Kedilerin Kızgınlık Dönemi Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin kızgınlık dönemi, anlaşılması hakkında bilgiler aktarılırken kedilerin 6 ila 7 aylık oldukları dönemde başlayan ve çiftleşme isteğini gösteren davranışları kapsayan döneme kızgınlık dönemi denildiği, koku bırakma, şefkat isteme, yüksek sesle miyavlama, kıvranma benzeri hareketler yapma gibi eylemler ardından fark edildiği detaylarına değinilir.

Kedilerin kızgınlık dönemi erkek kedilerde daha belirgin semptomlar ile gün yüzüne çıkar. Erkek kedilerin diğer kediler ile oyun oynamak yerine daha kavgacı tavırlar ile davranma yolunu seçmeleri, kızgınlık dönemine ilişkin sinyalleri verir. Dişi kediler ise kendilerini erkek kedilere fark etme eğilimine bağlı olarak birden fazla değişik hareket ve tavır sergilerler.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nedir?

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi, erkek kedi beş aylıkken veya 12. Ayına kadar olan süre içindeyken ortaya çıkan, çiftleşme eğilimine ilişkin davranışları yansıtan dönemdir. Bu süreçte hem davranışsal olarak hem de psikolojik olarak değişimler yaşanır. İlk kızgınlık dönemi ve aralıklar ile onları takip eden kızgınlık dönemleri 5 ila 7 gün arasında sürer.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Davranışları Neler?

Erkek kedilerde kızgınlık süreci hareketleri şu şekilde sıralanır:

Bu gibi davranışlar içerinse girin erkek kediler kızgınlık dönemine giriş yaparlar. Bu dönem oldukça yıpratıcı sonuçlar verebilir. Eğer kedi her hangi bir eş ile çiftleştirilmeyecek ve kızgınlık dönemi etkisi ile evden kaçması halinde her hangi bir çiftleşmede hastalık kapma riski önlenmek isteniyorsa kısırlaştırma ameliyatı düşünülmelidir.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Davranışları Neler?

Dişi kedilerin kızgınlık dönemi hareketleri şu şekilde sıralanır:

Kızgınlık döneminde bu gibi davranışları sergileyen dişi kediler, erkek kedilerde olduğu gibi hem cinsleri ile kavga etme ve agresifleşme eğilimimde değildirler.

Dişi Kedilerin Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürüyor?

Dişi kedilerin kızgınlık dönemi süresi, 7 gün olarak ifade edilir. İlk kızgınlık döneminde çiftleşmeyen ve hamile kalmayan bir kedi, 10 günde bir 7 gün süren kızgınlık periyotlarını yaşar. Kedilerin cinslerine göre değişen evre süreleri maksimum 20 gün süresinde yaşanır. Kısırlaştırma ameliyatı geçirmemiş ve bir kez erkek kedi ile çiftleşip, hamile kalmamış bir dişi kedi 1 gün aralıklar ile 2 haftalık kızgınlık evreleri yaşayabilmektedir.

Kediler Kızgınlık Döneminde Acı Çeker Mi?

Kedilerin kızgınlık sürecinde acı duymaları mümkün değildir. Kızgınlık dönemimde fiziksel olarak her hangi bir acı çekme durumu söz konusu değilken, çiftleşmeye yönelik kendini fark ettirme eğilimine bağlı acı çekiyormuş gibi miyavlama davranışı gözlemlenir. Bu durum kedi sahiplerine zor durumlar yaşatırken, miyavlama halinde fiziksel bir acının hissedilmediğine değinilir.

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

Kedilerde kızgınlık sürecini atlatmak hakkında detaylar şu şekilde sıralanır:

Kedilerin kızgınlık dönemi yansımalarını atlatmak için dişi kedilere gerekli şefkati göstermek ve onlarda aynı alanlarda vakit geçirmek gerekirken, erkek kedilerin dışarı kaçma eğilimlerini önlemek için her an tetikte olmakta fayda görülür.

Emziren Kedi Kızgınlık Dönemine Girer Mi?

Emziren kedinin kızgınlık sürecine girmesi mümkündür. Emzirme dönemindeyken kızgınlık evresine giriş yapan bir dişi kediden, yavruları yavaş yavaş ayrılmalıdır. Yavruların sağlıkları ve psikolojileri için annen kızgınlık döneminde geliştireceği davranışlardan korunmaları sağlanır. Bu gibi bir durumla doğumlar ardından kısırlaştırma operasyonu veteriner hekime yapılan başvuru ardından tercih edilir.

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hormon İğnesi

Kedilerin kızgınlık sürecinde hormon iğnesi, kızgınlık döneminin ertelenmesini sağlayan ilaçtır. Hormon iğnelerinin kullanımı Veteriner Hekimler tarafından önerilmez. Bu iğneler kedinin sağlığına zarar verirken, kedinin doğal hormon yapısını bozarak, ilerleyen süreçte daha büyük problemler yaşanmasına sebep olurlar. Diğer yandan belirli bir süre ve kısa dönem etkilenen kızgınlık süreci ardından hormon iğnelerinin yan etkileri devam eder.

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hormon İğnesi Zararları

Kedilerde kızgınlık süreci hormon iğnesi sakıncaları şu şekilde sırlanır:

Bu gibi zararlar hormon iğnelerinin kullanımında oluşur.

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Sakinleştirici İlaç

Kedilerde kızgınlık süreci yatıştırıcı ilaç, hormon iğneleri gibi süreyi erteleme ve yan etki bırakma yanları bulunmayan, sadece kedinin gerginliğini geçiren ve veterinerler tarafından bitkisel içerikli olarak verilen tıbbi çözümlerdir. Bu ilaçlar kedilerin kızgınlık döneminde, çiftleşme stresi, östrus çığlıkları, ev ortamına idrar ve dışkı bırakma, aşırı endişelenme ve strese girme gibi problemlerini bir süreliğine ortada kaldırırlar. Kızgınlık dönemleri için kesin bir çözüm değildir. Kesin çözümler için kısırlaştırma ameliyatları gerçekleştirilir.

Kedilerin Kızgınlık Dönemi İçin Kısırlaştırma Ameliyatı Neden Yapılır?

Kızgınlık sürecinde kısırlaştırma yapma sebebi, ev ortamında yaşayan kedilerin sokağa kaçarak değişik virüslere bulaşmaları sonucu hastalık kapmalarını önlemek ve soksak kedilerinin ise birden fazla kez doğurma koşullarını kontrol altına alarak sağlıkları açısından daha uygun koşulları oluşturmaktadır.

Kızgınlık döneminde yaşanan aşırı hareketler ve çiftleşme isteğinin kontrol altına alınmasında en etkili yöntem ameliyattır. Bu kapsamda kedi devamlı dışarı kaçma ve hem cinsleri ile kavga etme eğilimine girmezken, dişi kedilerin yaşam kalitesini zorlayan semptomlarında operasyon etkileri ile azalma gerçekleşir.

Diğer yandan dişi kedilerin her bir doğum ardından ömürleri kısalır. Dişi kedilerin sağlıklı koşullarda yaşamlarına devam edebilmeleri için kedinin ilk doğumu ardından da kısırlaştırma ameliyatının yapılabilmesi için uygun şartları sağlama imkanı bulunur. Kedileri kısırlaştırma ardından 3 öğün ideal porsiyonlarda besleme ile kedinin ilerleyen yaşlarında kilo alması riskinin önüne geçilir. Kedilerin kızgınlık dönemi ardından, ameliyat ile eskiye göre daha sakin ve huzurlu bir davranış şekli oluşur.

Exit mobile version