Kedilerin Çiftleşme Dönemi Ne Zamandır?

Kedilerin Çiftleşme Dönemi Ne Zamandır?

Kedilerin çiftleşme dönemi, dişi kedilerde çiftleşme 6-12 aylık olduklarında gerçekleşebilir. Dişi kediler 6 aydan sonra döllenmeye hazır olurlar. Bu süreç kedinin ırkına, yaşama koşullarına, sağlık durumuna, bölgenin iklimine ve beslenmesine göre değişiklik gösterebilir. Serbest yaşayan kediler sırf ırklara göre cinsel olgunluğa daha erken yaşlarda gelişebilmektedir. Erkek kedilerin çiftleşme dönemi ise dişi kedilere göre daha geç olur. Erkek kediler de 1 yaşına gelmeden önce çiftleşme için hazırdır. Erkek kediler cinsel olgunluğa eriştikten sonra her daim çiftleşmek için hazırdır ancak dişi kediler için böyle bir durum söz konusu değildir. Dişi kedileri çiftleşmek için östrus dönemi adı verilen bir dönemde olması gerekir. Östrus dönemi kızgınlık dönemidir. Kızgınlık dönemindeki herhangi bir günde dişi kedinin çiftleşebilmesi mümkündür.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nedir?

Dişi kedilerin kızgınlık dönemleriyle alakalı bilinmesi gerekenler vardır. Kedinizin östrus döneminde olduğunu anlayabilmeniz için sergilediği hareketleri gözlemleyiniz yeterlidir. Kediler bu dönemlerde farklı hareketler sergilerler. Dişi kediler kızgınlık döneminde girdiklerinde kuyruğunun üst kısmına dokunulduğunda poposunu kaldırarak karşılık verirler. Çoğunlukla yumuşak sesler çıkarır, daha fazla hareket eder, sürekli miyavlar ve yüksek tondan sesler çıkarırlar. Bu dönemlerde kedilerin uyku düzenleri bozulur. Kızgınlık dönemindeki dişi kedilerde sürekli yalanma ve temizlenme isteği görülür. Dişi kedilerin kızgınlık dönemleri 12 gün boyunca sürer. İki östrus dönemi arasındaki süre genellikle 3 ya da 4 ay kadardır. Bu süre hormonal bozukluklar, hastalıklar, stres, iklim faktörleri gibi sebeplerden dolayı artabilir ya da azalabilir.

İlk östrus dönemi dişi kedi 5-12 aylıkken görülür. Dişi kedilerin östrus görme yaşları 1,5-7 yaş arasındadır. 7 yaşından büyük olan kedilerde düzensiz siklus sebebiyle gebe kalma durumları daha düşük, doğum anomalileri daha fazla, cılız yavru ve problemler daha fazla görülür. Dişi kedi kızgınlık dönemine girmiş ise bu dönem içerisinde herhangi bir günde çiftleşmesi mümkündür. Bu çiftleşmelerde döllenme meydana gelir. Kedilerin gebelik süresi 58 ila 62 gün arasında değişir. Kediler bir doğumda 1 ve 9 arasında yavru meydana getirebilir.

Eğer kedinizi çiftleştirmek istiyorsanız daha sonrasında doğacak kedilerin sahiplendirilmesini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Eğer kedileri sahiplendirmek istemiyorsanız doğan her yavru için ayrı ayrı masraflar olacağını da unutmamanız gerekir. Kedinizi çiftleştirmeyi düşünüyorsanız öncelikle bir veteriner hekime danışarak kedinizin doğumu ile alakalı herhangi bir problemin, anneyi ya da yavru kedilerin sağlığını tehlikeye atacak herhangi bir durumun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.

Eğer kedinin çiftleşmesini ya da hamile kalmasını istemiyorsanız kızgınlık dönemi öncesi ya da bu dönem geçtikten sonra kedinizin kısırlaştırılması gerekir. Kısırlaştırılmayan kedi kızgınlık dönemine tekrar girer.

Kediler Nasıl Çiftleşir?

Kedilerde çiftleşme süreci tamamen dişinin kontrolünde olan bir süreçtir. Eğer dişi çiftleşmeyi istemiyorlarsa ya da bu süreç için hazır değilse çiftleşme eyleminin gerçekleşmesi söz konusu değildir. Dişi kedilerin çiftleşme dönemi olsa bile kendi eşlerini kendileri seçerler. Kızgınlık dönemindeki dişi kedi çiftleşmek için etrafına farklısın sinyaller ve davranışlarla çağrı yapar. Bu döneme hazır olduğunu belirterek erkek kedilerin dikkatini çekmeye çalışır. Erkek kediler etrafına geldikten sonra aralarından en baskın olanını çiftleşme için kabul eder. Erkek kedi dişi kedinin kulağına ve başını yaladığında ters tepki gösterilmiyor ise çiftleşme karşılıklı olarak kabul edilmiş gibi düşünülür.

Daha sonrasında dişi kedi yere yatar ve erkek kedinin kendini koklamasına izin verir. Aralarındaki bu kurlaşma bir ya da iki saat kadar sürebilir. Sonrasında erkek eşinin üzere çıkar ve dişiyi ısırarak penetrasyon gerçekleştirir. Eylem kısa sürede sona erer.

Erkek kedinin cinsel organı dikenli yapıya sahiptir. Bu yapı sayesinde dişi kedinin vajina kanalları uyarılır ve yumurtalar iner. Çiftleşmeden 24 saat sonrasında döllenme gerçekleşir

Çiftleşme Ne Kadar Sürer?

Çiftleşme süreci kısa süren, saniyeler içerisinde gerçekleşen bir eylemdir. Ancak gün içinde birden fazla defa tekrarlanması mümkündür. Dişi kedi koşullarına bağlı olarak birden fazla erkekle çiftleşir. Özellikle sokakta yaşayan kediler de bu durumu görebilmek mümkündür.

Dişi Kediler Çiftleşme Sonrası Neden Yerde Yuvarlanır?

Dişi kediler çiftleşme sonrası farklı hareketler sergiler. Örneğin yerde yuvarlanma, pozisyon değiştirme, genital bölgelerini yalama gibi hareketler sergiler. Bu hareketlerin sebebi tam olarak bilinmese de vücudun gerçekleşen eyleme verdiği hormonal bir tepki olarak değerlendirilir. Yaptığı bu hareketlerle erkeğin kokusunu üzerinden atmaya çalışıyor olabilir.

Kedilerde Gebelik ve Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Kedilerde gebelik çiftleşmeden sonraki 24 saatte başlar. Yumurta salınımını sağlayacak kadar çiftleşme gerçekleştikten sonra 20 ya da 50 saat içerisinde çiftleşme gerçekleşebilir. Döllenen yumurta 12 gün sonrasını rahim duvarına yerleşir. Kedilerin hamileliği yaklaşık 58- 67 gün kadar sürer. Bu süreç cinse, kiloya göre farklılık gösterebilir. Kedilerin çiftleşme dönemi ve hamilelikle beslenmesine özen göstermek gerekir. Özellikle hamileliğin son döneminde yavrular hızlı geliştiği için annenin daha fazla kalori ihtiyacı olacaktır. Hamilelik süresinde kedilerin kontrol için veterinere götürülmesi gerekir.

Eğer kediniz sessiz, yalnız kalabileceği ortamlar aramaya giriştiyse bu durum doğumun yaklaştığını gösterir. Kediniz için konforlu bir yer hazırlayarak hamileliğini gerçekleştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Doğum için kedilerin veterinere götürülmesine gerek yoktur. Anne kedi kendi başına bu süreci idare edebilecektir.

Exit mobile version