Kedimin Ağzı Neden Kokuyor?

Kedimin Ağzı Neden Kokuyor?

Kedimin Ağzı Neden Kokuyor? sorusu her kedi sahibi için sorulan soruların başında gelir. Kedilerde ağız ve diş sağlığı aslında insanınkine çok benzerdir fakat çürükler bizdeki kadar sık görülmez. Günlük ağız ve diş bakımının yanı sıra veteriner kontrollerinin yapılması çok önemlidir. Çok zor görünse de kedilerimizi bebekken dişlerini fırçalamaya alıştırırsak bu ağız sağlıkları için en iyisi olacaktır.

Yavru kedilerde diş sayısı 26 olup süt dişlerinin dökülmesi ve yerine yenilerinin çıkmasının ardından diş sayısı 30’a çıkar. Yavru kedilerde ağız kokusu, süt dişlerinin dökülmesi sırasında oluşabilen tahrişten kaynaklanabilir.

Yetişkin kedilerde ağız kokusunun en sık rastlanan sebepleri ağız ve diş sağlığındaki bozukluklardan kaynaklanır. Diş çürümesi, diş plakları, diş eti, ağız boşluğu veya dilde oluşan enfeksiyonlar ve oral kanser ağız kokusunun sebebi olabilir. İçlerinde en sık görüleni diş eti enfeksiyonlarıdır. Dişlerin damaklarla birleştiği noktalarda diş etlerinin açık pembe-pembemsi olması gerekirken bu kısımlar genelde kırmızı hatta mor renge dönüşür ve şişme görülebilir. Yine aynı noktalarda diş plaklarının, temizlenmemiş olmasından kaynaklı tartar birikmesi sonucu cepler oluşur ve buralarda bakteri birikimine, haliyle enfeksiyona neden olur. Bu plakların temizlenmemesi periodontitis (diş eti çekilmesi) neden olur ve bu durumun da tedavi edilmemesi, en istenmeyen durum olan diş kaybına yol açar.

Stomatitis ve Gingivit Nedir?

Kedilerde Stomatitis, ağız mukozasındaki her türlü yangısal tepkiye verilen genel ad iken gingivit diş etinde görülen iltihaplar için kullanılan özel ismidir. Kedilerde nadir olarak görüldüğü söylenmesine rağmen gingivit özellikle sokak hayvanlarında ve/veya bazı ırklarda çoklukla görülür. Elbette semptomlar hafif ya da şiddetli olarak farklılık gösterecektir ki kimi zaman çok ciddi ve ağrılı bir hastalık olabilmekle beraber, tedavi edilmezse yaşamı tehdit eder.

Kedilerde Ağız Sağlığını Tehdit Eden Viral Hastalıklar ve Viruslar

           ve dolaylı yollardan,

Tabi bunlara ek olarak kedimizin ağız kokusu sorunu, ağız sağlığı dışında

Peki patili dostumuzun ağzında, diş veya diş etlerinde sorun olduğunu nasıl anlarız?

Çoğu insan kedi arkadaşının ağzını sıklıkla açıp bakmayacağı, baksa bile ağızda oluşan lezyonları fark edemeyeceği düşünülecek olursa aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

Kediler bize tuhaf gelen bir şekilde fakat kendi doğaları gereğince yaşadıkları acıyı göstermeme eğilimindedir. Patilerinden birini kıran bir kediyi inlerken görmek yerine bir köşeye sinip hareket etmeden durmasını görmek çok daha normaldir. Bu yüzden kedimizi sürekli gözlemlememiz çok önemlidir.

Bunların yanı sıra, kedimin ağzında ona acı veren sorunu olan bir kedinin yemekleri çiğneyememesi sonucu tüm yutma da görülebilir ki bu da önemli bir belirtidir. Besinlerin tüm yutulması mide ve bağırsak sorunlarına da yol açacağı gibi kusmaya da neden olacaktır. Kusma da tekrar dişlere zarar verecektir. Bunun gibi bir kısır döngüye düşmemek, çocuğumuz gibi olan kedilerimizin sağlığından olmaması için günlük olarak onlara zaman ayırarak bakımlarını ihmal etmememiz gerekmektedir.

Sadece ağız kokusu gibi görünen, dikkate almadığımız bir soruna yakından baktığımızda ne göreceğimizi önceden bilmemiz zordur.

Son olarak kedimizin bakımı için ona özel bir zaman ayırırsak kedimiz daha sosyal olacaktır ve aramızdaki bağ güçlenecektir. Sorunlarını da daha kolay fark etmemizi sağlayacağı için ileride daha büyük hastalık ve üzüntülerin oluşmasına engel olacaktır.

Exit mobile version