşmeyebilir. Birçok farklı unsur tüy dökümünde etken olacaktır. Yaygın olarak tüylerini döken köpeklerin mayt, bit veya pire gibi parazitlere sahip oldukları gözlemlenmiştir.

Fizyolojik olarak köpekler mevsimlere göre tüy değişimine uğrar. Yazın daha ince ve sıklığı az olan tüyler çıkar. Kışın ise daha kalın ve sık yapılı olan tüylerin yerine gelmesi sırasında tüy dökümleri gerçekleşir. Doğal bir süreç olarak köpeklerde tüy dökümü olduğu gibi tüy dökümünün farklı sağlık sorunları nedeniyle gerçekleşmesi de mümkündür.

Köpeklerde özellikle bölgesel tüy dökümleri görülmesi halinde pire veya farklı tip sorunlardan söz edilebilir. Kuyruk ve boyun bölgesinde gerçekleşen tüy dökümlerinin yaygın olarak görülen nedenleri pirelerden kaynaklanmaktadır. Köpeklerde tüy dökülmesi sorunlarının tedavisi ve çözümü için öncelikli olarak Veteriner Hekim tarafından yapılan kontroller neticesinde sorunun ana kaynağının belirlenmesi gerekir. Sorunun bulunmasının ardından uygun tedavi yöntemlerine geçilebilir. 

Köpeklerde Tüy Dökme Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde tüy dökülmesi ve kızarıklık gibi belirtilerin beraberinde tüy dökmeye bağlı olarak farklı bir takım belirtilerin de ortaya çıkması mümkündür. Mevsimlere bağlı olarak doğal yollarda dökülen tüyler ile herhangi bir hastalığa bağlı olarak gelişen tüy dökümlerine farklı belirtiler gözlemlenmiştir. Bu belirtilerin doğru algılanması ve en kısa sürede köpeğiniz ve kendi sağlığınız için uygun tedavi yöntemlerine başvurularak sorunun giderilmesi gerekir.

Köpeklerde tüy dökme belirtileri:

Temel belirtiler tüy dökümünün farklı dış etmenlere bağlı olarak gerçekleştiğini gösteren temel belirtiler arasında yer almaktadır.

Tüy dökümü sadece belirli bölgelerde görülebileceği gibi zaman için tüm vücuda yayılabilir. Özellikle hastalıklara veya dış etmenlere bağlı olarak gerçekleşen tüy dökümlerinde bu süreç daha zorlu ve tehlikelidir. Tüy dökümünün sıklaşması ve köpeğinizde kaşıntı ile huzursuzluğun da artması bu sorunun boyutları hakkında fikir verecektir.

Köpeklerde Tüy Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde tüy dökülmesi için vitamin veya farklı parazit ilaçları kullanılarak tedavi gerçekleştirilebilir. Genel anlamda tüy dökülmesinin yetersiz veya yanlış beslenme ile ortaya çıkması mümkündür. Öte yandan vitamin ve mineral eksiklikleri de bu sürecin hızlanmasın ve tüy dökülmesinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Yaşına, cinsine ve boyutlarına göre yeterli beslenemeyen köpekler için takviye edici gıdalar tercih edilerek, kemik ya da haşlanmış prinç gibi doğal gıdalarla tedavi desteklenebilir.

Köpeğinizin tüy dökme sorunlarıyla karşılaşması halinde sorunun kaynağının uzman bir Veteriner Hekim tarafından tespit edilmesinin ardından uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekecektir. Özellikle iç veya dış parazitler ile farklı hastalıklara bağlı olarak gerçekleşen tüy dökümlerinde farklı ilaç tedavilerine başvurulması gerekebilir. Bu nedenle Veteriner Hekim tarafından yapılan tavsiye edilen ve uygun görülen tedavi yöntemlerinin uygulanması son derece önemlidir. Köpeklerde tüy dökülmesi sorunlarının temel nedeni tespit edilmeden tedavi uygulanması farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Köpekler Tüy Dökülmelerine Karşı Nasıl Korunur?

