Köpeklerde Hipotermi (Vücut Isısının Düşmesi)

Köpeklerde Hipotermi (Vücut Isısının Düşmesi)

Köpeklerde hipotermi, köpeğiniz karda dolaşmayı veya sizinle dağ yürüyüşü yapmayı sevebilir, ancak uzun süreli soğuk sıcaklıklara veya buzlu suya maruz kalan köpeklerde hipotermi oluşabilir. Hipotermi, köpeğinizin vücudu üretilebileceğinden daha hızlı ısı kaybettiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Bu uzun bir süre devam ederse, köpeğinizin vücudu depolanan enerjiyi kullanmaya başlar. Kullanılan enerji durum ettiği süreçte bitecektir ve bu da sonunda vücudun ısısını koruyamamasına neden olur. Köpeklerin hipotermi geliştirmesinin tek nedeni soğuk hava değildir, altta yatan endokrin, metabolik ve kalp hastalıkları vücut ısısını düzenleyememesine neden olabilir. Şok, düşük tansiyon ve anestezi altında vücut ısısı kaybı da hipotermiye neden olabilir.

Köpeklerde Hipotermi Nedir?

Hipotermi, soğuk koşullara uzun süre maruz kalması, altta yatan hastalık veya yaralanma sonucu veya anestezik prosedürlerden ve bir köpeğin vücut ısısını koruma yeteneğini etkileyen bazı ilaçlardan kaynaklanan hayatı tehdit eden bir durumdur. Hipotermi soğuk bir ortamdan meydana geldiğinde, buna birincil hipotermi denir. İkincil hipotermi altta yatan koşullardan kaynaklanır ve sıcak ortamlarda bile olabilir.

Bir köpeğin normal vücut ısısı 38.3 ℃ ila 39.1 ℃ arasında değişir ve vücut ısısı bu aralığın altına düştüğünde hipotermi oluşmaya başlangıcı diyebiliriz. Köpeğinizin sıcaklığı 36.6 ℃ düşerse ve onu yükseltemiyorsa, derhal veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Köpeğinizin sıcaklığı 34.4 ℃ altına düşerse, vücut ısısını etkili bir şekilde normale döndürme yetenekleri (termoregülasyon olarak adlandırılır) ciddi şekilde bozulur. 31.1 ℃ köpeğiniz termoregülasyon yeteneğini kaybeder ve kalp ve solunum yetmezliği, koma ve ölüme maruz kalabilir.

Köpeklerde Hipotermi Belirtileri

Hipotermi belirtileri nedene ve şiddetine bağlıdır. Titreme ve ısı arayışı gibi davranışlardan zihinsel karışıklığa, bilinç kaybına ve termoregülasyon durduğunda solunum ve kalp atış hızının azalmasına kadar ilerleyebilir.

Hipoterminin Nedenleri

Köpeğinizin normal vücut ısısı, bu ısı kaybını telafi eden iç metabolik süreçlerle çevreye ısı kaybını dengeleyerek korunur. Sonuç olarak, dış vücut ısısı gün boyunca önemli ölçüde dalgalanabilir, ancak iç vücut ısısı (köpeğinizin kulağında veya rektumunda bir termometre ile alınan sıcaklık) sabit kalmalıdır. Bu, yaşam için gerekli fizyolojik süreçlerin köpeğinizin içinde çalışmaya devam etmesini sağlar. Vücut ısısı düştüğünde, normal fizyolojiye ve metabolizmaya müdahale ederek ölümcül etkilere neden olabilir.

Vücut ısısı, beynin derinliklerinde sıcaklık, açlık ve susuzluk gibi yönleri kontrol eden bir alan olan hipotalamus tarafından belirlenir. Vücudunuzun her yerinde köpeğinizin cildindeki soğuk ve ısı reseptörleri, meydana geldikçe sıcaklık değişimlerini algılar. Bu sensörler sinir sistemi aracılığıyla hipotalamusa iletişim kurar. Hipotalamus, sıcaklık değişimini düzeltmek ve vücut sıcaklığının sabit kalmasını sağlamak için metabolik süreçleri aktive ederek yanıt verir.

Titreme, köpeğinizin vücudunun çevreye kaybedilen ısıyı nasıl geri kazanmaya çalışabileceğinin bir örneğidir. Soğuk reseptörler, sinir sistemi ve hipotalamus arasındaki bu iletişim sürecine termoregülasyon denir. Bir köpeğin termoregülasyon kabiliyeti ayrıca kürk kalınlığından ve uzunluğundan ve mevcut vücut yağ miktarından da etkilenir.

