Klavil

Klavil

Klavil 
Enjeksiyonluk Süspansiyon
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır 

BİLEŞİMİ: KLAVİL Enjeksiyonluk Süspansiyon, beyazımsı veya krem renkli, steril süspansiyon olup, 1 ml’sinde 140 mg amoksisilin baza eşdeğer amoksisilin trihidrat ve 35 mg klavulanik asite eşdeğer potasyum klavulanat içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Klavil Enjeksiyonluk Süspansiyon, 4/1 oranında amoksisilin ve klavulanik asit kombinasyonu içeren geniş spektrumlu ve güçlü bir antibakteriyel ilaçtır. Bu formülasyonda bulunan etken maddelerden amoksisilin, yarı sentetik, geniş spektrumlu amino-penisilin grubu bir antibiyotiktir. Amoksisilin etkisini, bakterilerin gelişme ve çoğalma aşamasında hücre duvarının mukopeptid biyose ntezini inhibe etmesi ve hücre duvarının geçirgenliğinin artması sonucunda bakterilerin parçalanarak ölümüne yol açması şeklinde gerçekleştirir.

Klavulanik asit, Strep. clavuligerus kültürlerinden elde edilmiş klavam türevi bir antibiyotiktir. Tek başına bakteriyel etkinliğinin zayıf olmasına karşın amoksisilin ile birlikte kullanıldığında, beta-laktamaz salgılayan ve dirençli hale gelmiş bakterilerde bu enzimleri bağlayarak mikroorganizmaların ölümüne yol açar. Dolayısıyla bu kombinasyon sayesinde amoksisilinin antibakteriyel spektrumu genişlemekte ve dirençli bakterilere karşı güçlü bir bakterisit etki elde edilir.

Amoksisilin klavulanik asit kombinasyonuna duyarlı bakterilerin başlıcaları; gram pozitif bakterilerden; Staphylococcus sp. (beta-laktamaz salgılayanlar dahil) Streptococcus sp., Peptostreptokoklar, Corynebacterium sp., Clostridium sp.,Bacillus anthracis, Actinomyces bovis ve M. tuberculosis ile gram negatif bakterilerden; Salmonella sp., Campylobacter sp., Bordetella bronchiseptica, E.coli (beta-laktamaz salgılayanlar dahil), Bacteriodes sp. (beta-laktamaz salgılayanlar dahil), Fusobacterium necrophorum, Pasteurella sp., Klebsiella sp.,Haemophilus sp., Proteus sp., Moraxella sp., Actinobacillus lignieresi ve N.gonorrhoeae (beta-laktamaz salgılayanlar dahil)’a karşı etkilidir.

Klavil Enjeksiyonluk Süspansiyon, kas içi yoldan uygulandığında kolay ve hızlı emilir. Plazma proteinlerine düşük oranda (%10-15) oranında bağlanır ve tüm dokulara dağılım gösterir. Bir saat içinde maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır. Vücutta büyük ölçüde biyotransformasyona uğrar. Vücuttan idrar, safra ve solunum havası ile atılır.

KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLARI

Klavil Enjeksiyonluk Süspansiyon, Sığır, kedi ve köpeklerde duyarlı bakterilerin oluşturduğu birçok enfeksiyonun tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Sığırlarda; deri ve yumuşak doku enfeksiyonları (apseler, eklem ve göbek hastalıkları gibi), solunum sistemi enfeksiyonları, sindirim sistemi enfeksiyonları, ürogenital sistem enfeksiyonları, mastitis ve metritislerde (lokal tedaviye parenteral destek amacıyla), yara ve ayak enfeksiyonlarında ve cerrahi girişimler sonucu oluşan enfeksiyonlarda kullanılır. Kedi ve köpeklerde; apseler, anal sakkulitisler, gingivitisler ve piyoderma gibi yumuşak doku ve deri enfeksiyonları; solunum sistemi enfeksiyonları; sindirim sistemi enfeksiyonları; nefritis, piyelonefritis, sistitis ve üretritis gibi ürogenital sistem enfeksiyonları ve cerrahi girişimler sonucu oluşan enfeksiyonlarda ve yara enfeksiyonlarında kullanılır.

