Köpeklerde Çöp Zehirlenmesi (Garbage Poisoning)

Köpeklerde Çöp Zehirlenmesi (Garbage Poisoning)

Köpeklerde Çöp Zehirlenmesi, özellikle yaşam alanları sokaklar olan köpekler zaman zaman çöplüğe giderler. Genel olarak insanlarda aç kalan köpekler çöplük karıştırır algısı olsa da bu yanlış bir bilgidir. Aç olmayan köpeklerde çöpleri karıştırır. Bu durum içgüdüsel bir davranıştır. Tabi bunu her köpek yapacak diye bir durum da söz konusu değildir. Köpeklerde çöp zehirlenmesi çöp toksikozu olarak da adlandırılmaktadır.

Köpekler bilindiği gibi kediler kadar carnivor değillerdir ama çok net bilindiği gibi de et ve leşleri seveler. Köpekler kuşlar veya diğer küçük hayvanlar gibi ölü hayvanları yemesi de çöp zehirlenmesine neden olmaktadır.

Köpeğinizin masanın çöplüklerini beslemek ya da ham yiyecekleri beslemek, evcil hayvanınızın çöp zehirlenmesi olasılığını da artırabilir. Tabi bu şu demek değildir “yemek artıkları köpeğinizde zehirlenme yapar” anlamına gelmez. En basit ifade ile şunu diyebiliriz sizi zehirlemeyen hiçbir gıda köpeğinizi zehirlemez. Aslında köpeğiniz kirlenmiş veya bozulmuş yiyecekleri (veya atıkları) yediğinde, bakteriler sindirim yoluna girer ve kan dolaşımına emilir toksinler üreyerek köpeklerde çöp zehirlenmesi meydana gelir.

Köpeklerde çöp zehirlenmesi, ya da çöp bağırsak hastalığı, ya da çöp toksiosis’i bakteriler veya diğer zehirli maddelerle kirlenmiş gıda, çöp veya atık alımından kaynaklanan bir durumdur. Bu, bir çöp kutusundan çürümüş yiyecekler, masa çöpleri, dışarıdan ölü hayvanlar ve diğer hayvanlardan gelen iğne veya döküntülerden kaynaklanabilir. Çöp zehirlenmesi, su veya kanlı diyare, ateş ve döküntü ile tanınır, ancak vücut hareketlerini kontrol etme, hipotermi ve şok yeteneğine neden olabilecek kadar şiddetli olabilir.

Çöp zehirlenmesine neden olarak en sık karşımıza çıkan bakteri türleri;

Köpeklerde Çöp Zehirlenmesi Klinik Belirtileri

Çöp zehirlenmesinin belirtileri, ne tür bakterilerin dahil olduğuna bağlıdır, ancak en sık bildirilen yan etkiler şunlardır:

Çöp zehirlenmesi, hem erkek hem de dişi olsun, herhangi bir yaştaki köpek cinsinde mümkündür, ancak bazı yüksek riski olanlar vardır:

Tedavi

Sağaltım için mutlaka Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Köpeklerde çöp zehirlenmesi tedavisinde ilk olarak mutlaka köpeğinizin kusturulması ve mide lavajı yapılması gerekmektedir. Ancak hayvan kusuyorsa mide içeriği çıktıktan sonra antiemetik ilaçlar verilmelidir.

Daha sonra diphenhydramin‘den (Benison amp) kas içi verilir.

Ağızdan glikoz, sulfonamid ve trmetroprim’le birlikte (Bactrim) antibiyotikler ve taktobasillus içeren asidofilik gıdaların verilmesi önerilmektedir.

Ayrıca serum takviyesi yapılması gerekiyor. Atropin uygulamaları yapılabilir. Bağışıklığı desteklemek için C vitamini verilebilir.

Hayvanda şok durumu oluşmuşsa şok sağaltımına başvurulmalıdır.

Exit mobile version