Köpek gribi, köpeklerde solunum yolu hastalığına neden olan bulaşıcı bir virüstür. Herhangi bir köpeğe köpek gribi virüsü bulaşabilir. Köpek otelleri veya kreş, barınaklar gibi diğer köpeklerle yakın temas halinde olan köpekler özellikle risk altındadır.
Köpek gribi yaygın olarak ölüme neden olmamasına rağmen, akciğerleri yoğun tahribatlar meydana getiren bir enfeksiyondur. Bir köpeğin iyileşip iyileşmediğini etkileyebilecek ikincil bir bakteriyel pnömoniye yol açabilir. Köpek gribi, Dünya’nın her yerinde yaygın olarak görülen bir enfeksiyondur.
Köpek Gribi Nedir?
Köpek gribi, Ortomiksovirüs ailesine ait bir grip virüsünden kaynaklanır. Bu virüsler oldukça değişkendir ve kuşlar da dahil olmak üzere birçok hayvan türüne uyarlanabilir. Bu aile içinde, köpek gribi A tipi influenza virüslerine aittir. Köpek gribinin iki alt tipi tanımlanmıştır: H3N8 ve H3N2.
İnfluenza A virüsleri belirli hayvan türlerinde kalma eğilimindedir, ancak bazen virüslerin genetik yapısındaki değişiklikler diğer hayvan türlerine “atlamalarını” sağlar. Köpek gribinde olan şeyin bu olması muhtemeldir. H3N8 alt tipinin orijinal olarak atlardan geldiği ve 1990’ların sonlarında veya 2000’lerin başında köpeklere taşındığı görülmektedir. Kuşlar, 2000’lerin başında Asya’daki köpeklerde de ortaya çıkan ve canlı pazarlardaki kuşlarla temastan kaynaklanmış olabilecek H3N2 köpek gribinin muhtemel kaynağıydı. Bazen insanlardan, atlardan, domuzlardan ve kuşlardan gelen diğer influenza A virüsleri köpekleri enfekte edebilir, ancak bu örnekler nadirdir.
Köpek Gribi Nedenleri
Köpekler arasında havadaki damlacıklar yoluyla bulaşan bir virüsten kaynaklanır. Köpekler, yatılı bir tesiste veya barınakta olduğu gibi yakın temas halindeyse ve köpek gribi olan bir köpek başka bir köpeğin yakınında öksürür veya hapşırırsa, o köpek bu damlacıklarda nefes alabilir ve enfekte olabilir.
Yaygın grip virüsleri ayrıca yüzeylerde iki güne kadar, kıyafetlerde 24 saat boyunca ve ellerde 12 saat boyunca bulaşıcı kalabilir, bu da iyi hijyen ve dezenfeksiyon uygulanmazsa insanların virüsü yayabileceği anlamına gelir. Bu şekilde, virüs birçok köpek enfekte olana ve hastalanana kadar köpekten köpeğe geçer. Bu daha sonra bir salgın olarak kabul edilir. Köpek gribi bu koşullarda oldukça bulaşıcıdır.
Köpeklerde “Köpek Gribi” Belirtileri
H3N8 köpek gribi olan köpekler genellikle bulaşıcı trakeobronşit (köpek kulübesi öksürüğü) gibi diğer solunum yolu hastalıklarına benzeyebilen hafif ila orta dereceli semptomlar gösterir. Köpeklerin kuru veya nemli öksürüğü, burun akıntısı ve iştah azalması olacaktır. Uyuşuk olabilirler ve düşük dereceli ateş yakabilirler. Kusma ve ishal bazen griple birlikte not edilmiştir, ancak bu semptomlar çoğu durumda normal olarak görülmez.
Köpek gribinin H3N2 varyantı Asya’da ilk ortaya çıktığında, köpekler çok hastalandı ve ölüm oranları yüksekti. Köpekler gribin bu varyantından hala çok hasta olabilse de, ciddi hastalık ve ölüm artık yaygın değildir. Çoğu köpek, H3N8 varyantına benzer şekilde hafif ila orta derecede solunum yolu hastalığı belirtileri gösterir.
Belirtileri
- Ateş
- Kuru veya nemli öksürük
- Hapşırma
- Burun ve göz akıntısı
- İştah azalması
- Letarji
Ateş
Köpekler düşük dereceli ateşe neden olabilir. Bir köpek için normal sıcaklık 37.5 ila 39.2 derece arasında değişmektedir. Ateş, 39.4 derecenin üzerine çıkar. Çoğu köpek düşük ateşe sahipken, köpek gribi olan bir köpekte yüksek ateş, akciğerlerinde de bakteriyel bir enfeksiyon edindikleri anlamına gelebilir.
Kuru veya Nemli Öksürük
Köpekler, köpek kendini daha iyi hissettiğinde bile, üç hafta boyunca devam eden kuru veya nemli bir öksürüğe sahiptir.
Hapşırma
Hapşırma, genellikle burun ve gözlerden akıntı ile birlikte gelen üst solunum yolu enfeksiyonunun yaygın bir belirtisidir.
