Köpekler Ne Zaman Sütten Kesilir?

Köpekler Ne Zaman Sütten Kesilir?

Köpeklerin sütten kesilme zamanı; yavru köpeğin sağlığı, eğitimi ve sosyalleşmesi açısından oldukça önemli olmaktadır. Köpeklerin eğitimlerini ve sosyalleşmelerini tamamlayana kadar anneleri ile olmaları gelişimleri açısından iyi olmaktadır. Köpeklerin sütten kesilme zamanı; 4 ile 6 hafta arasında olmaktadır. Bağışıklık sisteminin daha fazla gelişebilmesi için bu süreye ek olarak 4-6 hafta daha da anne sütü tüketmeye devam edilebilmektedir. Anne sütü üretimi yaklaşık 8-10 hafta süresince devam ettiği için verimli süt üretim dönemi bittikten sonra yavrular mama ile beslenmeye başlamaktadırlar.

Köpeklerin Ne Kadar Süre Anne Sütü İle Beslenmeleri Gerekmektedir?

Yavru köpeklerin sütle beslenmeleri gereken süre; doğduktan sonraki birkaç hafta olmaktadır. Ekstrem durumlarda anne sütüne alternatif olarak başka besinler verilebilmektedir. Ancak yavru köpeğe anne sütünün verilmesi mümkün ise; ilk tercih anne sütü olmalıdır ve buna önem verilmelidir. 3 haftanın dolması ile beraber artık yavru köpeğin annesi yavrusunu emzirmek istemeyebilmektedir. Yavrusu süt emmek için geldiğinde onu itebilmektedir. Yine de oldukça hareketli ve güçlü olan yavrular için annenin onları itmesi yeterli olmayabilmektedir. Anne engellese de yavru köpekler süt emmeye devam edebilmektedirler. Ancak zaman ilerledikçe anne köpek emzirme konusunda daha sabırsız olacağı için yavru köpekler de sütten kesilmiş olmaktadır.

Yavru Köpekleri Anneleri Süt İle Beslerken Ne Kadar Sürede Emzirmeyi Bırakır?

Yavru köpeklerin sütten kesilmeleri 5 ’inci haftayı bulabilmektedir. 5 ’inci haftaya girilmesi ile beraber yavru köpeğin annesi artık itmek yerine daha sert tepkiler vermeye başlamaktadır. Süt emmek için yavru köpeğin annesinin memesine yaklaşmaya başlaması ile beraber anne köpek otomatik olarak hırlamaya ve hatta ısırmaya başlayabilmektedir. Eğer anne köpek yavrusunu ısırır ise; bu yavru köpek için caydırıcı olmaktadır. Ancak yavru köpeklerin emzirilmeleri için annelerini ikna edebilme ihtimalleri de bulunmaktadır. Yine de eğer beşinci haftadan sonra anne köpekler ikna edilemez ise; iki hafta içerisinde anne köpek sütten kesilmektedir. Dolayısı ile yedinci hafta ile beraber anne köpeğin yavrusunu emzirebilmesi mümkün olmamaktadır.

Köpekler Anne Sütü İle Nasıl Beslenirler?

Yavru köpeklerin süt emmesi için öncelikle anne köpek yere uzanmaktadır. Yavruları süt emmek için uygun pozisyona geldikten sonra anne köpek yavrularının göbeğine ön pençeleri ile baskı yapmakta ve bu baskı sayesinde meme uçlarını emmelerini sağlamaktadır. Tamamen içgüdüsel olarak yapılan süt emme işlemi sayesinde yavru köpekler sütü emerek doyabilmektedirler. Ayrıca köpekler içgüdüsel olarak hareket ettikleri için yavru köpeklerin sütten kesilmesi gereken zamanı da köpek içgüdüsel olarak bilmektedir.

Köpeklerin Sütten Kesilme Dönemlerinin Önemi Nedir?

