Köpeklerde Sindirim, sindirim sistemi aksiyonları istemsel ve istem dışı olarak sürer. Örneğin çiğneme ve yutma kontrol edilebilir olurken; yutma isteğe bağlı bir hareketken bir lokma yutulurken yutak girişine ulaştığı zaman istem dışı diğer bir deyişle refleks olarak devam eder. Lokmanın farenksten özefagusa oradan da mideye geçmesi esnasında sifinklerin açılması ya da kapanması sinirsel kontrol altındadır ki bu da istem dışıdır.
Köpeklerde sindirim de gıdalar mideye ulaştığı zaman mide kasların refleksiyle mide önce genişler ve böylece daha kuvvetli bir intragastrik basıncın meydana gelmesinin ön hazırlığı yapılmış olur. Burada sindirim tamamlandıktan sonra mide içeriği bağırsaklara doğru peristaltik hareketle sevkedilir. Bu fizyolojik aksiyon, aynı zamanda mide bağırsak sindirim sekresyonunun sinirsel ve hormonal kontrolünü de oluşturur.
Köpeklerde Sindirim Sisteminde Gıdaların Emilmesi (Absorpsiyon)
Köpeklerde sindirim sisteminde ki besin maddelerinin barsak lumeninden kan ve lenf dolaşımına geçmesi absorpsiyon oluşturur. Emilme başlıca ince bağırsak mukozasında meydana gelmekle birlikte mide ve kalın barğısaklarda da az miktarda olabilmektedir.
Besin maddelerinin başlıca emilimi 3 şekilde olur;
- Pasif Trasnport; Su, mide ince ve kalın bağırsaklardan bu şekilde emilmektedir. Kimi mineral besin maddeleri de pasif diffüsyonla kan dolaşımına dahil olmaktadır.
- Aktif Trasnport; Burada çoğunlukla amino asitler ve az miktarda da peptidlerin emilimi mümkündür. Karbonhidratların parçalanma ürünleri olan monosakkaritler de aktif transportla emilmektedir. Sodyum, klor ve fosfor da aktif transportla bağırsaklardan kana geçmektedir. Lizin, ornitin ve arjinin gibi amino asitler ise taşıyıcıların desteğiyle absorbe olurlar. Taşıyıcılar demişken bunlar çoğunlukla enzim yapıda olan taşıyıcılardır.
- Pinositozis; Burada büyük protein molekülleri hiçbir değişikliğe uğramadan emilmektedir. Ancak yaşamın ilk birkaç saati içersinde meydana gelen bu işlev sonucunda, kollostrumla anada mevcut olan bağışıklık maddeleri ki bunlar immunglobulinlerdir ve yavruya geçmekte bu sayede yavruda pasif bağışıklık sağlanabilmektedir. Kimi yağ molekülleri, mono ve digliseriler de az miktarlarda olmak üzere bir değişikliğe uğramadan doğrudan absorbe olabilmektedir.
Köpeklerde sindirimin nasıl yapıldığını hangi besin maddelerinin hangi organlar vasıtası ile hangi yollarla alındığını kısaca siz değerli okuyucularımıza bahsettik. Burada muhim olan bir hekimin bilmesi kadar değil bir evcil hayvan sahibinin en az bilmesi gereken bilgileri arz etmeye gayret gösterdim.