Köpekler ve çikolata arasındaki bağlantı yıllardır dile gelen bir sıkıntı olarak ifade edilir, hepimize çikolatanın köpekler için zehirli olduğu söylenmiştir ama yine de biraz tatlı şeyler yiyen pek çok köpeğin hiçbir kötü etkiye maruz kalmadığı da bazen gözlemlenmiştir. Aslında her zaman olduğu gibi, zehri yapan dozudur, tabi ki bu köpeğinize az da olsa çikolata verebilirsiniz demek değildir çikolatanın köpekler için ayrı bir sistemik reaksiyonu mevcuttur bunun açıklamasını birazdan yapacağız fakat dışarıdan alınan besinin ki bu hayvanlar için zehirli bile olsa vücuda giren dozu önemlidir.
Bir köpek sahibine köpeklerin ne yiyemeyeceğini sorarsanız soğan, sarımsak, ravent, üzüm ve çikolata gibi bazı yiyecekleri listeler. (Bu arada, tahıl diyorlarsa, onları dinlemeyin.) Köpeklerin çikolatayı güvenli bir şekilde tüketemedikleri yaygın bir bilgidir, ancak ağızlarına gelen her şeyi yeme eğilimleri sayesinde, birçok köpek çikolata kontamine olabilmektedir. Burada yukarıda açıklanan doz kısmı önem arz etmektedir anlatmak istenilen budur.
Köpekler ve çikolata ilişkisi aynı insanlar da olduğu gibi onlarda da mevcuttur ve çok severler. Az önce bahsettiğimiz gibi küçük dozlar kesinlikle sorun değildir, ancak çok miktarda tüketilirse toksik olabilir. Çikolata veya daha iyisi kakao, esas olarak kahvede bulunan kafein ve esas olarak çayda bulduğumuz teofilin gibi merkezi sinir sistemi, kardiyovasküler sistem, böbrekler ve kaslar düzeyinde etki gösteren bir metilksantin, teobromin içerir. Birkaç çalışma, köpeklerin teobrominin fizyolojik etkilerine karşı özellikle hassas olduğunu göstermiştir ve bu, teobrominin daha düşük bir metabolize etme yeteneği ile bağlantılı görünmektedir.
Teobromin toksisitesinin klinik belirtileri genellikle alımdan 4-5 saat sonra ortaya çıkar ve şiddetli vakalarda kusma, ishal, zor nefes alma, huzursuzluk, idrar kaçırma, kas titremeleri, konvülsiyonlar ve ölümü içerir.
Köpekler için toksik gibi görünen teobromin dozu 90-100 mg/kg’dır ancak bireysel duyarlılık, gastrointestinal sistemdeki diğer gıdaların varlığı, kakao yüzdesi ve dolayısıyla çikolatanın içerdiği teobromin gibi faktörler duyarlılıklarını büyük ölçüde değiştirebilir. Ne yazık ki sistemik bir panzehir yoktur, bu nedenle önlem almak gereklidir.
Unutmayın çikolatayı (kakao) güvenli ve hayvanlarımızın erişemeyeceği yerlerde tutalım.