Köpeğiniz Sizin için Çocuğunuz Gibi Mi?

Köpeğiniz Sizin için Çocuğunuz Gibi Mi?

Köpeğiniz Sizin için Çocuğunuz Gibi Mi?. Eğer cevabınız evet ise, bu hissiniz bilimsel olarak onaylı.

Yapılan bir araştırma, köpeğiniz gözlerinizin içine baktığında oksitosin hormonunun yükseldiğini ortaya çıkarmıştır. 

Peki, Nedir Oksitosin?

Aşk, güven ve sevgi hormonu gibi isimlerle de bilinen bu hormon, beyinde hipotalamusta sentez edilir ve arka hipofizden salınır. Aynı zamanda kalpte de üretildiği ve salgılandığı bilinmektedir. En fazla üreme ve doğum ile olan ilişkisi ile bilinir. Doğum esnasındaki ve doğum sonrasındaki rolü önemlidir. Doğum esnasında serviks ve uterusun gerilmesi ile çok miktarlarda salınır, rahim kaslarının kasılmasını uyarır ve doğumu kolaylaştırır. Doğumdan sonra ise meme başı uyarısı ile sütün salınımını sağlayarak emzirmeye yardımcı olur.

Ayrıca doğumdan sonra emzirme sırasında salgılanmaya devam ettiğinden, anne ile bebek arasında kurulan bağın oluşması ve güçlenmesinde önemli rol alır. Sarılma esnasında da salgılandığı bilinen, mutluluğun da etmenlerinden olan hormonlardan biridir.

Köpeklerle Bu Durumun İlgisi Nedir?

Japonya’daki Azabu Üniversitesi’nden, hayvan davranışçısı olan Takefumi Kikusui köpekler ve sahipleriyle bir deney gerçekleştiriyor. Yapmış olduğu çalışmaya 30 köpek ve sahibinin yanı sıra birkaç tane de kurt ve kurt sahibi katılıyor. Çalışmaya başlamadan önce, oksitosin seviyelerini belirlemek üzere deneklerden idrar örneği alınıyor. Daha sonra köpekler ve sahipleri bir odada yalnız bırakılıyor. Köpek sahiplerinden, 30 dakika boyunca, köpeklerini okşamaları ve gözlerinin içine bakmaları isteniyor. 30 dakikanın sonunda deneklerden tekrar idrar örnekleri alınarak karşılaştırılıyor.

Deney sonucu olarak ölçülen; köpeklerin oksitosin seviyelerinde %130’luk, sahiplerinde ise %300’lük bir artış. Kurtlar ve kurt sahiplerinin oksitosin seviyelerinde ise herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir.

Kurtların, köpeklerden farklı olarak direkt göz temasını tehdit olarak algıladıklarını burada eklemek isterim.

Ardından kurtlar dahil edilmeden ikinci bir deney yapılıyor. Bu deneyde köpeklerin burunlarına oksitosin hormonu içeren bir sprey sıkılıyor. Daha sonra köpekler ve sahiplerinin ilişkileri gözleniyor. Dişi köpeklerin sahiplerinin gözünün içine %150 daha fazla baktığı ve oksitosin seviyelerinin %300 arttığı tespit edilirken, burun spreyinin erkek köpeklerde hiçbir etkisi olmadığı anlaşılıyor. Oksitosin hormonunun dişilikle ilgili bir hormon olmasının bunda esas rolü aldığı düşünülüyor.

Melbourne’deki Monash Üniversitesi’nden Jessica Oliva ise kurt atalarından ayrılarak köpek türünün ortaya çıkmasında ve evcilleşme sürecinde oksitosinin kaygı düzeyini azaltmasının önemli bir rolünün olduğunu söylemektedir.

Binlerce yıldır en yakın dostumuz olan köpeklere bu kadar bağlı olmamızın sebebi elbette sadece hormonlar değildir. Hala tam anlamıyla sırrı çözülememiş olan bir algılama yetenekleri bulunmaktadır. Kimi araştırmacılar köpeklerin beşten fazla duyu organı olduğunu, kimileri ise farklı algılama yeteneklerinin olduğunu düşünmektedir.

Bense bunlara ek olarak çok gelişmiş empati yetenekleri olduğunu da düşünmekteyim.

Köpeğiniz Sizin için Çocuğunuz Gibi Mi?

Exit mobile version