Kedilerin Koku Bırakması Nasıl Önlenir?

Kedilerin Koku Bırakması Nasıl Önlenir?

Kedilerin Koku Bırakması Nasıl Önlenir?

Kedilerin koku bırakması nasıl önlenir diğer bir deyişle engellemek için kaliteli kum kullanımı tercih etme, eve yüksek oranda yabancı kedi almama, kediye ait tuvalet alanını haftada bir temizleme, kedinin yaşadığı alanda dekorasyon açısından ani ve geniş çapta değişiklikler yapmama gibi yöntemler izlenir. Kedilerin koku bırakması en fazla kızgınlık döneminde oraya çıkar. Bu kapsamda ise veteriner hekime danışılmalıdır.

Kediler Ne Zaman Koku Bırakırlar?

Kedilerin koku bırakma zamanları, diğer kedilere işaret verme eğilimine girdikleri zamanlardır. Özellikle kızgınlık dönemlerinden koku bırakma alışkanlığı yüksek oranda hem erkek hem de dişi kedilerde ortaya çıkar. Bu durum özellikle kapalı alanlarda koku bırakma alışkanlığına dönüşür. Koku bırakma veya idrar püskürtme alışkanlıkları ile birlikte bu dönemde dışarı kaçma eğilimleri ortaya çıkar.

Diğer kediler ile etkileşime girilmek istenen diğer bir an ise karşıda yer alan kediyi uyarma eğilimine girildiği dönemdir. Bir kedi eve devamlı giriyor ve evde daha çok vakit geçiren kedi hem cinsinden hoşlanmıyor ise etrafı korumak amacı ile koku bırakmaya başlar.

Dişi Kedinin Koku Bırakması Nasıl Engellenir?

Dişi kedinin koku bırakmasını önlemek için kediyi rahatlatıcı ve şefkat isteğini karşılayıcı hareketlerde bulunmak, tuvalet ve yaşam alanlarını net şekilde ayırmak gerekir. Kedinin kum bölümünde yer alan kokular ve araç gereçler ev genlinde bulunmamalı ve kum çevresinde detaylı, periyodik temizlik yapılmalıdır.

Diğer yandan kızgınlık döneminde ortaya çıkan idrar püskürtme ve koku bırakma eyleminin kontrol altına alınması için kısırlaştırma ameliyatı önerilir.

Erkek Kedilerin Koku Bırakması Nasıl Önlenir?

Erkek kedinin koku bırakmasını engellemek hakkında bilgiler şu şekilde sırlanır:

Kedilerin Koku Bırakması Nedenleri Neler?

Kedilerin koku bırakma sebepleri hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:

Bu sebeplere bağlı olarak koku bırakma alışkanlığından artış gözlemlenir. Kedinin tehdit olarak algıladığı durumların azaltılması halinde koku bırakma alışkanlığı kontrol altına alınır.

Kedilerin Koku Bırakmasında Artış Yaşanan Durumlar

Kedilerin koku bırakmasını artıran durumlar şu şekilde sıralanır:

Bu durumlar kedinin koku bırakma alışkanlığının normalden daha yüksek oranda ortaya çıkmasına sebep olurlar.

Odaya Sinen Kedi Kokusu Nasıl Giderilir?

Odaya sinmiş kedi kokusunu gidermek için izlenen adımlar şu şekilde sıralanır:

Bu detaylara dikkat edilerek, ev genelinde yerleşen kedinin koku bırakma faaliyeti ile oluşan ağır koku azaltılırken, ev genelinde koku değişiminin yardımı ile alışkanlığın azaltılmasına imkan tanınır.

Kediler Neden Yatağa İşer ve Koku Bırakırlar?

Kedilerin yatağa işeme ve koku bırakma sebepleri hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:

Bu gibi sebeplere bağlı olarak kediler yataklarının bulunduğu alana yüksek oranda koku bırakma ve aynı zamanda idrar kaçırma alışkanlıklarına sahip olurlar.

Diğer yandan stresin yüksekliğine bağlı olarak, yatak alanına normalden daha çok sayıda koku bırakma eylemi gözlemlenir. Kedinin kendi yatağına yaptığı bu davranışı kendisine en yakın konumda bulduğu kişinin yatağına yapma eğilimine girmesi normaldir. Yatağa koku bırakma ve çiş yapma oranının azaltılması için ise veteriner hekime danışılarak, sistit hakkında teşhislerin öğrenilmesi ve tedavi kapsamlarından yararlanılması gerekir.

Evde bulunana tüm yataklara yoğun şekilde koku bırakmanın bir diğer nedeni ise kedinin aynı kumu birden fazla kedi ile paylaşıyor olmasıdır. Özellikle evde yer alan yavru veya genç kedilere bir tek kum kabı ayrılması kedilerin evin farklı noktalarında çiş yapacakları ve koku bırakacakları alanlar belirlemelerine neden olur. Bu kapsamda aynı kumu kullanmak istemeyen kediler, kendi yataklarına koku bırakma ve tuvalet ihtiyaçlarını bu alanda giderme eğilimine girerler.

Kum Seçiminin Kedilerin Koku Bırakması Etkisi

Kum seçiminin kedinin koku bırakmasına yansımaları şöyledir:

Exit mobile version