Kedilerin Hamilelik Süresi Ne Kadar?

Kedilerin Hamilelik Süresi Ne Kadar?

Kedilerin hamilelik süresi 8 ya da 9 hafta arasında sürdüğü söylenebilir. Bu süreç kediden kedi değişiklik gösterebilir. Veterinerlere göre 52 ile 72 gün arasında kedilerin hamilelik süresi değiştiğini söyleyebilmek mümkündür.

Kedilerin Doğumu Ne Kadar Sürer?

Kedinizin doğumun başladığını anlayabilmeniz genellikle zordur. Eğer doğum başladıysa kediniz sesler çıkarır ve genital bölgesini yalamaya başlar. Bu davranışlar kedinizin doğuma başladığını gösterir. Dişi kedinin ilk doğumuysa endişeli olabilmesi mümkündür. İlk yavru yarım saatlik bir süreçte doğar. Daha sonraki yavrular ise 15 ile 20 dakika arasında doğmaya başlar.

Kedi Doğumunda Neler Yapılmalıdır?

Doğum esnasında her yavrudan bir plasentanın çıkması gerekir. Doğum esnasında her yavru için bir plasenta çıkmalıdır. Eğer plasenta içeride kalırsa bu anne için bir enfeksiyona yol açabilir. Bunun için her yavruya bir plasenta olmasına dikkat etmek gerekir. Eğer annenin vücudunda bir plasenta kalmış ise kedinizi hemen bir veterinere götürmeniz gerekir. Anne kediler doğum sonrasında göbek kordonlarını ısırarak koparır. Koparılan göbek kordonlarının yavru kedilerin vücuduna iki buçuk santim uzaklıkta kalacak şekilde bağlanması gerekir.

Anne kedi yavru kedileri doğurduktan sonra onları yalamaya başlar ve daha sonrasında plasentayı yer. Bu duruma engel olmamanız gerekir. Yavrular doğduktan sonra 8 hafta boyunca anneleriyle yaşamalıdır. Bu sürenin 3 aya kadar uzatılması yavruların sağlığı açısından daha etkili olacaktır.

Hamile Olan Kediler Hangi Belirtileri Gösterir?

Kedinizin hamile olup olmadığını gösteren bazı belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Kedilerde Döllenme Süreci Ne Zaman Başlar?

Dişi kediler döllenme sürecine erkek kedilerden erken ulaşır. Dişiler 6 aydan sonra erişkinliğe ulaşır. Kedinizin 6 aydan sonra çiftleşme davranışları sergilediğini görebilmeniz mümkündür. Eğer ki kedinizin doğum yapmasını istemiyorsanız 6 aydan sonra kendinizi kısırlaştırmanız gerekir.

Hamile Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Hamile olan bir kedinin bakımı daha fazla özen ister. Kedinizin hamile olduğunu düşünüyorsanız öncelikle onu hemen bir veterinere götürmeniz gerekir. Muayene sonrasında veteriner kedinizin hamile olup olmadığını söyleyecektir. Eğer kediniz hamile ise bakımı ile ilgili size tavsiyeler, tedavisi ve doğuma hazırlık süreci ile ilgili bilgiler verecektir.

Yeterince deneyimi olan bir veteriner 17 ya da 25 günlük bir embriyoyu kedinizin karnına dokunduğu zaman hissedebilir. Kedinizin karnına dokunarak hamile olup olmadığını anlamaya çalışmamız gerekir. Yanlış yaptınız bir hareket kedinin düşük yapmasına yol açabilir.

Eğer veteriner dokunarak kedinizin hamile olup olmadığını anlamıyorsa ultrason ile kedinin hamileliği kontrol edilir. Ultrason esnasında fetüs sayısının belirlenebilir.

Eğer ultrason ile kedinin hamile olduğunu anladıysanız ve kaç yavru olduğunu merak ediyorsanız röntgen ile sayılarını belirleyebilmeniz mümkündür. 45 günlük gebeliklerde yavru kedilerin iskeletlerini röntgende görebilmek mümkündür.

Röntgen çekilmesi kedi ya da yavrular için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Kedinizin hamile olduğundan emin olduktan sonra ve kaç yavrusu olduğunu belirlenmesinden sonra kedinin tedavisi ile alakalı veterinerden aldığınız tavsiyelere uymanız gerekir.

Kedinizin hamileyken aşı, iç dış parazit gibi tedavileri maruz kalmaması gerekir. Özellikle aşılar hamilelik dönemindeki kediler için ve yavrular için tehlikeli olabilmektedir. Kedinize bu süreçte herhangi bir ilaç vermeden önce mutlaka veterinere danışmanız gerekir. Kediniz doğum yaptıktan sonra yavru kediler için de herhangi bir ilaç için veterineri danışmanız gerekir.

Kedinizin doğum zamanı yaklaştıkça kendinize verdiğiniz yiyeceklerin daha fazla kalorisi olmasına dikkat etmeniz gerekir. Yavrular doğumun son zamanlarında hızla gelir, bu yüzden kedinizin daha fazla kalori ihtiyacı olur.

Doğuma doğru kedinizin dışarı çıkmasına vermemeniz gerekir, doğum yapacak bir yer arayacaktır. Sessiz bir odaya bir kutu koymanız, içerisine bez, gazete, temiz battaniye doldurmanız tavsiye edilir. Mama kabı ve su kabı çöp kutusu gibi şeyleri hazırladığınız kutunun yanına koyarak kedinizi bu ortama alışmasını sağlamanız gerekir.

Kedilerde Doğurganlık Belirtileri Nelerdir?

Dişi kedilerde doğurganlık belirtilerini şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

Kedilerin hamilelik süresi boyunca yukarıdaki noktalar dikkat etmek gereklidir.

Exit mobile version