Kedilerin ölüm belirtileri, aşırı iştahsızlık, biranda kilo kaybı, yüksek ateş, belirli hastalıklarda nöbet geçirme süresinin uzaması, kötü vücut kokusu ve tüylerde aşırı dökülme, baygınlık geçirme, devamlı olarak idrar kaçırma şeklinde ifade edilirler. Kedilerin ölüm belirtileri olarak sıralama bu durumların birden fala çeşidinin aynı anda gerçekleşmesi halinde ani bir ölümden bahsedilir.
Böbrek Rahatsızlığına Bağlı Kedilerin Ölüm Belirtileri
Böbrek rahatsızlığı olan kedilerin ölüm belirtileri şu şekilde sıralanır:
- Testlerde üre kreatin yüksekliği tespit edilmesi,
- Fosfor da yükseliş,
- Potasyum değerlerinde artış,
- Hiç idrara çıkmama veya tam tersi idrara çıkmada belirgin artış,
- İdrara çıkma da artış varsa aynı anda idrarı kaçırma,
- Nefeste kötü koku oluşumu,
- Gaite tutamama,
- İştahsızlık,
- Kör olma,
- Ani kilo artışı ardından ciddi şekilde zayıflama,
- Kalpte yetmezlik,
- Sersem hal ve kansızlık problemi,
- Düşük vücut ısısı,
- Devamlı olarak kaçma,
- Rulo pozisyonda yatma,
- Nöbet geçirme,
- Uyanma da güçlük çekme,
- Vücutta kötü koku,
- Seğirme, düşük kan basıncı,
Böbrek rahatsızlığına sahip olan bir kedinin bu belirtilerin tümünü göstermesi halinde sona yaklaşıldığı ve ölümcül etkilerin çok yüksek olduğu tespit edilir.
Her bir hastalık için ortaya çıkan ve kedinin ölüm riski altında bulunduğunu ifade eden belirtiler farklı detayları içerir. Belirtilerin geneli aşısız şekilde hastalık kapan kedilerde görülür. Aşısı bulunmayan yavrular veya yetişkinler ölümcül etki oluşturacak hastalıklara oldukça açıktırlar.
Kedilerde Viral Hastalıklara Bağlı Ölüm Belirtileri
Kedilerde viral rahatsızlıklarda ölüm semptomları şu şekilde sıralanır:
- Açık yaraların bir türlü iyileşmemesi,
- Vücudun enfeksiyon, iltihap ve virüsleri çok kolay şekilde kapması,
- İdrar tutamama ve çevreye yapma,
- Viral hastalık çeşidine bağlı olarak, aşırı kilo kaybı ve ya ani kilo alımı,
- Vücutta kötü koku,
- Ağız içinde oluşan yaralar,
- Ciltte oluşan enfeksiyonlar ve görmede güçlük,
- İştahsızlık,
Viral rahatsızlıklar olarak adlandırılan AIDS, Lösemi, FIP gibi rahatsızlıkların oluşumu ardından bu belirtilerin kedide ortaya çıkması hayati tehlikenin yüksek olduğunu gösterir.
Kedilerde Ani Ölümün Nedeni Nedir?
Kedilerde ani ölümün sebebi, viral solunum yolu iltihabıdır. Kediler için ölümcül olan bu rahatsızlık, ağızda ülser, iştahsızlık ve sürekli burun akıntısı ile ortaya çıkıp özellikle yavru kedileri kısa sürede ele geçirerek fark edilmemesi halinde ani ölüme sebep olur.
Bu bilgilerin yanı sıra nöbet evresine sebep olan hastalıklar sonunda da ani ölümlerin gerçekleştiği belirtilir. Oldukça yaşlı olan ve epilepsi hastalığına yakalanan bir kedi, nöbet geçirdiği her an hayati tehlike ile karşı karşıya gelir. Kedilerin ölüm belirtileri ile birlikte gelen, özellikle aniden başlayarak, şiddetli titreme ile artan nöbetlerde, yaşlı kedilerde hayati risk söz konusudur. Epilepsi olan bir kedi için veteriner hekimden, kedinin yaşamı süresince gerekli kontrollere katılma yoluyla destek alınmalıdır.
Yavru Kedilerin Ölüm Belirtileri Nelerdir?
Yavru kredilerin ölüm sebepleri, gençlik hastalığı, lösemi, AIDS’in anne kediden bulaşması, FIP ve viral solunum yolu iltihaplarıdır. Bu hastalıklara bağlı olarak yavru kedilerin üzerinde kaldıramayacakları kadar ağır semptomlar gerçekleşir. Hastalıklar ile birlikte belirgin şekilde ortaya çıkan kilo kaybı ve iştahsızlık anında veterinere zaman kaybetmeden danışılmalıdır.
Yetişkin Kedilerin Ölüm Sebepleri Neler?
