Köpeklerin yıkanacağı zaman; köpeklerin cinsine, yaşına, içinde bulunulan mevsime göre değişiklik göstermektedir. Köpekleri yıkama zamanından önce, yıkarken ve sonra köpeğe sevgi gösterilmelidir. Köpeklerin yıkamam esnasında zarar görmemeleri için hijyeni sağlamak için kullanılan malzemelerin kimyasal olmamasına özen gösterilmelidir. Zaman içerisinde köpekte kepeklenme ve tüy dökülmesi gibi problemlerin görülmemesi için köpeklerin hem bakımlarının yapılması hem de köpek şampuanları ile temizlenmeleri gerekmektedir.
Köpekler Hangi Periyotlarda Yıkanmalıdır?
Köpeklerin yıkanma sıklığı, mevsime göre belirlenmelidir. Yaz aylarında ve sıcak zamanlarda; 3 veya 4 haftada bir kere yıkanmaları yeterli olabilmektedir. Kış aylarında ise soğuk almamaları amacı ile 6 ya da 8 haftada bir kere yıkanması uygun olmaktadır. Köpeklerin belirtilen aralıktan çok daha sık yıkanması halinde; tüylerinin eskisi kadar canlı olmadığı ve çeşitli sağlık sorunlarının görüldüğü gibi durumlar yaşanabilmektedir. Üstelik sık yıkanan köpeklerde mantar rahatsızlıklarının görülme olasılığı da daha fazla olmaktadır. Kulak yolu iltihabı yaşama ihtimallerinin yanı sıra, kendilerini temizleme özelliklerini unutmaları da muhtemel olmaktadır.
Yavru Köpeklerin Yıkanma Sıklığı Ne Olmalıdır?
Yavru köpeklerin yıkanma aralıkları 4 veya 6 hafta bir olmalıdır. Yavru köpekte cilt hassasiyetinin oluşmaması ve yıkanmaya alışkın olmayan bölgelerde bağışıklık problemlerinin ortaya çıkmaması için yavru köpeklerin yıkanma sıklıklarının 4 haftadan daha kısa periyotlarda olmaması gerekmektedir. Ter bezleri olmadığı için suyla uzun süre temas etmeleri halinde, tüyleri ve deri dokuları zarar görebilmektedir. Bu nedenler her ne kadar yavru köpekler hijyen dolayısı ile yıkanmak isteniyorsa da 4 haftadan daha kısa süre içerisinde yıkamamaya özen gösterilmelidir.
Köpeklerin Bakım Uygulanmadan Yıkanması Yeterli Olur Mu?
Köpeklerin bakımsız bırakılarak sadece yıkanması, köpeklerin sağlıkları açısından yeterli bir durum olmamaktadır. Köpeklerin ter bezlerinin olmaması sebebi ile insanlardan daha farklı bir cilde sahip olmaktadırlar. Köpeğin uygun sıklıkta doğru şekilde yıkanması gerekmektedir. Ayrıca buna ek olarak diş, tırnak ve tüy bakımı gibi bakımlar da uygulanmalıdır. Köpeğin kişisel bakımlarına önem verilmeden sadece yıkanması, ölümcül seviyeye gelebilecek problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Dolayısı ile köpekleri yıkama zamanından önce bakımlar da düzenli olarak yapılmalıdır.
Köpeklerin Yıkanması İçin Doğru Yöntem Nedir?
Köpeklerin yıkanma şekline bakıldığında; öncelikle bir bebeği yıkıyormuş gibi özen gösterilmesi ve şampuan ya da vücut jelleri gibi özel ürünler ile yıkama işlemi yapılmalıdır. Köpeklerin yıkanması için her ne kadar evdeki şampuan ve duş jelleri de kullanılabilir olsa da, köpekler için özel olarak üretilmiş olan ürünlerin tercih edilmesi daha sağlıklı olmaktadır.