Köpeklerin sütü bıraktıkları zamanın önemine bakıldığında; yavru köpeğin ilk kez yeme alışkanlıklarını değiştirdiği dönem olma özelliğini taşımaktadır. Bu süreçte yavru köpekler pek çok bedensel ve davranışsal farklılık yaşamaktadırlar. Köpeklerin sütten kesilme zamanının gelmesi, yavrunun annesine daha az bağımlı hale gelmesi anlamına geldiği için de oldukça önemli olmaktadır. Sadece beslenme alışkanlığının değişmesi olarak tanımlanamayacak bir dönemdir. Bu dönemde yavru köpeklerin yetenekleri ve hayatta kalma içgüdüleri gelişmektedir. Aynı zamanda dış dünyayı daha yakından tanımaya başlamaktadırlar. Bu dönemde yavru köpeklerin daha sağlıklı olabilmeleri için kendilerine güvenmeleri ve öz saygıya sahip olmaları gerekmektedir.

Köpeğin Sütten Erken Kesilmesinin Zararı Nedir?

Köpeğin sütten erken ayrılmasının dezavantajına bakıldığında; sütten erken ayrılan köpek annesinden de erken ayrılmaktadır. Annesi ve kardeşleri ile beraber geçirdiği vakit, köpeğin sosyal davranışlarının gelişmesini sağlamaktadır. Sosyal davranışlar edinemeden annelerinden ayrılan köpeklerde davranış bozukluğu görülebilmektedir.

Köpeklerin Sütten Kesildikleri Dönemin Başlangıcında Neler Yaşanır?

Köpeklerin sütten kesildikleri dönemin başlangıcında yaşananlara bakıldığında; sekiz veya dokuz haftalık olunan süreç, sütten kesilme döneminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bu süreçte köpeklerin mideleri büyümekte ve daha dayanıklı olmaktadır. Köpeklerin ilk süt dişlerinin de çıkmaya başladığı bu dönemde köpekler besinleri daha rahat yutabilmeye ve daha rahat sindirebilmeye de başlamaktadırlar. Dolayısı ile acıkma sıklıkları artmaktadır. Buna ek olarak eskisine göre daha huysuz bir yapıda da olabilmektedirler. Bu dönemde köpeklerin merak ve taklit duyguları daha aktif olmaktadır. Bu sebeple annelerini incelemekte ve annelerinin yedikleri yemeği koklayarak öğrenmektedirler. Katı gıdaları çiğneme ve sindirme konusunda henüz yeterli gelişimi sağlayamadıkları bir dönem olmaktadır.

Sütten Kesilen Yavru Köpekler İçin Lapanın Önemi Nedir?

Yavru köpeklerin lapaya geçiş yapması, yavaş yavaş gerçekleştirilmesi gereken bir durumdur. Sindirim ve bağışıklık sistemi yavru köpeklerde zaman içerisinde geliştiği için birden beslenme şeklinin değiştirilmesi doğru olmamaktadır. Bu yüzden yüksek kaliteli gıdalardan oluşan lapa ile bu süreç desteklenmelidir. Yavru köpeklerin katı yiyeceklere %100 alışmaları için geçmesi gereken süre ise; 12 ay ile 18 ay aralığı olmaktadır. Alışma sürecinde %70 oranında anne sütü ve %30 oranında katı mama içeren köpek lapası tercih edilmektedir.

Yavru köpeklerin süt dişlerinin çıkmaya başladığı dönemde püre ile köpek beslenebilmektedir. Anne sütünün tüketildiği öğünlerden birinin yerine köpeğin lapa yemesi gerekmektedir. Ancak köpeklerin sütten kesilme zamanı henüz gelmemiş ise; anne sütü verilen her öğün yerine lapa verilmemelidir. Anne sütünü keserek %100 katı gıdanın tüketilmesi için ise; yedinci hafta beklenmelidir. Lapanın oda sıcaklığında olması ve yemeğin üzerine sıcak su dökerek lapanın elde edilmesi gerekmektedir. Yavru köpeklerin tükettikleri lapayı sindirebilmeleri için ortalama dokuzuncu haftalarında olmaları gerekmektedir.

Exit mobile version