Köpeklerde Taurin eksikliği kükürtlü amino asitlerin diyette fazlaca bulunması taurin yetersizliğinin ortaya çıkmasını geciktirir ve azaltır. Bu nedenle de taurin yetersizliğine ilişkin belirtiler birkaç ay hatta birkaç yıl içersinde ortaya çıkmaktadır. Köpek yiyeceklerinde protein düzeyi, hayvansal protein oranı ve buna bağlı olarak taurin miktarı azdır.
Köpeklerde Taurin eksikliğinde genelde gözlerde dönüşümsüz retinal bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Bunun yanısıra gebelik ve emzirme dönemlerinde diyette ihtiyaca yetecek düzeylerde taurin bulunmaması durumunda reprodüktif aktivetinin fötal resorpsiyon sıklığı nedeniyle gerilediği, yavruların zayıf doğduğu, bulbus olfaktorius ların ağırlıklarının yarıya indiği, bazı neurolojik anomalilerin şekillendiği, yavruların yaşama güçlerinin azaldığı ve hayatta kalan yavrularda büyümenin gerilediği görülmüştür. Bulgular daha çok sinirsel fonksiyonlarda ve iskelette yoğunlaşmaktadır. Kalp kaslarının etkilendiğine ilişkin bulguların yanısıra bağışıklığın baskılanması da taurin noksanlığında ortaya çıkan diğer tipik semptomlar olmaktadır.
Retinal dejenerasyon;
Oftalmolojik değişikler retinopatinin erken dönemi için spesifiktir. İlk değişiklikler area sentralis de yüksek bir yansıma, sınırları belirgin olmakla beraber giderek artan genişleme şeklinde gözlenir. Lezyonlar genellikle bilateral simetriktir. Değişkenliklerin olabilmesi için diyetteki eksiklik birkaç ay boyunca devam etmelidir.
Taurin tüm kanda ya da plazmada ölçülebilir. Plazmadaki seviyesi diyetle alınan miktarca etkilendiğinden tüm kan ölçümü vücut durumu hakkında daha iyi fikir verir. Eritrositlerdeki taurin konsantrasyonunun plazmadakinden oldukça yüksek olması nedeniyle eğer analizde plazma kullanılıyorsa kan numunesinde hemoliz olmamalıdır. Normal değerler kan için 200 nmol/ml nin ve plazma için ise 60 nmol/ml nin üzerindedir.
Köpeklerde taurin eksikliğinden şüphelenildiğinde diyetin düzeltilmesi veya taurin ilavesi şarttır. Daha önceki yazımız olan Köpeklerde Taurin Önemi nde de belirtiğim gibi köpeklerin taurini sentezleyebilmesi ya da glisin i kullanılabilmesi kedilere göre avantaj olup, taurin eksikliği kedilerde olduğu kadar köpeklerde bu durum bu denli ciddi bir eksiklik değildir. Bununla birlikte köpeklerde taurin eksikliği özellikle retinal dejenrasyon olacağı için mutlaka göz ardı edilmeyecek bir aminoasit olduğunu söylemeden de geçemiyeceğim. Köpeğinize mama alırken taurin içerip içermemesi çok önemli değildir ama taurin eksikliği saptanan köpeğinize mutlaka en kısa zamanda mamanızı değiştirip taurin içeren bir mama almanızı da tavsiye ederim.