Köpeklerde Leptospirosis

Köpeklerde Leptospirosis

Köpeklerde Leptospirosis

Köpeklerde Leptospirosis, “Lepto” olarak da bilinen hastalık Leptospira bakterilerinin neden olduğu ciltten bulaşan etken kan yoluyla tüm vücuda yayılan bakteriyel spiroketlerin neden olduğu zoonoz bir hastalıktır.

Leptospirosis Etiyolojisi ve Patogenezi

Etken hareketli, ince, uzun ve spiral biçimde bir spirokettir. Leptospiraların bütün patogenik suşları L. interrogans türüne aittir. Köpeklerde hastalığın etkenleri L. Canicula ve L. İcterohaemorrhagiae ‘dir. Kedilerde klinik leptospirosis nadir olarak gözükür. Köpekler daha çok L. Canicula ile enfeksiyona yakalanılar.

Enfekte hayvanlar idrarlarıyla çıkardıkları leptospiralar ile suları, toprağı ve kendi gıdalarını kontamine ederler. Rutubetli ortam ve alkali topraklar mikroorganizmanın uzun süre canlılığını muhafaza etmesine yardımcı olur. Hastalık mevsime bağlıdır. Yazın ve sonbaharın erken dönemlerinde daha sık görülür. Köpeklerde Leptospirosis enfekte idrarla direkt, bulaşık su, gıda ve toprakla indirekt bulaşır.

Leptospiralar deri ve mukozalardan geçerek kan dolaşımına karışırlar ve leptospremi devresini meydana getirirler. Bu devre bir hafta sürer. Daha sonra etkenler kan yolu ile böbreklere, karaciğere ve diğer organlara yayılarak koloniler teşkil ederler. Çeşitli toksinleri ile dokularda nekroza neden olurlar. Enfekte köpeklerin idrarlarıyla uzun süre leptospiraları çevreyi bulaştırılar.

Köpeklerde Leptospirosis Klinik Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın inkibasyon süresi 3-7 gündür. Hastalık latent veya akut seyreder. Klinik bulgular karaciğer, böbrek ve damar sistemindeki bozukluklarla ilgili olarak ortaya çıkar.

İlk görülen belirtiler

Daha sonra hemorojik mide barsak yangısı, poliuri, polidipsi, myalji, ülserli bir ağız yangısı ve mukozalarda sarılık görülür.

Kan muayenelerinde trombosit sayısı azalmış, lökositlerin sayısı artmıştır. Kan serumunda BUN, ALT, LDH, AST, SAP ve Biluribin miktarları artmıştır. İdrar irin ve protein içerir. Biluribin az veya hiç yoktur.

Patolojik Anatomi

Seröz zarlarda peteşiyal ve ekimotik kanamalar, ağız mukozasında ve dilde ülserler vardır. Akciğerler ödemlidir. Ayrıca L. icterohaemorrhagiae ‘den ileri gelen olaylarda karaciğer büyümesi ve sarılık, L. Canicula ‘dan ileri gelen enfeksiyonlarda ise böbreklerin büyümüş ve solgun olduğu dikkati çeker.

Hastalığın Tanısı Nasıl Yapılır?

Septomlar hastalığı akla getirir. Kesin tanı idrar veya kandan yapılan kültürlerde etkenin izolasyonu, veya direkt olarak karanlık saha mikroskopu ile yapılır. Tanıda serolojik testlerden de yararlanılır. Ayrıca tanıda akut toksik nefroz, hepatopati, köpek gençlik hastalığı, hepatitis, erlichiosis göz önünde tutulmalıdır.

Köpeklerde Leptospirosis rutin kan testleri ile teşhis edilebilir mi? 

Hayır. Rutin kan testleri köpeklerde leptospirosis için kesin tanı koyamaz, ancak değerli ipuçları sağlayabilir ve herhangi bir araştırmanın başlangıç ​​noktası olarak düşünülmelidir. Rutin testler bir köpeğin leptospiroz olduğunu gösteriyorsa, tanıyı doğrulamak için muhtemelen ek kesin test önerilecektir.

Rutin testler şunları içerir: tam kan sayımı (CBC), biyokimyasal profil ve idrar tahlili . (Bu testler hakkında daha fazla bilgi için “Tam Kan Sayımı”, “Serum Biyokimyası” ve “İdrar tahlili” notlarına bakınız.)

Leptospirozlu köpeklerde rutin testlerde en sık görülen anormallikler şunlardır:

Leptospirozu teşhis etmek için hangi kesin testler mevcuttur?

Leptospiroz tanısı için birkaç test vardır, ancak en yaygın iki tanesi DNA-PCR testi ve mikroskobik aglütinasyon testidir (MAT) . Enfeksiyon her iki testle de teşhis edilebilir, ancak her birinin zayıflıkları vardır ve bazı durumlarda bir tanıya ulaşmak için her iki test gerekebilir.

Köpeklerde Leptospirosis için DNA-PCR testi nedir?

DNA PCR testi DNA’sını tespit eden bir hızlı bir testtir Leptospira tam kan veya idrarda. Genellikle mevcut olan çok sayıda bakteri nedeniyle idrar genellikle tercih edilen örnektir. Test MAT’dan daha hızlı ve daha ucuzdur.

DNA-PCR testi her zaman çalışır mı?