Klavil KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde takdir edilmediği süre ce, KLAVİL Enjeksiyonluk Süspansiyon’un sığır, köpek ve kediler için önerilen dozları aşağıda ki gibidir. Farmakolojik doz: 8,75 mg/kg canlı ağırlık (7 mg amoksisilin ve 1.75 mg klavulanik asit) gün dozunda kas içi ve deri altı yolla uygulanır. Pratik doz: 1 ml / 20 kg canlı ağırlık dozunda kas içi veya deri altı yoldan uygulanır.Tedaviye 24 saat arayla 3 – 5 gün süre devam edilmelidir. Enjeksiyon için kuru ve steril iğne ve enjektör gerekmektedir. İlacı uygulamadan önce homojen bir karışım elde etmek için şişeyi çalkalayınız.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Penisiline duyarlılık söz konusu ise aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişebilir. Aynı zamanda akut anafilaksi ve kollaps gibi yan etkilere de neden olabilir. Hasta hayvanların %10’unda sindirim sistemi bozuklukları (bulantı, sürgün) ile karşılaşılabilir. Bu durum klavulanik asitin mide ve bağırsak hareketlerini uyarmasının yanında ilacın bağırsaktaki bakteri topluluğuna olan etkisinden de kaynaklanabilir.

Klavil İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Tetrasiklinler ve sulfonamidler gibi bakteriostatik etki göster en antibiyotiklerle birlikte kullanılmamalıdır. Allopurinol gibi ürik asit sentezi inhibitörleri, deride ekillenebilecek reaksiyon oluşumu riskini artırabilirler. Ayrıca diüretikler, amoksisilinin atılımını hızlandırmaları nedeniyle, antibiyotiğin yoğunluğunu düşürebilirler. Probenecid ise amoksisilinin tubuler sekresyonunu yavaşlatarak eliminasyon yarı ömrünü uzatır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Önerilen dozlarda hedef türlerde kullanımı güvenlidir. Aşırı dozlarında gastrointestinal semptomlar ve sıvı-elektrolit dengesi bozuklukları görülebilir. Hassasiyete bağlı alerjik yan etkilerin ortaya çıkması halinde, derhal ilaç tatbikine son verilip, şekillenen klinik tabloya göre; kalp ve solunum analeptikleri, antihistaminikler, kortikosteroidler ve adrenalin ile sağaltıma geçilmelidir.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar 20 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. Ayrıca, sütü insan tüketimine sunulan sağmal sığırlarda tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 4 gün (8 sağım) boyunca elde edilen sütler insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLAR

Penisiline ve sefalosporinlere duyarlı hayvanlarda kullanılmamalıdır. Damar içi ve perikart içi yolla uygulanmamalıdır.

GEBELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE KULLANIM

Amoksisilin klavulanik asit kombinasyonunun gebe hayvanlar üzerinde mevcut çalışma yoktur.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

İlaçla temastan kaçınınız ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız. Penisilin ve sefalosporinlere duyarlı olduğu bilinen kişiler ilaca hiçbir şekilde temas etmemelidir. Duyarlı kişilerin ilaca ağız, deri veya inhalasyon yoluyla maruz kalması sonrası yüz, göz veya dudaklarda şişme, nefes almada zorluk gibi belirtilerin meydana gelmesi halinde acil tıbbi müdahale gerekir. Bu durumda ilaç ve etiketi ile birlikte doktora başvurulmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Işıktan koruyunuz. Oda sıcaklığında (15-25 ºC ’de) saklayınız.

HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Bütün diğer penisilinlerde olduğu gibi Amoksisilin-klavulanik asit kombinasyonunun oral ya da parenteral yolla kullanımı tavşan, kobay, hamster ve Gerbilinae ailesinden kemiriciler gibi küçük laboratuvar hayvanlarında ve atlarda gastro-intestinal florayı bozabilir. Bu nedenle bu hayvanlarda kullanılmamalıdır.

AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTERİR TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içerisinde, 20 ml, 40 ml, 50 ml ve 100 ml’lik renksiz cam şişelerde takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır VHR.

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 14.02.2007

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 09.11.2006-17/012

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul

ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt/ANKARA

Exit mobile version