Köpeklerde Campylobacteriosis, campylobacter jejuni’ nin neden olduğu akut bir enteritistir. Etken son yıllarda köpek ile kedilerde bir enteropatogen ve ayrıca insanlarda hastalık nedeni olduğundan zoonozlar sınıfına konulmuştur.
Etiyoloji ve Patogenezi
Köpeklerde Campylobacteriosis etkeni C. jejuni küçük, hareketli, vibrio benzeri gram (-) bir basildir ve anerobik şartlarda çoğalır. Etken konakçı dışında süt ve suda 2-5 hafta, gaitada bir aydan fazla canlı kalır.
Etkenler kontamine su ve gıdalarla indirekt olarak bulaşır. Direkt gaitanın alınması ile fekal = oral kontaminasyon da mümkündür. Sinekler de bulaşmada rol oynarlar.
İnce bağırsakların hücrelerine ulaşan bakteriler burada çoğalırlar ve sitolitik bir toksin salgılarlar. Hayvanlardaki patolojik bulguların çoğu jejunum, ileum ve kolonlarda görülür. Deneysel olarak enfekte edilen gnotobiotik köpeklerde tifılitis ve colitis görülür. Bazı olaylarda Campylobacteriyemi neticesi mikroorganizmalar böbrek, karaciğer, safra kesesi ve mezenterik lenf yumrularında da lokalize olurlar. Hayvanların çoğu klinik bulgu göstermedikleri halde dışkıları ile bakterileri çevreye bulaştırırlar.
Köpeklerde Campylobacteriosis Klinik Belirtiler
İnkubasyon periyodu 1-7 gün, hastalığın seyri 7-10 gündür. Yavru köpeklerde iştahsızlık, bitkinlik, ishal, ateş, kusma, tenesmus görülür. Bazı hayvanların iştahları normal olabilir. İshal sulu, mukuslu veya kanlıdır. Şiddetli olaylarda dehidrasyon da görülür. Ergin köpekler enfekte olmalarına rağmen herhangi bir klinik belirtiler göstermeyebilir. Fakat hayvanlar klinik belirtiler göstermeseler bile, kalabalık ve sağlıksız ortamların bulaşma nedeni olabileceği dikkate alınmalıdır. Köpeklerde gebeliğin son dönemlerinde klinik campylobacteriosis ‘e rastlanabilir.
Klinik Tanı Nasıl Yapılır?
İshal semptomu gösteren köpeklerde anemnez önemlidir. Kesin tanı gaitadan yapılan preparatlarda bakterilerileri görmek veya kültürlerden bakterilerin izolasyonu yapılarak konur.
Tedavi Nasıl Yapılmalıdır?
Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
Klinik bulgu gösteren yavrularda sağaltım gereklidir. Eritromisin veya tylosin en etkili ilaçlardır. uygulamaya en az beş gün devam edilmelidir. Dehidrasyon varsa sıvı elektrolit sağaltımı da yapılmalıdır.
İnsan sağlığına olan riski: Köpekler ve kediler enfeksiyondan sonra 40 – 120 gün bakterileri gaitaları ile çevreye saçtıkları için enfeksiyon kaynağıdırlar. Kedi ve köpeklerle oynayan küçük çocuklar kendi gıdalarını enfekte ederek hastalığı kolayca alırlar. Hastalıktan korunmak için gerekli hijyenik şartlara uyulmalıdır (örn; ellerin yıkanması).