Köpeğinizin termoregülasyon yeteneği kaybolduğunda, bu durum hayatı tehdit eden bir durum haline gelir. Çünkü köpeğinizin vücudundaki hücreler normal şekilde çalışmaya devam edemez. Termoregülasyon yeteneğini bozabilecek ve hipotermiye neden olabilecek birkaç durum vardır.

Primer Hipoterminin Nedenleri

Sekonder Hipoterminin Nedenleri

Köpeklerde Hipotermi Teşhisi

Hipotermi, son zamanlarda soğuk bir ortama maruz kalma, bir hastalık, yaralanma veya şoktan muzdarip olma veya anestezi prosedürü geçirme dahil olmak üzere vücut ısısı, semptomlar ve öykü ile teşhis edilir. Veterineriniz, vücut ısısını, kalp atış hızını, solunum hızını ve diğer göstergeleri değerlendirmek de dahil olmak üzere köpeğinizin muayenesini yapacaktır. Köpeğinizin vücut ısısı çok düşükse bazen özel termometreler kullanılmalıdır.

Tedavi

Sağaltım için mutlaka Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Hipotermi şüphesi olan köpekler acil veteriner tedavisi için derhal alınmalıdır. Hipotermi, hastanın yeniden ısıtılması ve elektrolit dengelerinin korunması ve metabolik fonksiyonların izlenmesi gibi destekleyici bakım ile tedavi edilir.

Yeniden ısıtma, hipoterminin ciddiyetine bağlı olarak üç farklı yöntem kullanılarak gerçekleştirilebilir: ısıtılmış IV sıvıları ve ılık lavmanlar gibi tedavileri içerebilen vücudu yeniden ısıtma, cebri hava ısıtma sistemi (3M Bair hugger gibi) kullanılarak aktif yüzey yeniden ısıtma ve dolaşımdaki ısıtılmış su battaniyeleri ve battaniyeler kullanılarak pasif yüzey yeniden ısıtma. Köpeğinizin tedavi için hastaneye yatırılması gerekecektir.

Veterinerlik tedavisi ararken, aşağıdaki adımları izleyerek köpeğinize yardımcı olabilirsiniz;

ASLA YAPMA!!!

Hipotermik bir köpeğin yeniden ısıtılması dikkatli ve veteriner hekim gözetimi altında yapılmalıdır. Bir köpeğin vücut ısısı çok hızlı yükselirse, bu yeniden ısınma şokuna neden olabilir.

Hipotermili Köpekler için Prognoz

Hafif hipotermisi olan köpekler derhal tedavi edilirse, iyileşme şansı yüksektir. Daha şiddetli hipoterminin komplikasyonlara ve ölüme neden olma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle ilk etapta hipotermiyi önlemek ve erken belirtileri tanımak köpeğinizin hayatta kalması için çok önemlidir. Sekonder hipotermi vakalarında iyileşme, altta yatan durumun ciddiyetine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Hipotermi Nasıl Önlenir?

Birincil hipotermiyi önlemek için, köpeğinizin soğuk ortamlarda sıcak kaldığından emin olun. Dışarıdaki sıcaklıklar düştüğünde köpeğinizi içeride tutun ve kürkleri ıslanırsa hemen kurulayın. Yatak takımlarını ve battaniyelerini de kuru tutun ve kış aktiviteleri yapıyorsanız daima sıcak ve kuru barınağa erişebildiklerinden emin olun.

Tüm köpeklerde hipotermi durumunu yaşayabilirken, bazı köpekler aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha büyük risk altındadır:

Kışlık ceketler ve patikler köpekleri sıcak tutmaya ve hipotermiyi önlemeye yardımcı olabilir. Ve unutmayın, eğer bir köpek soğuğa alışık değilse, termoregülasyonda daha zor zamanlar geçirecektir.

Köpeğinizin hipotermiye neden olabilecek altta yatan bir hastalığı varsa, durumu tedavi etmek için veterineriniz tarafından verilen tüm talimatları uyguladığınızdan emin olun. Köpeğinizin sağlığını izlemek için düzenli takip randevuları planlayın. Köpeğinizin özellikle yaklaşan kış şartlarında yaşadığınız bölgenin mevsimsel durumuna göre korunaklı yerler ayarlamaya özen gösterin. Özellikle rüzgardan etkilenmeyen alanlar olmasına dikkat edin. Alacağınız tüm önlemler yaşadığınız bölgenin iklim şartlarına göre değişmektedir. Köpeklerde hipotermi durumunu özellikle primer hipotermiyi çok yüksek oranda korumuş olursunuz. Sağlıcakla…

Exit mobile version