Köpeklerde tüy dökülmesinin çözümleri tüy dökmelerine neden olan unsurun tespit edilmesiyle sağlanabilir. Ancak bu sorunların ortaya çıkmasını önceden engellemek ve köpeğinizi sağlığını korumak için beslenme alışkanlıklarının ve yaşam şartlarının gözden geçirilmesi gerekir. Köpeklerin tüy dökümü sorunlarından korunması ve tüy dökmeye neden olan unsurların etkilerinin azaltılması için:

En temel unsurlar arasında yer alır. Kaliteli mamaların verilmesi ve günlük yeterli miktarda takviye ürünleriyle beslenmenin desteklenmesi köpeğinizin canlı ve daha sağlam tüylere sahip olmasını sağlayacaktır.

Her ne kadar ihmal edilse de köpeklerde psikolojik etmenlere bağlı olarak tüy dökülmesi veya buna benzer farklı sorunların ortaya çıkması da mümkündür. Köpeğin strese girmemesi, kendini güvende hissetmesi ve yeterli ilgiyi görmesi tüy dökme sorunlarının azalmasını sağlayacaktır. Psikoloji bu yönüyle son derece önemlidir. Düzenli tüy bakımı ve temizliği de köpeğinizin tüy dökme sorunlarının önüne geçecektir.

Köpeklerde Tüy Dökülmesini Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Köpeklerde tüy dökülmesini azaltmak için beslenme ve kişisel bakım ile psikolojik desteğin yanı sıra farklı koruyucu önlemelerin de alınması gerekir. Yaygın olarak tüy dökme sorunları arasında yer alan Cushing hastalığına karşı korunması ve hastalığın tedavisi için mutlaka uzman bir veteriner tarafından tedavi uygulanması gerekecektir. Tüy dökülmesine karşı koruma sağlamak ve tüy dökümünü azaltmak için tercih edilecek yöntemler en genel anlamda köpeğin dış etmenlere karşı korunması ve sağlığına dikkat edilmesini kapsar.

Köpeklerde tüy dökümünü azaltmak için:

Tüy dökme sorunlarına karşı köpeğinizi koruyacağı gibi tüy dökmeyi de azaltacaktır. Ancak tüy dökümünün devam etmesi halinde veteriner hekime götürülerek uzman desteğinin alınması ve soruna bağlı olarak en uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Bakım ve temizlik konusunda da köpek bakım merkezleri ve veteriner kliniklerinde olası sorunlara karşı korunma sağlanması için bakımlarının yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Yavru Köpeklerde Tüy Dökülmesi Ne Kadar Sürer?

Yavru köpek tüy dökülmesi ve tüy değişimleri doğal bir süreç olarak düşünülebilir. Ancak yavru köpeklerin dış etmenlere karşı çok daha savunmasız olmaları ve bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle tüy dökme sorunları ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu sorunların erken teşhisle önlenmesi ve tüy dökme sorununun yok edilmesi için uzman görüşü alınmalıdır. Köpeklerde tüy dökümü doğal olarak mevsim geçişlerinde gerçekleşebilir. Yazın ve kışın iki farklı tüy yapısına sahip olan köpeklerin bu süreçler kış için gerekli kalın ve sık tüylerini dökerek yerine daha az sık ve ince tüyler çıkarır. Bu süreçte tüy dökümü doğal bir süreçtir.

Tüy dökme sorunların yavru ve yetişkin köpeklerde farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkacağı için her köpek farklı sürelerde tüy dökümü gerçekleştirir. Öte yandan olası hastalık ve dış etmenlere bağlı olarak ortaya çıkan tüy dökümleri uzun süre devam edebilir.

Veteriner Hekime Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Köpeklerde tüy dökülmesine ne iyi gelir sorunun en doğru yanıtı almak için uzman bir Veteriner Hekimin görüşü alınmalıdır. Yapılacak muayeneler sonucunda köpeğinizin tüy dökmesine neden olan unsur kısa süre içinde tespit edilerek en uygun tedavi yöntemi belirlenecektir.

Köpeğinizin bölgesel olarak tüy dökmesi, mevsimsel etkileri dışında tüy dökümünün sıklaşması ve tüm vücuda yayılması; huzursuzluk, iştahsızlık ve diğer unsurların ortaya çıkması halinde en kısa sürede veteriner hekime başvurulmalıdır. Köpeklerde tüy dökülmesi sorunlarına karşı veteriner hekimlerin tavsiye edeceği tedavi yöntemlerinin harfiyen uygulanması gerekir. 

Exit mobile version