Köpeklerde Taurin, köpeklerin beslenmesinde çok özel bir yeri ve önemi vardır. Taurinden söz edilmeden protein konusunun kapatılması mümkün değildir.
Öncelikle taurinin yapısından kısaca bilgi verip köpeklerin beslenmesinde ki önemine değinelim.
Taurin kısaca tanımlayacak olursak yarı esansiyel methiyonin ve sistinden türetilen sülfür türevi bir aminoasittir.
Formül: C2H7NO3S
Molar kütle: 125,15 g/mol
IUPAC numarası: 2-aminoethanesulfonic acid
Yoğunluk: 1,73 g/cm³
Erime noktası: 305,1 °C
Sınıflandırma: Sülfonik Asit
Taurin amino sülfonik asit olup, 25 amino asidin yer aldığı listede bulunmaktadır. Bununla birlikte taruin proteinlerin peptid zincirlerinin bir parçaso da değildir, idrar ve dışkı ile olduğu gibi atılır. Köpeklerde Taurin kolik asidi bağlayarak taurokolat oluşturur ki bu da vücutta ki kolestrol regülasyonunda önemli bir basamağı meydana getirir. Bu neden taurin günlük sindirim işlemleri sırasında kayba uğramaktadır ve vücutta sentezlenemediği için de gıdalarla alması gerekmektedir. Özellikle sütle atıldığı için laktasyonda ki köpekler taurin yetersizliğine karşı daha duyarlıdır. Taurinin safra tuzu oluşumunda ki görevi dışında sisteinden sentezlenerek nörotransmiter olarak etki ettiği düşünülen -retinal fonksiyonlara da katılır.
Sistin ve metiyonin metabolizması sonucunda ortaya çıkan taurin köpeklerin beslenmesindeki önemi olarak Heyes tarafından ortaya konmuştur. Köpeklerde Taurin yetersizliğinde sentral ve retinal dejenerasyonlar meydana çıkmaktadır.
Protein değer yüksek olan diyetleri tüketen köpeklerde de safra ve taurin miktarlarında artışlar olur. Bu etki erkeklerde dişilerden daha belirgindir. Soyalı diyetleri tüketenlerde de safra ve taurin atımı kazeinli diyeti tüketenlerden daha fazladır. İzole soya fasulyesi proteininin plazma taurin düzeyinin azaltılmasının nedeni olarak enterohepatik taurin safra asidi konjugasyon resiklusunun artması gösterilebilir. Çünkü bağırsak mikroflorası safra taurin konjugasyonunu engelliyerek veya oluşan konjugatı parçalayarak taurinin serbest kalmasını sağlamakta ve sonuçta taurinin dışkıyla atılmasına neden olmaktadır.
Köpeklerde Taurin in önemini anlatmaya çalıştık ama köpeklerdeki taurin, kedilerde taurin önemi karşılaştırıldığı zaman daha az önem arz etmektedir. Kediler glisini kullanamaması ve taurini sentezleyemediğinden dolayı daha çok öneme sahiptir ki Kedilerde Taurin Aminoasidin Önemi yazımda bunu detaylı bir şekilde çok karıştırmadan anlatmaya çalıştım.