Köpeklerde İdiyopatik Epilepsi Nöbetleri

Köpeklerde İdiyopatik Epilepsi Nöbetleri

Köpeklerde İdiyopatik Epilepsi Nöbetleri

Köpeklerde İdiyopatik Epilepsi nöbetleri, primer Epilepsi olarak ta bilinen İdiyopatik epilepsi, köpeklerde gözlenen nörolojik hastalıkların başında gelmektedir. Bir hastada meydana gelen nöbetlere idiyopatik (primer) epilepsitanısı koyabilmek için tam bir fiziksel ve nörolojik muayenede, tam kan sayımı / serum biyokimyasal analizleri gibi laboratuvar tahlillerinde MR ve Bilgisayarlı Tomografi gibi ileri görüntüleme yöntemlerinde herhangi bir patolojik duruma rastlanılmaması gerekmektedir.

Köpeklerde idiyopatik epilepsi ’nin ortalama görülme sıklığı %2-3 arasında değişmektedir. Bu oran Golden Retriever, Labrador Retriever, Beagle ve German Shephard gibi bazı ırklardaki genetik yatkınlık göz önünde bulundurulduğunda %10’lara kadar ulaşabilmektedir. Epilepsi nöbetlerinin sebebi, ön beyin olarak bilinen serebral korteks ’te aşırı / anormal elektriksel aktivitedir. Bu artmış elektriksel aktivite sonucu hastada geçici ve istemsiz olarak gelişen kasılmalar ve bunun yanında agresyon, korku, anksiyete gibi davranış değişiklikleri meydana gelmektedir. Bu anormal aktivite normalde 1-2 dakikada sona erebileceği gibi bazı durumlarda 5 dakikadan daha uzun süren (Status Epilepticus) nöbet atakları meydana gelebileceği gibi bazen de aynı gün içerisinde 2 veya daha fazla nöbet ataklarının meydana geldiği (Küme Nöbetler) durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Epilepsili köpeği olan insanların kafalarındaki en önemli soru, köpeklerinin epilepsi atakları sırasında hayati anlamda bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Epilepsi atakları sırasında hasta sahiplerinin bilmesi gereken en önemli şey 1-2 dakikalık epilepsi nöbetlerini her ne kadar hayati risk  oluşturmasa da nöbet sırasında bilinçsiz kasılmalarla birlikte hastanın yaşayabileceği travmatik durumlar (Kafasını sert– sivri bir nesneye çarpma gibi) bazen olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bunun dışında aynı gün içerisinde 2 veya daha fazla nöbet geçirme durumlarında ve 5 dakikadan daha uzun süren nöbet ataklarında karşılaşıldığında en yakın Veteriner Kliniğine başvurmaları gerekmektedir. Aksi halde hastada nöbet sırasında meydana gelen aşırı kasılmalar vücut ısısında şiddetli yükselmelere (>41°C), kaslardaki laktik asit artışıyla birlikte metabolik asidoza ve taşikardiyle birlikte kalp kasında zorlanmalar sonucu kalp krizine neden olarak hayati anlamda sorunlar teşkil edebilmektedir.                 

En sık karşılaştığımız 2. Soru epilepsiye sahip olmanın, köpeklerinin yaşam sürelerinde bir kısalmaya sebep olup olmayacağıdır. Aslında epilepsiye sahip olmak, uygun tedavi ve kontrol protokollerine uyulduğu sürece köpeklerin ömürlerinde herhangi bir kısalmaya sebep olmamaktadır. Eğer hastanın nöbet sıklığı 15-20 günde 1 nöbetten daha düşükse herhangi bir medikal tedavi uygulanmasına gerek duyulmamaktadır. Çünkü kronik tedavide kullanılan anti-epileptik ilaçların meydana getirdiği / getirebileceği yan etkiler, nöbetlerden kaynaklı oluşabilecek yan etkilere nazaran daha büyük bir sorun teşkil etmektedir. Nöbet sıklığı 15-20 günde 1’den daha yüksek ise veteriner hekiminizin önereceği bir anti-epileptik ilacın kullanılması gerekmektedir. Uzun süreli ilaç kullanımı durumunda veteriner hekimlerin önereceği rutin kontrollere (6 ayda bir tam kan sayımı / serum biyokimyasal analizleri / batın ultrasonu / ekokardiyografi  gibi) uyulduğu sürece herhangi bir olumsuz durumla karşılaşma riski oldukça düşük olacaktır.

Exit mobile version