Köpekler Tuvaletini Ne Kadar Tutabilir?

Köpekler Tuvaletini Ne Kadar Tutabilir?

Köpeklerde tuvaletini tutma süresi hem köpeklerin aldıkları eğitimle hem de fizyolojik durumları ile ilgilidir. Bir köpeğin fizyolojik gelişkinliği ne kadar sağlandıysa yani kasları ne kadar geliştiyse, köpek tuvaletini de o kadar uzun süre tutabilmektedir. Bu sebeple, bu oran yavru köpeklerde en düşük olma özelliğine sahiptir. Köpek tuvaleti geldiğinde dışarı çıkarılmak ve ihtiyaçlarının giderilmesini ister. Eğer bir köpeğin yaşayabileceği uygun ve kaliteli koşullar sağlanamazsa, köpeklerin fizyolojik ve psikolojik gelişimlerinde problemli durumlar meydana gelebilir.

Köpeklerde tuvalet tutma saatleri şu şekilde kategorize edilebilir:

Köpekler Yalnız Bırakılabilir Mi?

Köpeklerin evde yalnız bırakılması, sakıncaları olan ya da yapılmaması gereken davranışlar arasında bulunan bir durum değildir. Ancak köpeklerin yalnız kaldıkları saat dilimleri içerisinde bütün ihtiyaçlarının da karşılanıyor olması gerekmektedir. Bir köpeğin sahibine itaat etmesi ve aldığı eğitimleri başarıyla geçebilmesi için en önemli etken, sahibinin belli rutinler oluşturmasıdır. Köpekler, her gün aynı saatte aynı aktiviteleri yaparlarsa, evde yalnız bırakıldıklarında kaygı ve korku gibi olumsuz duygular geliştirmeyecektir. Rutine sahip olan bir köpek, sahibinin saat kaçta eve geleceğini, kendisini kaçta yürüyüşe ya da tuvalete çıkaracağını ve kendisine günün hangi saatlerinde mama vereceğini de bilir. Bu sebeple evde yalnız kalan köpek, herhangi bir stres kaynağı olmadan kendi kendisine vakit geçirebilir.

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Köpeklerde tuvalet eğitimi, bir köpeğe verilmesi gereken temel eğitimlerden biridir. Köpeğin sahiplenildiği ilk günde itibaren bu eğitimi alıyor olması, tuvalet düzeninin de oturmasını sağlayacaktır. Köpek tuvalet eğitimi sonucunda günde kaç kere ya da hangi saat aralıklarında tuvalete gideceğini bilirse, tuvaletini tutma konusunda daha sabırlı olacaktır. Ayrıca köpeğe verilen nitelikli ve doğru bir tuvalet eğitimi sonucunda, köpek eve tuvaletini yapmasının yanlış bir hareket olduğunu bilecek ve bundan kaçınacaktır.

Köpek Tuvaleti Alışkanlığında Ödül Sistemi İşe Yarar Mı?

Köpeklerde ödül sistemi, bir köpeğin eğitilebilmesinde kullanılabilecek en verimli sistemdir. Köpeği yaptığı iyi bir davranış için ödüllendirmek, köpeğin bu davranışı sürdürmek konusunda hevesli olmasını sağlayacaktır. Ancak köpekler yanlış bir hareket yaptıklarında sahipleri tarafından azarlanır ya da fiziksel şiddete uğrarsa, bu durum köpeğin sahibiyle kurduğu ilişkinin zedelenmesine sebep olabilecektir. Bu sebeple, köpek tuvaleti geldiğinde tutamamış ve eve yapmış ise, ona bağırılmamalı, vurulmamalı ya da tuvaletini yapmış olduğu yer zorla koklatılmamalıdır. Köpeğe bu davranışının yanlış olduğu, ancak pozitif teşvikler aracılığıyla anlatılabilir.

Köpeklerde Fiziksel Aktivite

Köpeklerde fiziksel aktivite, her gün köpeğin ihtiyaç duyduğu egzersizlerin yapılması ile sağlanabilir. Bunun için de köpeklerin gün içinde bir ya da iki kez tuvalete çıkarılması gerekmektedir. Köpeklerde tuvalet eğitimi, içinde pek çok avantajı da barındırmaktadır. Eğer köpekler, tuvaleti geldiklerinde dışarı çıkarılmazsa, tüm zamanlarını evde geçiren köpeklerde kas gelişimi de sağlıklı ilerlemeyecektir.

Köpeklerde Psikolojik Gelişim

Köpeklerde psikolojik gelişim de oldukça ciddi şekilde ele alınması gereken bir konudur. Tuvalet eğitimi sırasında tuvaletini eve yapmayan, evde olduğu zamanlarda evi dağıtmayan, tüy dökmeyen ya da ev içerisinde havlamayan tek köpek, oyuncakçılarda satılan pelüş köpeklerdir. Bir köpeği eğitmek ve daha sonra onunla yaşamaya devam etmek ne kadar güzel görünse de oldukça da zahmetli bir süreç olabilmektedir. Köpek sahibi olmak isteyen kişilerin, bu gerçekleri bilerek ve göz önünde bulundurarak bir köpek sahiplenmesi gerekmektedir. Köpek tuvaleti geldiğinde halıya da yapabilir. Bunu engellemek için köpeğin olumlu tavırlarla eğitilmesi gerekmektedir.

Köpeklerin sahipleri tarafından azarlanması ya da fiziksel şiddet görmesi, köpeğin psikolojik gelişimi açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Sahiplerinden psikolojik ya da fiziksel şiddet gören köpekler, genellikle ürkek ve çekingen bir karakter gelişimi gösterirler. Öte yandan, köpeklerin kötü davranışlara maruz kalması, onların saldırgan ve öfkeli olmasına da sebep olabilmektedir. Köpekler, sahipleri tarafından şiddet gördüklerinde onlara saygı duymaya değil onlardan korkmaya başlarlar. Bu da köpek ve sahibi arasında kurulabilecek sevgi ve dostluk ilişkisini yerle bir edecektir. Ayrıca bir köpeğe psikolojik ya da fiziksel şiddet göstermek, şu an için kabahatler kanunu kapsamında ele alınan bir suçtur. Şiddet gören hayvanların korunmasını ön gören yasanın çıkmasının ardından, bu konuda atılan adımlar daha caydırıcı olacaktır.

Exit mobile version