DNA-PCR mükemmel bir testtir, ancak sınırlamaları vardır. En önemlisi, DNA-PCR testi köpeğe antibiyotik verilmeden önce yapılmalıdır . Leptospira antibiyotiklerle kolayca öldürülür ve küçük dozlar bile DNA-PCR kullanarak enfeksiyonu tespit etmeyi zorlaştırabilir. Test, çok sayıda bakteri bulunduğunda orta ila şiddetli hastalığın erken aşamalarında en yararlıdır. Uzun süredir hasta olan veya sadece hafif hastalık belirtileri olan köpeklerin, mevcut olan az sayıda bakteri nedeniyle DNA-PCR ile teşhis edilmesi zor olabilir.

Bazı durumlarda, gerçekten enfekte olan köpekler DNA-PCR testinde negatif sonuç verebilir (yanlış negatif). Bu, özellikle test yapılmadan önce antibiyotik verildiğinde yaygındır. Negatif bir sonucun enfeksiyonu dışlamadığını hatırlamak önemlidir. Leptospirozdan şüpheleniliyorsa ve DNA-PCR testi negatifse, enfeksiyonu doğrulamak için daha fazla test yapılmalıdır. Bu genellikle mikroskopik aglütinasyon testi (MAT) yapmak anlamına gelir.

Çok nadir durumlarda, DNA-PCR, gerçek enfeksiyon olmasa bile pozitif olabilir (yanlış pozitif). Genellikle hastalığa neden olmayan başka bir Leptospira tipi ile temas halinde olan köpeklerde görülür. Bu köpekler hasta değildir ve genellikle sıradan rutin test sonuçlarına sahiptir. Bu nedenle, DNA-PCR ile Köpeklerde Leptospirosis testi yapılmadan önce rutin testler her zaman tamamlanmalıdır.

Leptospirosis için MAT testi nedir?

MAT veya mikroskopik aglütinasyon testi , bir köpeğin kanında Leptospira’ya karşı antikor varlığını tespit eder . Antikor seviyesi yeterince yüksekse veya zaman içinde yükseldiği gösterilebilirse, enfeksiyon doğrulanır.

MAT her zaman çalışır mı?

MAT mükemmel bir testtir, ancak sınırlamaları da vardır. DNA-PCR testinden daha yavaş bir testtir ve sonuçları laboratuvardan geri almak birkaç gün sürebilir. Bazen enfeksiyonu doğrulamak için tanıyı daha da geciktiren bir takip testine ihtiyaç duyulur. Ayrıca, hasta daha önce leptospiroz için aşılanmışsa veya bağışıklık sisteminin antikor üretmeye başlamadan önce hastalık sırasında erken antibiyotik verilmişse test sonuçları kesin olmayabilir.

Köpeklerde Leptospirosis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Penisilinin yüksek dozları ve dihidrostreptomisin 7-10 gün tatbik edilir. Eğer dihidrostreptomisin sağaltım uygulanmazsa köpeklerin taşıyıcı olma süresi 1-4 yıl kadar uzar ve leptospiraları idrarları ile çevreye bulaştırırlar. Dehidrasyonu ve elektrolit bozuklukları düzeltmek için destekleyici olarak sıvı tedavisi uygulanır. Hayvanların hematokrit değeri düşükse kan naklide yapılabilir.

Hastalık İnsanlara Geçer mi?

İnsan sağlığı riski: Köpekler hastalığın insanlara naklinde vektör olarak rol oynarlar. İnsanlara hastalık enfekte hayvanların idrar, kan ve hastalıklı organları ile bulaşır. Hem hastalığın köpeklerden insana naklini önlemek, hem de köpekleri enfeksiyondan korumak için hayvanlara aşı uygulamaları yapılmalıdır.

Kaynak
Kaynakları görüntülemek için tıklayın...
  • Currier,R. W. et all. (1982). Canine brucellosis. JAVMA. 180: 132.
  • Erganiş, O. (1993). Epidemiyoloji. Mimoza yay. Konya. 127.
  • Evans, M. E. et all (5981). Tularemia transmitted by a cat. JAVMA. 246: 1343.
  • lmren, H. Y., Şahal, M. (1994). Veteriner Iç Hastalıkları Medisan yay, Ankara. 388.
  • Jones, S.R. (1973). Toxoplasmosis: a review. JAVMA. 163: 1038.
  • Miller, J.B. (1989). small animal zoones. In Ettmger, S.J., (ed): textbook of veterinary Internal Medicine. Philadelphia, WB Saunders. 188.
  • Perry, B. D.(1987). Rabies. Vet.Clin North Am. Vol. 17 (1): 73.
  • Ryan, CP. (1987). Selected Arthroped Borne Diseases. Vet Clin North Am. Vol 17 (1): 179.
  • D.W. et all (1974). Sporotrichosis in three dogs. Cornell. Vet. 64: 416.
  • Wear, D.I. et all (1983). Cat scratch disease: A bacterial infection. Science. 221: 1403.
  • Willard, MD., Sugarman, B., Walker, R.D. (1987) Gastrointestinal zooneses. Vet. Clin North Am. Vol. 17 (1): 145.
  • Kedi ve Köpek Hastalıkları Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz İmren 1998 (Medisan), 429. 
  • Leptospirosis in Dogs – The Disease and How to Test for It
Exit mobile version