Köpeklerde Kıl Dökülmesi – Alopesi
Köpeklerde kıl dökülmesi diğer ismiyle alopesi deride yangı, ekzama vs gibi bir hastalığa ve deri parazitlerine bağlı olmaksızın kılların ve tüylerin dökülmesi haline alopesi denir.
Etiyolojisi;
Alopesi, konjenital ve edinsel olabilir. Konjenital olaylar köpeklerde rastlanmaktadır. Genellikle bir anomali olan konjenital alopecia annede ki iyot noksanlığı, gebelik döneminde annenin viral enfeksiyon geçirmesi, hipofiz bezi bozuklukları ve yavrunun sinirlerinde fonksiyonel bozukluklar sonucu ortaya çıkar. Atrichasis congenita da kalıtsal bir faktör nedeniyle kıl kökleri kısmen veya tamamen yoktur. Buna karşın Alopecia congenita da kıl kökü mevcut olmasına rağmen doğumda geçici bir kılsızlık bulunur.
Bazı enfeksiyon hastalıklar köpeklerde gençlik hastalığı gibi, mide – bağırsak yangıları, bazı zehirlenmeler (köpeklerde talyum zehirlenmesi) sonucu meydana gelebilir. Lokal kıl dökülmesi mekanik etkiler sonucu da oluşabilir. Adrenalinin sc uygulanmasında lokal olarak enjeksiyon bölgesinde kırçıllaşmasına ve dökülmesine yol açabilir. Simetrik olan nörojenik kıl dökülmeleri ise köpeklerde görülür. Hormonal dengesizlikler köpeklerde hiper östrojenismus, hypogonadotrapismus gibi hastalık halinde kıl dökülmeleri görülebilir.
Klinik Semptomlar;
A. congenita olaylarında yavru anadan kılsız doğar, bu yavruların yaşam şansı yoktur. Sonradan olan kıl dökülmelerinde vücudun çeşitli yerlerinde yavaş bir şekilde ve demet tarzda artarak kıllar dökülerek seyrekleşir ve zamanla tamamen çıplak bir görünüm alır. Deri genellikle değişmemiş kalır. Bazı olgularda derinin ısısı hafif artar ve bazen de ödem şekillenebilmektedir. Sindirim bozukluklarına bağlı olarak kaşıntı olabilir. 1-2 hafta sonra deri daha açık veya koyu bir renk alarak kıllar yavaş yavaş gelebilir, hatta tüm vücut tekrar kılla örtülür. Lokal kıl dökülmelerinde belirli bölgelerde kıllar dökülür, bu bölgeler zamanla biraz genişleyebilir, fakat tüm vücuda yayılmaz.
Hastalığın Seyri;
Konjenital olaylarda iyileşme söz konusu değildir. Edinsel olaylarda 2-3 hafta kendiliğinde bile iyileşme olmaktadır. Lokal kıl dökülmeleri uzun süre devam eder ve güç iyileşir.
Sağaltım;
Konjenital olanlarda sağaltım mümkün değildir. Edinsel olanlarda asıl hastalığın sağaltımı şarttır. Beslenme şartları değiştirilir. deri temizlenir. Alkalisiz sabunlarla yıkanır. Deriye alkol, kafurlu alkol, %5-10 sabunlu alkıl ile friksiyonlar yapılır. Nonspesifik protein sağaltımı, hormon preperatları kullanılır. Arsenik kürleri uygulanır. Bitamin A, Vitamin B Kompleksi, esansiyal aminoasitler, çinko, kükürt uygulamaları da faydalıdır.