Kedinin hamile olduğunu anlamak için kedinin çiftleşmesi ardından kızgınlık dönemine ilişkin aşırıya kaçan davranışlarının hafifleyip hafiflemediği kontrol edilmeli ve iştah artışı gözlemlenmelidir. Kedinin hamile olduğunu anlamak için iştah artışı halinde karnı kontrol edilmeli ve üçgen formlu bir şişkinlik tespitinde hamilelikten şüphelenilmelidir.
Hamile Kedi Elle Muayene İle Anlaşılır Mı?
Hamile kedinin elle muayenede fark edilmesi mümkündür. Çiftleşme ardından kedinin gebe kalıp kalmadığını anlamak için veteriner hekim tarafından elle muayene ve ultrasonla grafik muayene teknikleri uygulanır. Ultrasonla grafik muayene kapsamında ikinci haftada kedinin hamile olduğu, elle muayene kapsamında ise üçüncü haftadan itibaren kedinin hamile olduğu açık şekilde teşhis edilir.
Kedinin Hamileliği Ne Kadar Sürer?
Kedilerin gebelik süreleri, 2 ay olarak ifade edilir. 58 ila 63 gün içerisinde doğum gerçekleştiren kediler doğumun son iki haftasına kadar olan süreç içinde hamileliğe ilişkin tüm belirtileri ortaya koyarlar. Üçüncü haftadan itibaren karınların yer alan yavrular şekillenmeye başlar ve belirtiler yükselerek davranışlara yansır. İkinci hafta başından itibaren ilk dönem belirtilerini gözlemlemek mümkündür.
Hamile Kedinin Psikolojisi Nasıldır?
Hamile kedilerin psikolojisi hakkında detaylar şu şekilde sıralanır:
- Hamile kedilerin psikolojik yapıları kızgınlık döneminde geçirilen zorlu etkilerden uzaklaşıldığı için daha pozitif koşullara sahiptir.
- Bu dönemde kedilerde psikolojik açıdan ilgi isteği halen devam eder.
- Hamile kediler, daha sevecen ve sakin bir yapıya sahip olan kediler kendileri ile baş başa kalma ve kendilerine tahsis edilen sesiz bir ortamda daha fazla vakit geçirme eğilimlidirler.
- Psikolojik olarak ani değişimin yaşandığı ve çevreden saklanma hissinin arttığı döneme ise hamileliğin son haftasında ve doğuma yakın dönemde giriş yapılır.
Kedinin Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Kedilerin gebelik semptomları şu şekilde sırlanır:
- İkinci haftadan itibaren ortaya çıkma olasılığı yüksek olan bulantı ve kusma,
- İkinci haftadan itibaren iştahta artış,
- Meme uçlarının renginde değişim,
- Karakterde belirgin değişimler,
- Kızgınlık evresi hareketlerinin sona ermesi,
- Göbek bölgesinde şişkinlik,
- Kedinin daha fazla uyumak istemesi,
- Memelere dokunulduğunda az şekilde süt sızıntısı,
- Aşırı oyun oynandığında çabuk yorulma,
- Günün belirli saatlerinde daha sevecen bir yapıya bürünme,
- Vajinal salgıda artış,
Hamilelik döneminde kedilerin üstlerinde taşıdıkları bu belirtiler hakkında kapsamlı bilgileri alt başlıklar altından öğrenebilirsiniz.
Meme Uçlarında Değişim
Meme uçlarındaki değişimler hakkında detaylar şöyledir:
- Kedinin hamile olduğunu anlamak için takip edilecek meme uçlarında değişim belirtisi, hamileliğin 2. Haftasından itibaren yaşanır.
- İl etapta meme uçlarında bulunan rengin pembeleştiği gözlemlenir.
- İkinci aşamada meme uçları irileşir.
- Uzun tüylü kedilerde kızgınlık döneminde tüyler aralanarak memeler kontrol edilmeli dolgunlaşma ve renk değişimi halinde hamileliğin kontrolü için veteriner hekime danışılmalıdır.
Karakterde Değişim
Karakterin farklılaşması hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:
- Kediler hamile kaldıklarında, hormonlarda yaşanan değişimlere bağlı olarak karakter değişimi açığa çıkar.
- Kedinin iştahı doruk noktasına ulaşır. İştahsız olan bir dişi kedi daha fazla yemek tüketme eğilimine girer. Bu dönem memelerin sütle dolacağı döneme kadar devam eder.
- Ara ara gelen hırçın davranışlar, bir anda uyuma isteği ve kusma davranışları hamileliğin ilk ayı içinde karakter ve davranışlarda gözlemlenen değişimlerdir.
- Karakter ve hareketlere yönelik değişimler kapsamında, bulantının yarattığı etki ile halsizlik ve söylenir tarzda miyavlama etkileri gözlemlenir.
İştah artışı doğuma 1 hafta süre kalana devam ederken, son bir haftalık dönem içinde kedinin iştahının kesilmesi oldukça normaldir.