Yetişkin kedilerde ölüm nedenleri şu şekilde sıralanırlar:
- AIDS hastalığına yakalanma,
- Ölümcü bir enfeksiyon kapma,
- Kedi lösemisinin ilerleyen evrelerinde olma,
- Kedi gençlik hastalığına yakalanma,
- FIP rahatsızlığının son evresinde olma,
- İlerlemiş viral solumun yolu iltihapları,
- İlerlemiş böbrek rahatsızlıkları,
- Dış ortamda aşısız şekilde dolaşarak her türlü hayati risk oluşturan virüse açık bulunma,
- Bağışıklık sisteminin hastalıklar ile savaşamaması,
Bu gibi nedenlere bağlı olarak yetişkin kediler ölümcül etkiler ile karşı karşıya kalırlar.
Bu hastalıkların her hangi birinin ilk evresinde yetişkin kedi veteriner hekime ulaştırılmalıdır. Özellikle yavruluk döneminden itibaren gerekli olan aşıları yaptırılmamış kedilerin bu hastalıklardan birini yakalanması halinde hayati risk en yüksek orandadır.
Kedilerin Gençlik Hastalığı Nedir?
Kedilerde gençlik rahatsızlığı, panleukopenia virüsü ile meydana gelen, deri, kemik ve bağırsak hücrelerini olumsuz yönde etkileyen, ölümcül bir rahatsızlık çeşididir. Bağışıklık sistemi düşük olan ve aşılanmamış kediler, panleukopenia virüsünü kapma açısından oldukça büyük risk altında bulunurlar.
Ölüm riskini yükselten ve tedavi koşulları zorlu alan bu hastalık, kediler arasında bulaşıcıdır. Hasta olan kedinin burun akıntısı, tükürüğü, idrarı, kanı veya dışkısı başka bir kedi ile temas ederse hastalık bulaşarak, diğer kedilerde de ölümcül etkiler ortaya çıkar. Hızla yayılan bu hastalık kedilerin hayatlarına kaybetmelerime neden olabilmektedir.
Kedi Lösemisi
Kedilerde lösemi, aşısız olunması halinde görülen, Feline leukemia virüsünün bulaşması ile ortaya çıkan viral hastalıktır. Yavru ve yetişkin kedilerde yaş fark etmeksizin görülen lösemi, Lenf yumurtalarında şişme, iştahsızlık zayıflama, gibi belirtiler ile meydana gelir. Diğer kediler ile temasta bulaşma riski yüksek olan kedi lösemisi, kedide donuk ve az tüylerin varlığında, soluk mukoza zarı ve diş etleri, düşürülemeyen ateş, görme duyusunda azalma, idrar yolu ve cilt enfeksiyonları, nöbetler ve davranışta değişimler oluşması halinde fark edilir.
Kedi lösemisinin teşhisi için veteriner hekim tarafından iki ayrı test gerçekleştirilir -. Bu testler kapsamında FeLV P27 protein bileşenin tespiti halinde lösemiye ilişkin teşhis ELISA testinin pozitif sonucu il desteklenerek ortaya koyulur.
Kedilerde AIDS
Kedi AIDS’i, ölümcül bir kedi hastalığı olan, bir kedi tarafından ısırılmak sureti ile bulaşması oldukça kolay, viral rahatsızlık çeşididir. Kedilerde AIDS hastalığı FIV virüsü ile enfekte olma ardından ortaya çıkar. Kediler bu virüsü salyaları ile diğer kedilere bulaştırırlar. FIV virüs ile enfekte olan bir anne aynı hastalığı ve ölümcül koşulları yavrularına da bulaştırır.
Kedilerde FIV virüsü ile ortaya çıkan ölümcül AIDS hastalığında, diş etlerinde iltihaplanma, tekrarlayan göz iltihapları, kilo kaybı, ağız içinde oluşan yaralar, ciltte kızarma, ishal, ateşlenme, devamlı hapşırma, iyileşmeyen yaralar, anormal tüy dökülmesi ve etrafa devamlı idrar yapma belirtileri gözlemlenir.
Kedilerde FIP Hastalığı
Kedilerin FIP rahatsızlığı, kedinin karnında şişkinlik belirtisi ile ortaya çıkan ve corona virüs sebebi ile kedilerde ortaya çıkan viral hastalıktır. Hem yavru hem de yetişkin kedilerde virüs etkisi ile ortaya çıkan bu rahatsızlıkta ilk anda karın bölgesinde şişlik oluşur. İştahsızlık, nezle ve solunumda güçlük etkileri ile devam eden hastalık, yüksek seviye ölümcül koşulları ortaya çıkarır. Hastalığın tedavisi için belirlenmiş olan bir aşı henüz bulunmamaktadır. Bu kapsamda ölümcül risklerin yüksekliğinden söz etmek mümkündür.
Kedide Viral Solunum Yolu İltihapları
Kedilerde viral solunum yolu enfeksiyonları, en ani ölümlere sebep olan ve yavru kedilerde % 30 oranında ölümle sonuçlanan, ağızda ülser ile birlikte gelişen rahatsızlıktır. İştahsızlık, devamlı gözyaşı ve burun akıntısı hastalığın belirtileri olarak bilinirken, ağızda ülser oluşumu temel fark ediliş sebebidir. Diğer yandan kedinin aşısız şekilde hayatına devam etmesi, kedilerin ölüm belirtileri arasında yer bulan, ileri viral solunum yolu iltihap risklerini yükseltir.