Klozanid Oral Tablet

Klozanid Oral Tablet

Klozanid Oral Tablet

Klozanid
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik

BİLEŞİMİ
Klozanid
Oral Tablet, krem renkli bir yüzü çentikli tablettir. Her tablet: Oksfendazol 250 mg Oksiklozanid 750 mg içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Klozanid Oral Tablet iki ayrı etkin maddenin dengeli kombinasyonu esasıyla hazırlanmış, geniş spektrumlu bir antihelmintik müstahzardır.

Oksiklozanid bir salisilanilid türevidir. Etki alanına giren parazitlerde oksidatf fosforizasyonu engelleyip, yoğun enerji açığı oluşturarak parazitin ölümüne sebep olur. Oksiklozanid önerilen dozlarda trematodlardan F. hepatica ve F. gigantica‘nın erginlerine etkisi yüksektir. Bu parazitlerin genç şekillerinin tedavisi içinde oksiklozanid dozunun miktarı yükseltilmelidir. Ruminantlara ağız yoluyla verildiğinde sindirim kanalından iyice emilir. Başlıca karaciğer, böbrek, bağırsak ve kaslarda birikir ve glukonid bileşiği halinde safrayla vücuttan atılır. Pik plazma seviyesine oral yolla verilişten 45 saat sonra ulaşır.

Oksfendazol bir benzamidazol bileşiği olup, etkinliğini parazitlerin enerji metabolizmasını bozarak gösterir. Antinematodal etkinliğinin yanında anticestoidal etkinliği de vardır. Suda çok az çözünüp sindirim kanalından sınırlı bir şekilde emilir. 5 mg/kg canlı ağırlık dozunda ağız yoluyla verildiğinde 6 saatte plazma 1,25 – 3 µ/ml’lik doruk noktaya ulaşır. Geviş getirenlerde büyük oranda gaita ile atılır. T. colubriformis, Ostertagia sp. ve Haemonchus türlerinde benzimidazol grubu antihelmentiklere karşı dirençli suşlar gelişebilir.

Bu iki etkinin bir araya gelmesi ile geniş spektrumlu mide, bağırsak ve akciğer kıl kurtları, karaciğer kelebekleri ve şeritlerinin tedavisinde kullanılan bir ürün oluşmuştur.

Klozanid Oral Tablet KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR

Klozanid Oral Tablet sığırların ve koyunların mide – bağırsak ve akciğer kurtlarının ergin, larva ve yumurtalarının, karaciğer kelebeklerinin erginlerinin ve Moniezia sp. erginlerinin tedavisi ve korunmasında kullanılır.

Karaciğer kelebekleri:

Fasciola hepatica ve Fasciola gigantica (ergin)

Mide bağırsak kıl kurtları:

Mide : Haemonchus sp., Ostertagia sp., Trichosrongylus axei

İnce bağırsak: T.colubriformis , Trichostrongylus sp., Nematodirus sp., Cooperia sp., Bunostomum sp., Gaigeria pachyscelis

Kalın Bağırsak: Chabertia ovina , Oesophagostomum sp., Trichuris sp.

Akciğer kıl kurtları:

Dictyocaulus spp.

Barsak şeritleri: Moniesia sp.

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; farmakolojik doz:

Koyunda 5,0 -7,5 mg/kg canlı ağırlık oksfendazol, 15-20 mg/kg canlı ağırlık oksiklozanid

Sığırda 5 mg/kg canlı ağırlık oksfendazol, 10-15 m/kg canlı ağırlık oksiklozanid şeklinde olup

Pratik Doz:

Kuzu (20 kg): Yarım Oral Tablet

Koyun (40 kg):1 Oral Tablet

Danalara (100-200 kg):2-3 Oral Tablet

Sığırlara (200-300 kg):3-4 Oral Tablet şeklindedir. Sığırlarda 300 kg canlı ağırlık üzerindeki hayvanlara başta verdiğimiz canlı ağırlıklı dozları esasına göre ilave dozlar verilir. Ancak bir seferde verilecek dozlar sığırlarda 7-9, danalarda 4-5, buzağılarda 2-3 tableti geçmemelidir.

Klozanid Oral Tablet hayvanlarda ve doğrudan doğruya yutularak veya su içinde eriterek içirmek şeklinde verilir. Tabletler gerektiğinde ortasındaki çentiklerden kırılarak yarım oral tablet halinde de kullanılabilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Etkili bir mücadele için iç parazit ilaçlarının aşağıda belirtilen program dahilinde kullanılması tavsiye edilmektedir.

Ovisidal etkinin tamamlanması ve mera bulaşıklığının önlenmesi bakımından tedavi edilen hayvanların 8-12 saat kapalı tutulmaları tavsiye edilir.

İSTENMEYEN ETKİLER

Nadiren ishal, sık pisleme, iştahsızlık gibi etkiler görülebilirse de bunlar geçici olup bir iki saat içinde kaybolur.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Bromsalan grubu antelmintiklerle geçimsizliği olduğundan birlikte kullanıldığında sığırlarda abortus (yavru atma) ve koyunlarda ölümler yapabilir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç kalıntı arınma süresi ( i.k.a.s. ): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün, koyunlar 21 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Sığırlarda tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için süt elde edilmekte olan sağmal koyunlarda kullanılamaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Sağaltım güvenliği düşük olduğundan karaciğer yetmezliği olan hayvanlarda kullanılmaz.

Gebelikte kullanım: Oksfendazol diğer benzimidazoller gibi teratojenik etki potansiyeli taşıdığından gebeliğin ilk 1/3’ünde bulunan ve doğumuna 1 ay kalan hayvanlara uygulanmamalıdır.

DOZ AŞIMI VE ALINACAK ÖNLEMLER

Oksiklozanid koyunlara 60 mg/kg ve üzeri dozlarda uygulandığında ölüm şekillenebilir. Sığırlarda ise 30 mg/kg dozda uygulandığında ise bazı zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıdalardan uzakta bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Ürün ile doğrudan temastan kaçınınız. Temas halinde eller iyice yıkanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE ÖMRÜ

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Oda ısısında (15-25ºC) saklayınız.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde 10,15 ve 30 adet oral tablet içeren blister ambalajlarda arz edilmiştir.

Exit mobile version