Göbekte Şişlik
Göbekte şişme, kedinin hamileliğinin ilk haftaları içinde ortaya çıkan ve üçgen biçimli bombe ile oluşan, kilo alma sebepli oval şişkinlikten bu formu ile ayırt edilen, hamilelik belirtisidir. Kedilerin hamile kalmaları halinde memelerde renk değişimi ile paralel şekilde meydana gelen göbekte şişkinlik, üçgen formludur. Bu şişkinlik belirtisi kedinin iştahının artması ardından görüleceğinden, kilo alımına bağlı olarak oluştuğu zannedilmektedir.
Memelerde renk değişimi, iştah artışı ile birlikte meydana gelen karın şişliği obezite veya kilo alımının değil, hamileliğin belirtileri arasında yer alır.
Bulantı Ve Kusma Belirtileri
Bulantı, kusma semptomları, kedinin hamileliğinin ilk 3 haftası içinde ortaya çıkan belirtilerdir. Erken dönemde ikinci haftadan itibaren iştahta artış ile birlikte bulantı ve kusma problemleri aynı anda gözlemlenir. Bu dönemde kedi bulantının etkisi ile daha fazla dinlenme ve hareketsiz konumdan daha mutlu olama eğilimine girer.
Kızgınlık dönemi ardından dişi kedinin meme uçlarında koyu pembe renge dönüşüm ile birlikte yaşadığı kusma eyleminde, hamileliğin değerlendirilmesi açısından uzman veteriner hekime danışılmalıdır.
Kızgınlık Evresinin Sona Ermesi
Kızgınlık döneminin sona ermesi, kedinin hamilelik dönemine adım atması ile ortaya çıkan ve en belirgin şekilde gözlemlenen belirtidir. Kedinin hamile kalması halinde, daha fazla ilgi ve şefkat bekleme, evin sesiz ve kalabalık olmayan alanlarında devamlı gezinme ve yüksek seste miyavlama, açık alanlarda ve balkonda daha fazla zaman geçirmek isteme, aşırı hareketlilik, uykusuzluk gibi kızgınlık dönemi davranışlarının tümü kesilir.
Kızgınlık dönemi davranışlarının kesilmesi ardından meme uçlarında pembeleşme belirtisi ortaya çıkıyor ise hamilelik için gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.
Kedinin Doğuracağı Günü Nasıl Anlarız?
Kedinin doğum günün anlaşılması hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:
- Kedinin doğum günü 60 gün ardından kedinin devamlı olarak seçtiği bir alana giderek yattığı gözlemleniyor ise doğum gününün yaklaştığı anlaşılır.
- 60. Gün ardından belirli bir alanı seçip, bu alanı devamlı olarak eşeleme aktivitesini gerçekleştiren kedinin maksimum 1 hafta içinde doğum yapması beklenir.
- Bu sürede şefkat isteği ve kucağa sokulma hareketi artmış ise ilerleyen her günde kedinin doğum yapabileceği akılda yer alalı ve her an hazır beklenmelidir.
- Doğuma birkaç gün kala kedinin ateşi yaklaşık 36,5 dereceye kadar düşer.
- Ateşin bir derece kadar yükseliş ardından tamamen sabit kaldığı gün ise doğum beklenir.
- Doğuma 12 saat kala kedinin doğum için kendini hazırladığı belirgin şekilde fark edilir.
- Doğumun geçekleşeceği sabah kedi uyuma ve saklanma isteği içindedir. Saklanma davranışını açık şekilde ortaya koyar.
- Kediler, doğumdan birkaç saat önce yemek yemeyi tamamen bırakırlar ve hızlı nefes alıp verme davranışı sergilerler. Tüm bu durumların gözlemleri takip edilerek kedinin doğum günü anlaşılır.
Kediler İlk Doğumlarında Kaç Tane Yavru Doğururlar?
Kedilerin ilk doğumlarında yavru adedi maksimum 5 adettir ama bu kati 5 geçmez anlamına gelmez. Kediler bir batında 2 ila 5 yavru arasında doğum yapabilirler. Ortalama 10 dakika ila 1 saatlik molalar halinde dünyaya gelen yavru kediler, üç saatten uzun aralıklar ile doğuyorlar ise veteriner hekimin duruma müdahale etmesi gerekir. 3 saatlik aralar ile geçekleşen ikiz ve ya üçüz yavru kedi doğumları, Veteriner Hekimlerin müdahale edilmesi gereken risk koşulları içerir.
Yavru kediler doğarken, amniyon membranını diğer bir ifade ile keseyi yırtarak dünyaya gelirler. Anne kedi bu iş için yüksek oranda yavru kedilere destek olur. Anne kedinin gerekli yardımı yapmaması halinde veteriner hekimce yapılan profesyonel bir müdahale ile kese dikkatli şekilde ortadan kaldırılır. Doğum ardından yüzükoyun şekilde yatırılan yavrular, hava yollarında yer alan sıvıyı dışarı atarak, sağlıklı bir şekilde annelerine yakın konumda yer alırlar. Kedinin hamile olduğunun anlamak ve hamilelik halinde kaç adet yavru doğumu olacağını öğrenmek için veteriner hekimin detaylı muayenesine katılmak gereklidir.