Kedilerde Lösemi (FeLV)

Kedilerin Lösemi Hastalığının Nedenleri? Löseminin Tedavisi Nedir? Lösemi Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde Lösemi (FeLV)

Kedilerde Lösemi (FeLV)

Kedilerde Lösemi (FeLV), kedilerde lösemi ülkemizde yaygın olarak görülen, kedilerin bağışıklık sistemini bozan, kansere sebep olan, virüslerin neden olduğu ölümle sonuçlanan bir retrovirüs enfeksiyonudur. Feline Leukemia Virus enfeksiyonu yaygın bir enfeksiyondur. Enfeksiyonun korunması yüzde yüz aşıdır. Enfeksiyona maruz kalan kediler başlangıçlarda yakalanırsa belki ama ilerleyen durumlarda tedavi şansı çok düşüktür ve ölümle sonuçlanmaktadır.

Kedilerde lösemi (FeLV) etkeni kedinin vücudu dışında fazla yaşayamaz. Kedinin vücudundan ayrılmış bir virüs ev ortamında 1-2 saat yaşamaktadır.

Kedilerde lösemi de bulaşma farklı yollarla olmaktadır. Lösemi ile enfekte olmuş bir anne kedi, karnında ki yavrularına veya doğduktan sonra da yavrularına bulaştırmaktadır. Virüs tükürük salgısından, burun salgısından, idrar, dışkı ve sütünden yayılır. Enfeksiyonun asıl yayılmasında rol alan bulaşma enfekte olan kediden enfekte olmayan kediye yayılmasıdır. Kedilerin birbirlerini tımarlaması, ısırmaları, yaralanmasıyla birbirlerine bulaştırırlar.

Kedilerde hastalık olarak Feline leukemia virus ve Feline immunodeficiency virus (FIV) en yaygın hastalıklardır. Bu yüzden Veteriner Hekim ‘inizle rutin aşılarınızı mutlaka yaptırmalısınız. Şunu da unutmamak gerekir yavru kedilerin hastalığa yakalanması daha yüksek ve tedavi olma şansı çok düşüktür.

Kedilerde Lösemi Belirtileri

Lösemi kedilerde en sık görülen bir kanser hastalığıdır. Kedilerde lösemi iki farklı kanserle sonuçlanmaktadır. Bu yüzden sadece belli belirtiler ortaya çıkmaz çünkü kanser durumu tüm vücuda zamanla yayılmakta ve sekonder enfeksiyonlar sonucu farklı semptomlarda gözükebilir. En yaygın olanı Lenfoma türüdür. Diğeri Fibrosarcomas türüdür. Kedilerde lösemi klinik semptomlar göstermemektedir. Enfeksiyonun ilerleyen dönemlerinde belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunların da tamamını göremeyebilirsiniz. Enfeksiyonu nasıl tesbit edeceğimizi teşhis de anlatacağım.

Kedilerde lösemi de görülen klinik semptomlar;

Lösemi Tanı ve Teşhisi

Veteriner Hekim ‘iniz gerekli muayeneleri yaptığında teşhis izin bazı öneriler sunacaktır. Burada sizin verdiğiniz bilgiler çok önemlidir. Mutlaka dışarı çıktınız mı farklı kedilerle herhangi bir teması oldu mu bunu bilmekte fayda vardır. Klinik semptomlardan kedilerde lösemi demek çok zor olacağı için kesin teşhis için 2 farklı kan testi yapılmaktadır.

Her 2 test de FeLV P27 olarak adlandırılan virüsün protein bileşenini tespit için kullanılır. Bu testler ELISA ve IFA testleridir ki bunlar donanımlı bir veteriner muayenehanesin de ya da üniversitelerimizde yapılmaktadır. IFA tarafından pozitif test edilen kedilerin çoğu, ömür boyu enfeksiyonlu kalır. Bazı durumlarda, FeLV ‘nin kemik iliğine enfekte olup olmadığını belirlemek için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) adı verilen bir test kullanılarak virüsün tamamını izole etmek veya virüsün DNA ‘sını tespit etmek önerilebilir. Kedinize hangi testlerin uygun olduğunu belirlemek için daima veterinerinize danışın.

Kedilerde Lösemi Tedavisi

Tedavi için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada verilenler bilgi amaçlıdır. Tedavi eden kişi sorumluluğu kendisine aittir.

Kedilerde lösemi tedavisinde kan dolaşımında bulunan FeLV virüsünün azaltıcı bazı tedaviler olsa da bazı yan etkilerden dolayı yapılmamaktadır. Ne yazık ki kedilerde lösemi tedavisi tam olarak yoktur. Bu yüzden en iyi tedavi önlemektir.

Mutlaka sıvı takviyesi yapılmalıdır ki bunun çeşitlerini ve uygun olanı Veteriner Hekim ‘iniz uygulayacaktır. Sekonder enfeksiyonları engellemek için antibiyotik kullanılmalıdır. Veteriner Hekim ‘inizin antiviral ilaçlar ya da kemoterapi de önerebilir.

Hiçbir testin tam olarak doğru sonuç verdiğini unutmayın. Kedinizin FeLV ‘ye maruz kalma olasılığı yüksekse, ancak ELISA testi negatif sonuç verdiyse, kedi 30 gün içinde tekrar test edilmelidir. ELISA testi pozitifse, ancak IFA negatifse, kediniz 60 gün içinde tekrar test edilmelidir.

Kedilerde Lösemi Önleme ve Korunma

Kedilerde lösemiden korumak ve önlemek adına hekiminizle sürekli irtibat halinde olunuz. Tüm kediler risk altında iken, yaşam tarzı, cinsiyet ve aşılama durumunun tümü bu bulaşıcı hastalığa yakalanmanın azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Exit mobile version