Köpeğin tarihçesi, aslında bu başlıkla başlamak tam doğru olmayabilir doğru şekilde makaleye başlamak gerekirse internet ortamında köpekler hakkında birçok bilgi var ama köpekler nedir nereden gelmişler bu konu hakkında çok az bilgi olduğunu farkettiğim için bu yazıyı yazmak istedim. Çok detaya inmeyi doğru bulmadığım için herkesin bilmesi gerektiği kadar konuyu aydınlatmaya çalıştım. İnsanlar kendi tarihini Hz. Adem (a.s) ilk insan olarak Havva annemizle beraber insan oğlu günümüzde ki rakamlara geldikleri gibi köpeklerinde günümüze hangi tarihten ve hangi soydan, atalarına değinmek süretiyle makaleyi yazmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.
Köpekler insanların evcilleştirilmesiyle yırtıcılardan yırtıcı olarak, evrimleşmesiyle oluşan evcil hayvan ırkıdır. Sadece bir kaç yüzyıllar sonucunda köpeğin atası olan kurtların evrimleştirmesi sonucu oluşan evcil hayvandır.
Köpeğin Gelişimi
Tüm köpeklerin ortak atası gri kurttur. Alman köpek ırkı Shepherd veya Spitz tipi köpeklerinin kulaklarının dik oluşu bu ilişkinin ne denli kuvvetli olduğunu kanıtlamakla beraber diğer alman ırkı olan Poodles veya Saint Bernards köpek ırkların da bu ilişkiyi kurmak zordur. Genetik olarak köpeklerin kurtlarla genetikleri birbirlerine çok yakındır. Kurttan yerli çeşitliliğe geçiş bugün bilinen köpeklere nispeten hızlı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Süreç, boyut ve şekildeki rastgele değişikliklerle yavaş yavaş başladı, fakat insanlar seçici özellikler elde etmek istedikleri zaman farklı türlerle bu süreci daha hızlı hale getirmişlerdir.
Vahşi Doğadan Evcilleştirmeye
Evcilleştirilecek ilk ırk köpeklerdi, fakat insanlar ne zaman nerede vahşi doğadan bu süreç işlemeye başladı hala tartışılmaktadır. Arkeoloji soruşturmaları bu olasıkları azaltmaya başlamıştır. İnsanlar yaptıkları araştırma da yer olarak Orta Doğu ‘da yaklaşık 15.ooo yıl önce vahşi kurttan evcil köpeklere geçildiğine dair köpek kemikleri bulunmuştur. Bu arkeoloji durumu şu anlık bilinin ve kabul gören bilgidir. Yeni bir kazı bulunana kadar bu durum kabul edilmektedir.
Kurtlar çevresinde ki gıda ve atık parametlerine bakılaraktan aşiretlere sürünmüş oldukları kanısındalar. İlk başlarda bu oportünist kurtlar, derileri ve etleri için öldürüldüğü düşünülmektedir. Zamanla insanlar özellikle kurt yavrularını alarak onları evcilleştirmeye, onlarla beraber avlanmaya ve yabancıların geldiğin uyarmaları için insanlar sürekli eğitmeye çalışmışlardır. Özellikle burunların koku alma özellikleri geliştirmeye çalışmışlardır. Yüzyıllar geçtikçe insanların evcilleştirme arzuları ve kurtların kürk gibi diğer faydanılacak özellikleri kullanma da ki arzu ve istek artmasıyla birlikte farklı türler ortaya çıkarak evcil köpek ırkının ortaya çıkmasında çok fazla etken olmuştur. Bunun yanında birçok yeni ırk son 150 yılda tanıtılması ayrı bir tezahür olsa gerek.
Köpek Anatomisi
Mesela av köpeğinin fiziksel özellikleri tipiktir, hayatta kalma, bulma ve yakalama verimliliği dayanır. İnsanlar köpek dizaynını değiştirmek için birçok şey yapmışlardır ama tüm köpek ırklarının temel anatomisi aynıdır.
Köpek iskelete sistemi hızlı olmaya, güç ve manevra özellikleri ile evrimleşmiştir. Oldukça esnek bir omurga serbest hareket eden ön ayaklara sahiptirler. Köpek iskeletinin en önemli özellikleri bacaklarda görülür. Köpeğin hızlı bir şekilde yön değişikliği yapabileceği iki büyük önkol kemikler, yarıçap ve ulna kemikleri kırılmadan seri hareket edebilen esnek bacaklara sahiptirler. Diğer bir özellikle düz bir çizgide hareket edibilmeleridir. Güçlü ayak parmakları, bu uzuv düzenlemesi bir köpeğe, çalışıp atlamayacağına, atlamasına veya dönmeye karşı yüksek derecede kontrol verir.
Et gıdaları olarak sınıflandırılan köpekler anatomik olarak öncelikle et yemeye adapte edilir. Ancak evcil köpekler hemen hemen her şeyi yiyebilir. Bir köpeğin dişleri, et ve kemik gibi sert gıdalarla başa çıkmak için tasarlanmıştır.
Bir köpeğin ağzının önündeki 4 büyük köpek dişi kapmak ve avlamak için kullanılırken, köpeğin eti kesmek için kullandığı çenenin kenarlarında özel olarak modifiye edilmiş dişler de bulunur. Köpekler, büyük miktarlarda yiyeceklerin depolanması için geniş bir midesine sahiptir ve et hızlı bir şekilde sindirilebilir, çünkü kısa bağırsak sistemi vardır. Köpekler geniş açılı görüş alanına sahiptir ve bu alanda uzun mesafelerde en iyi şekilde görürler ve harekete karşı aşırı duyarlıdırlar. Bir köpeğin gözünün köşesinden yüz adım uzakta bir tavşan titreşimini görebilir, ancak yakın mesafeden köpek görme daha az verimlidir, bu nedenle bir köpek önündeki yere bir oyuncağı bulamayabilir. Köpeklerin sofistike renk vizyonu için az bir kullanımı vardır ve gözleri insanlarınkinden daha az renk alıcı hücreye sahiptir.
Keskin işitme ve sesin yönünü belirleme becerisi av köpekleri için gereklidir. Kurtlar gibi şekillendirilmiş dik kulaklı ırklar, avlanmakta daha fazla görme veya kokuya ihtiyaç duyan damla kulakları olan ırktan daha fazla akut işitme duyusuna sahiptirler. Bir köpeğin hassas kulakları, insanlar tarafından duyulabileceğinden çok daha yüksek bir frekansta ses duyabilme özelliğine sahiptir. Köpek duyularının hepsinden en önemlisi koku. Koklama, bir köpeğin çevresini okumasının yolu ve kokuları yorumlayan beynin alanı insan beynindeki ilgili alana oranla yaklaşık 40 kat daha büyüktür. Köpeklerin burunları, insanlara kıyasla çok daha fazla kokulu alıcı hücrelerle doludur: bir kişinin tahminen 5 milyon kokulu reseptörü olduğu zaman, küçük bir köpek 130 milyona yaklaşabilir. Köpek tutkalları gibi kokulandırma yetenekleri ile ünlü ırklarda, cent reseptör sayısı 200-300 milyon kadar olabilir.
İnsanlardan farklı olarak, köpeklerin pençelerinin dibinde dışında ter bezleri yoktur. Köpekleri serinlemek için soluması gerekir, dil asılı kalır. Dil bol bol tükürük üretir, bazıları buharlaşır ve vücut ısısını düşürmeye yardımcı olur.
Teşekkür ederiz