Köpeklerde Koronavirüs, Koronavirüs, daha özel olarak Kanin Enterik Koronavirüs, köpekte intestinal bölgenin hastalığına neden olan bir enfeksiyon tipidir. İnsanlarda ve diğer hayvanlarda olduğu gibi köpeklerde bu virusun farklı suşu vardır, hepsi aynı değildir. Köpeklerin sağlığını korumaya yardımcı olmak için hakkında daha fazla bilgi sahibi olunmalıdır.
Köpeklerde Koronavirüs Nedir?
Canine Enteric Coronavirus (CCoV) köpekte ishale neden olan viral bir enfeksiyondur. Canine Respirator Coronavirus (CRCoV), Feline Coronavirus (FCoV), Bovine Coronavirus (BCV), insanları enfekte eden Koronavirus (SARS CoV 2 veya COVİD19) ve diğer türlerin koronavirüslerinden farklıdır. Evcil hayvan sahiplerinin Koronavirüslerin bütün farklı türlerinin neden olabileceklerini anlamaları kafa karıştırıcı olabilir, ancak “Koronavirüs” olarak adlandırılsa bile tüm koronavirüslerin aynı olmadığını bilmek önemlidir. Kanin Enterik Koronavirüs Koronavirüslerin farklı suşları tarafından oluşturulabilmektedir, onların hepsi benzer semptomlara neden olur. Köpeklerde Enteric Koronavirüs sıklıkla görünürken Canine Respiratory Coronavirus daha seyrektir. Enteric Koronavirüs köpeklerde daha çok mide ve bağırsakları etkilemektedir.
Köpeklerde Koronavirüs Bulguları
- Letarji
- İştah kaybı
- Kusma
- Ani ishal
Bir köpek kendini iyi hissetmediğinde aktivitesi azalır veya uyuşuk hale gelebilir ve çok yemek istemez. Bu durum Enteric Koronaviruslu köpekler içinde geçerlidir. Ani veya akut ishal yanı sıra kusma bu enfeksiyonu taşıyan köpeklerin anahtar semptomlarıdır. Solunum yolu ile ilgili semptomlar Enteric Koronavirüslü köpeklerde görünmez, aşırı kusma nedeniyle oluşan akciğerler içine aspirasyon olmadıkça Respirator Koronavirüse benzemez.
Köpeklerde Koronavirüsün Nedenleri
Farklı Canine Enteric Coronavirus (CCoV) suşları gastroinestinal semptomlara neden olabilir, fakat köpekler bu suşları içinde virüs olan dışkı ile temasa geçerek enfekte olurlar. Köpekler diğer köpeklerin dışkılarını ve arkalarını koklayarak virüsü burunlarının üzerine alırlar ve burunlarını yaladıklarında onu yutarlar. Direk olarak dışkıyı yutarakta onu alabilirler. Bazen kontamine olmuş mama ve su kapları enfeksiyona sebep olurlar. Köpek dışkısıyla kirlenmiş yaşam alanları ve yerler muhtemelen çoğunlukla bu virüsü içermekte ve dondurucu havada bile virüs yaşayabilmektedir.
Köpeklerde Koronavirüsün Tanısı
Enteric Coronavirus semptomları genellikle hafiftir bu yüzden bir köpekte bu viral enfeksiyon tanımlanamayabilir. Şüphe duyulduğunda Veteriner Hekiminiz fiziksel muayene yapabilir ve köpeğin dışkısından örnek alabilir. Parazitik rahatsızlıklar, bakteriyel üreme ve diğer gastrointestinal hastalıkları ekarte etmek için dışkıda çeşitli testler yapılır. Kan ve radyolojik testler yapılabilir fakat koronavirüs tanısı amacıyla RT-PCR adı verilen özel bir test çalışılır.
Köpeklerde Koronavirüs Tedavisi
Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
Köpeklerde Enteric Koronavirüsün spesifik tedavisi yoktur ancak semptomatik tedavi yapılır. Köpeğin semtomlarına göre probiyotikler, lif kaynakları, dehidrasyonu önleyici sıvılar ve diğer tedaviler belirlenebilir. Neyse ki, Koronavirüs endişe edici bir hastalık değil fakat zaman zaman ölümler kaydedilmiştir.
Köpeklerde Koronavirüsten Korunma
Kanin Enterik Koronavirüs köpekler arasında büyük ölçüde bulaşıcıdır, ancak düzenli olarak yapılan aşılama etkili olmaktadır. Tekli ve kombine Koronavirüs aşıları etkilidir. Köpeğinizin bu virüsten uygun şekilde korunmasını sağlamak için Veteriner Hekiminizle görüşebilirsiniz.
Kanin Koronavirus İnsanlara Bulaşır mı?
Kanin Enterik Koronavirus köpekler arasında bulaşıcıdır, insanlara bulaşmaz. Human Koronavirus (SARS-CoV-2 veya COVİD19 önceki adıyla 2019 nCoV) insanlarda solunum yolları semptomlarına neden olan farklı bir suştur, köpeklerde problemlere sebep olduğuna ve köpeklerin virusun taşıyıcısı olduğuna dair bilimsel kanıt yoktur. Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezi, COVİD19 ile enfekte olanların daha fazla bilgi elde edilinceye kadar evcil hayvanlarıyla temastan kaçınması veya sınırlandırmasını önerdiği bilinmektedir.
Kedilerde Koronavirus: https://vetrehberi.com/kedilerde-koronavirus-kedilerden-insanlara-coronovirus-bulasir-mi/