Kedilerde Lyme (Borreliosis) Hastalığı

Kedilerde Lyme (Borreliosis) Hastalığı

Kedilerde Lyme (Borreliosis) Hastalığı

Kedilerde lyme, borreliosis hastalığı, kedilerde nadir görülmesine rağmen, lyme hastalığının dünyadaki en yaygın keneyle bulaşan hastalıklardan biri olduğu bilinmektedir. Borreliosis kenelerle nakledilen Borrelia Burgdorfi isimli spiroketin neden olduğu bir hastalıktır. Kuzey Amerika, Avusturalya ve Avrupada görülen bu hastalığa Türkiye’de rastlandığı hakkında bir bilgi yoktur.

B. Burgdorfi, Borrelia familyasını büyüme özelliklerini gösteren ve çok sayıda flgella ihtiva eden bir spirokettir. B. Burgdorfi kenelerle hayvanlara ve insanlara nakledilir. Hastalığın başlıca vektörü Ixodes Dammini (Geyik Kenesi) isimli kenedir. l. Pacificus, I. Scapularis, I. Ricinus Iyme hastalığını nakleden diğer önemli kenelerdir. Hastalık direkt olarak bulaşmaz. Kedi üzerindeki kenelerin diğer kedilere gelip deri üzerinde beslenmeleri ile indirekt olarak bulaşır.

Kedilerde Lyme Hastalığının Klinik Belirtileri

Ani bir topallık ile başlar. Bir veya birkaç eklemde artiritis tablosu görülür. Eklemler şiş ve ağrılıdır. Palpasyonda ısı artışı hissedilir. TopalIıklar bir kaç günde kaybolur. Fakat bazı olaylarda tekrar nükseder. Genellikle karpal eklemler yangılanmakla beraber falankslar arası, omuz, dirsek, tarsal ve diz eklemleri de yangılaşır. Bazı olaylarda beden ısısında da bir artış görülebilir (39.5 °C) Radyolojik muayenelerde bazı olaylarda eklemler normal gözükür. Eklem sıvısından yapılan frotilerde çok sayıda değişik şekilli çekirdekli Iökositlere rastlanır.

Lyme hastalığı ile ilişkili diğer semptomlar maddeler halinde;

Tanı ve Teşhis

Semptomların geçmişi ve kedinizin bulunmuş olabileceği alanlar gibi bu durumu hızlandırmış olabilecek olası olaylar da dahil olmak üzere kedinizin sağlığının kapsamlı bir geçmişini vermeniz gerekecektir. Sağladığınız geçmiş, hangi organların ikincil olarak etkilendiğine dair veterinerinize ipuçları verebilir.

Kene ısırık bölgesinin yakınındaki derinin durumu, kedinizin sağlığının da önemli bir göstergesi olacaktır, örneğin yaranın hala açık olup olmadığı veya yarada kene vücudunun herhangi bir parçası olup olmadığı gibi.

Artritin birçok nedeni vardır ve veteriner hekiminiz, kedilerde Lyme hastalığının başlattığı artriti travma gibi diğer enflamatuar artritik bozukluklardan ayırmaya odaklanacaktır. Bağışıklık aracılı hastalıklar da semptomların olası bir nedeni olarak kabul edilecek ve ağrılı eklemlerin röntgeni, doktorunuzun kemikleri hasar veya bozukluk açısından incelemesine izin verecektir.

Serolojik, radyolojik ve immunofloresens testlerle veya kan ve sinovial sıvının direkt muayenesi ile yapılır. Hastalık leptospirosis, rematoid artirit, septisemia, sistemik lupus eritomatosis ve idiyopatik artirit ile karışabilir.

Kedilerde Borreliosis Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sağaltım için mutlaka Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Kedilerde Lyme hastalığının tedavisi için sağlık durumu şiddetli olmadığı sürece kediniz ayakta tedavi edilir. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda antibiyotik vardır. Bunlardan Tetrasiklin, penisilin ve eritromisin gibi antibiyotikler kullanılabilir. Kedinizi sıcak ve kuru tutmanız önemlidir ve klinik belirtiler düzelene kadar aktivitesini kontrol etmeniz gerekecektir. Tedavi için önerilen süre dört haftadır. Veterinerinizin diyet değişiklikleri önermesi olası değildir. Veterineriniz tarafından tavsiye edilmedikçe ağrı kesici ilaç kullanmayın.

Maalesef bazı hayvanlarda semptomlar her zaman tam olarak çözülmez. Aslında, uzun süreli eklem ağrısı, bakteriler kedinizin sisteminden tamamen ortadan kaldırıldıktan sonra bile devam edebilir.

İnsan sağlığı riski : İnsanlar hastalığı kedilerden direkt olarak almazlar. Fakat kedi kenelerini insanların derisi üzerine gezmeleri ve kenelerin ısırması ile hastalık geçebilir. Kediler üzerindeki kenelerin ilaçla yok edilmesi hastalıktan korunmada en önemli yoldur.

Lyme Hastalığından Kedimizi Nasıl Koruruz?

Mümkünse, kedinizin Lyme borreliosis hastalığı yaygın olduğu kene istilasının olduğu ortamlarda dolaşmasına izin vermekten kaçının. Veteriner hekiminiz, kedinizi günlük olarak tımar etmenin ve keneleri elle çıkarmanın yanı sıra, keneleri öldürmek ve uzaklaştırmak için çeşitli spreyler, tasmalar ve noktasal topikal ürünler önerebilir. Bu tür ürünler yalnızca bir veterinerin gözetimi altında ve yalnızca etiketin talimatlarına göre kullanılmalıdır.

Kaynak
Kaynakları görmek için tıklayın...
  • Currier,R. W. et all. (1982). Canine brucellosis. JAVMA. 180: 132.
  • Erganiş, O. (1993). Epidemiyoloji. Mimoza yay, Konya. 127.
  • Evans, M. E. et all (5981). Tularemia transmitted by a cat. JAVMA. 246: 1343.
  • lmren, H. Y., Şahal, M. (1994). Veteriner İç Hastalıkları Medisan yay, Ankara. 388
  • Jones, S.R. (1973). Toxoplasmosis: a review. JAVMA. 163: 1 038.
  • Miller, J.B. (1989). small animal zoones. In Ettınger, S.J., (ed): textbook of veterinary Internal Medicine. Philadelphia, WB Saunders. 188.
  • Perry, B. D.(1987). Rabies. Vet.Clin North Am. Vol. 17 (1): 73.
  • Ryan, C.F. (1987). Selected Arthroped Borne Diseases. Vet Clin North Am. Vol 17 (1): 179.
  • D.W. et all (1974). Sporotrichosis in three dogs. Cornell. Vet. 64: 416.
  • Wear, D.I. et all (1983). Cat scratch disease: A bacterial infection. Science. 221: 1403.
  • Willard, M.Ü., Sugarman, B., Walker, RD. (1987) Gastrointestinal zooneses. Vet. Clin North Am. Vol. 17 (1): 145.
  • Kedi ve Köpek Hastalıkları Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz İmren 1998 (Medisan), 430-431.
  • PetMD
Exit mobile version