Yıkama esnasında baş bölgesine karşı daha özenli olunması gerekmektedir. Kulaklardan içeri su kaçması istenmediği için kulaklara pamuk tıkanarak yıkanmalıdır. Önlem alınmamış veya alınmış olmasına rağmen işe yaramamış ise; kulağa kaçan suyun çıkartılması için köpek yıkandıktan sonra kulak içi temizlik yapılmalıdır.
Yavru Köpeğin Yıkanması İçin Dikkatle Uygulanması Gereken Adımlar Nelerdir?
Yavru köpeğin yıkanması aşamasında oldukça özen gösterilmeli ve aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Köpeğin yıkanacağı suyun aşırı sıcak veya aşırı soğuk olmamasına özen gösterilmelidir. Bunun için el ile yıkanacak suyun sıcaklığına bakılabilmektedir. Çok sıcak ya da çok soğuk su, yavru köpeğe zarar verebilmektedir.
- Suyun yavru köpeğin üzerinde gezdirilmesi gerekmektedir. Ancak bu aşamada yavru köpeğin gözlerine veya kulaklarına su kaçmaması için özenli olunmalıdır. Hatta yavru köpeklerin yıkanma esnasında daha rahat olabilmeleri için el ile masaj yapılması da tercih edilebilmektedir.
- Köpeğe uygun olarak belirlenmiş olan şampuanı kişinin avucuna dökmesi ve sonrasında köpeğin vücudunda her yere gezdirmesi istenmektedir.
- Şampuanın köpürmesi için fırça kullanılabilmektedir. Ancak yavru köpeğin canının yanmaması için ideal sertlikte tercih edilen fırça ile şampuanın köpürmesi sağlanabilmektedir.
- Köpeğin gözlerine ve kulaklarına şampuanın kaçması engellenerek bütün vücuduna sürülen şampuan köpürtüldükten sonra ılık su ile temizlenmesi gerekmektedir.
- Köpeğin vücudu yıkandıktan sonra elde kalan köpürtülmüş şampuan ile başı da köpürtülerek durulanmalıdır. Sıra başa geldiğinde yavru köpek direnmeye ya da kaçmaya çalışabilmektedir. Bu sebeple başı yıkarken fırça kullanmak yerine el ile yıkamak daha mantıklı olmaktadır.
Yavru Köpekleri Yıkarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Yavru köpek temizliğinde önemli noktalara bakıldığında; köpekleri ürkütmemeye özen gösterilmelidir. Henüz annelerinden yeni ayrılmış olan köpekler oldukları için şefkat ve sıcaklık arayışında olmaktadırlar. Bu nedenle güven duymayı ve ürkmemeyi tercih etmektedirler. Bu sürecin daha sorunsuz olabilmesi için bilinmesi gerekenler aşağıda verilmiştir:
- Köpeğin yaşının ve cinsinin uygun olması halinde; yavru köpeğin banyo esnasında daha sakin olabilmesini sağlamak için banyodan önce tüyleri taranabilmektedir.
- Köpek şampuanlarının hepsi yavru köpekler için uygun olmayabilmektedir. Bu sebeple yavru köpek şampuanı ile yıkama işlemi gerçekleştirilmelidir.
- Yıkayan kişi fark etmese bile yıkama süreci köpekler için korkutucu olabilmektedir. Bu nedenle yıkayan kişinin yıkama süresi boyunca köpek ile konuşması ve ona güven vermesi gerekmektedir.
- Sevilen oyuncaklar ya da gıdalar gösterilmeden banyo yaptırılmalıdır. Aksi takdirde sevdiği eşyalar yavru köpeği daha asabi yapabilmektedir.
- Kurutma makinesi köpeğin tüylerine ve bağışıklık sistemine karşı zararlı olabilmektedir.
- Yavru köpeklerin soğuk algınlığı yaşamamaları için köpekleri yıkama zamanından sonra en az 1 saat köpeklerin sıcak kalmalarına özen gösterilmelidir.