Burun ve Göz Akıntısı
Köpeklerin burun ve gözlerden net veya renkli akıntısı olabilir. Akıntı renk değiştirirse ve sarı, beyaz veya yeşil görünürse, köpeğin ele alınması gereken ikincil bakteriyel enfeksiyonu olabilir.
İştah azalması
Ateşi, burun ve üst solunum yolu tıkanıklığı ve öksürüğü olan köpekler bazen iştahlarını kaybederler çünkü kendilerini iyi hissetmezler, net nefes alamazlar ve yiyeceklerinin kokusuyla uyarılmazlar. Onlara güçlü kokan yiyecekler sunmak ve yiyeceklerine su eklemek, böylece onları kucaklayabilmeleri için genellikle yardımcı olur.
Letarji
Ateş ve solunum yolu hastalıkları vücudun ağrılı ve yorgun hissetmesine neden olur ve birçok köpek uyuşuk hissedebilir. Bu semptomları hissettiklerinde fazla hareket etmek istemeyebilir. İştahın azalması aynı zamanda bir köpeğin düşük gıda alımından daha az enerjiye sahip olduğu anlamına gelir.
Canine Influenza Teşhisi
Köpeğiniz hapşırıyor, öksürüyor ve solunum yolu enfeksiyonunun diğer belirtilerini gösteriyorsa, yapılacak en iyi şey hemen bir veteriner hekimi ziyaret etmektir. Binaya getirmeden önce veterinerinizin ofisini köpeğinizin semptomları hakkında bilgilendirdiğinizden emin olun. Muhtemelen bulaşıcı evcil hayvanları izole etmek için özel bir alana sahip olabilirler. Veteriner hekiminiz fizik muayene yapacak ve köpeğinizin son zamanlarda nerede olduğunu ve diğer köpeklerle yakın temas olup olmadığını soracaktır.
Köpek gribi, köpeğin burun veya üst solunum yollarının bir sürüntüsü alınarak teşhis edilir. Bu hızlı, nispeten invaziv olmayan bir prosedürdür, ancak köpek için rahatsız edici olabilir, çünkü çubuk burnun çok yukarısına yerleştirilmelidir. Numune alındıktan sonra, veteriner hekiminiz test için bir laboratuvara gönderecektir.
Köpek gribini teşhis etmek için en güvenilir test, belirli virüslerden genetik materyali tespit edebilen bir polimeraz zincir reaksiyonu testidir. Virüs izolasyon testleri ve köpekte influenzaya karşı antikorları tespit eden testler de dahil olmak üzere başka testler de mevcuttur ve kullanılabilir.
Tedavi
Sağaltım için mutlaka Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
Tedavi esas olarak köpeğin bağışıklık sisteminin virüsle savaşmasına ve iyileşmesine yardımcı olmak için destekleyici bakımdır. Destekleyici bakım, iyi beslenme ve hidrasyonun sürdürülmesini, stresin azaltılmasını ve köpeğin yaşam alanlarının temiz tutulmasını içerir. Bakteriyel enfeksiyonlar, zatürre ve dehidrasyon gibi diğer durumlar da tedavi edilir. Bu, köpeğe sıvı ve belirli koşulları tedavi etmek için ilaçlar vermeyi gerektirebilir.
Prognoz
Köpekler genellikle hafif bir hastalığa sahiptir ve köpek gribinden iyi iyileşir, ancak öksürüklerinin geçmesi birkaç hafta sürebilir. Çok genç, çok yaşlı, altta yatan hastalıkları olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış köpekler, ciddi hastalık ve ölüm riski altındadır. Sekonder bakteriyel enfeksiyonları ve zatürreesi olan köpekler, agresif tedavi ile iyileşebilmelerine rağmen, daha kötü bir prognoza sahiptir.
Köpek Gribi Nasıl Önlenir?
Hem H3N8 hem de H3N2 virüsleri için aşılar mevcuttur ve kombinasyon halinde verilebilir. Köpek otelleri, sokaklar, enfekte köpekler ve barınaklarda köpek gribine maruz kalma riski yüksek olan köpekler aşılanmalıdır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin köpek gribi riski altında olup olmadığını ve aşı yaptırması gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olabilir.
Köpek Gribi Diğer Hayvanlara Bulaşır mı?
Köpek gribinin H3N8 suşunun diğer hayvan türlerini enfekte ettiği gösterilmemiştir. Suş atlardan kaynaklanmış olsa da, bu virüs artık onları enfekte edemiyor ve hastalığa neden olamayacak gibi görünüyor.
H3N2 suşu kedileri enfekte eder ve hastalığa neden olur ve köpek gribi olan bir köpeği evdeki kedilerden uzak tutmak önemlidir. Köpek gribi belirtileri gösteren veya grip olan bir köpeğe maruz kalan köpekler, iyileşene kadar diğer hayvanlardan izole edilmelidir. Virüsün diğer hayvanlara yayılmasını önlemek için uygun dezenfeksiyon ve hijyen çok önemlidir.
İnsanlara Bulaşır mı?
Köpek gribinin insanlara yayılabileceğine dair bir kanıt yoktur ve bunun meydana geldiği belgelenmiş bir vaka olmamıştır.