Kedilerde Koronavirus, Kedilerden İnsanlara Coronovirus Bulaşır mı?. Koronavirüs bu virüsün farklı suşlarının sebep olduğu bir enfeksiyonu tanımlamak için kullanılan bir terimdir, fakat farklı hayvan türleri koronavirüslerin farklı türlerinden etkilenmektedir. Bir kedinin hangi tür Koronavirüsten enfekte olabileceğini ve kedinizi güvende tutabilmek için ne yapacağımızı bilmek önemlidir. Feline Koronavirüs kedilerde ishale neden olan bir hastalık olmakla birlikte Feline İnfectious Peritonitis (FIP) adı verilen bir dizi hastalığa yol açabilir. Gelişen FIP riski yüzünden Feline Koronavirüs endişe edici bir virüstür.
Kedilerde Koronavirus Bulguları
İshal, şişkin abdomen, nefes almada güçlük, letarji, kilo kaybı, iştah kaybı, gözlerde ve deride sararma, susama, ürinasyon artışı, kusma. Feline Koronavirüs bazen kedide şiddetli ishale neden olabilir ancak FIP ile ilgili suş yoksa çok hafif formda görülmektedir. FIP ‘e neden olan Feline Koronavirüs suşu ile enfekte kedilerde daha şiddetli semptomlar görülür. Tedavi edilmemiş ve kendini iyi hissetmeyen hiçbir kedide aktivite ve beslenmede azalma olağan dışı bir durum değildir.
Koronavirüslü bir kedide kusma ve ağırlık kaybı başlayabilir. Koronavirüs bu hastalığın yaş formuna neden olduysa, FIP göğüs boşluğu ve abdomende sıvı birikimine neden olabilir, şişkin abdomenli bir kedi potansiyel olarak güç solunuma sahip olabilir. FIP organ hasarına neden olursa, karaciğerin etkilenmesiyle deri ve gözde sararma meydana gelebilir, böbreklerin etkilenmesiyle ürinasyon ve susama da artış görülebilir.
Kedilerde Koronavirus Nedenleri
Feline Koronavirüsün farklı suşları kedilerde bu hastalığa neden olabilir. Araştırmacılar kediler arasında bulaşıcılığın yüksek olduğunu dışkı, salya ve idrar ile kediden kediye bulaşma olabileceğini biliyorlar.
Kedilerde Coronavirus Tanısı
Veteriner Hekim tarafından alınan hastalık öyküsü ve fiziksel muayeneden sonra, oluşan ishal için dışkıdan parazitler, bakteri ve toksin üremesi ve mikrobiyel nedenlerin takibi için örnek alınır.
Hastalık diğer hastalıkları ekarte edecek kadar şiddetli veya kedinin FIP olduğunu belirleyebilecek değişikliklere bakmak için kan ve radyoloji testleri yapılabilir. Koronavirüsün FIP formu şüpheli ve abdomen ve göğüs boşluğunda aşırı miktarda sıvı birikmiş ise FIP için özel testte çalışılmak üzere sıvı örneği toplanır. Genel olarak FIP olsun veya olmasın Koronavirüsün farklı suşlarını ayırt edememe ve hatalı test sonuçları nedeniyle Koronavirüsün kesin tanısının konması güçtür. Bu yüzden tanı, kedinin tipik semptomları ile yapılır.
Kedilerde Koronavirus Tedavisi
Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
İshale neden olan Koronavirüs dışkıyı katılaştıracak takviye gıda ve ilaçlar ile semptomatik olarak kolayca tedavi edilir, ancak FIP ‘e neden olan Koronavirüsün tedavisi kolay olmamaktadır. FIP için belirli bir tedavi yoktur, kedinin yaşam kalitesi iyi olduğu sürece semptomatik olarak yapılır.
Kedileri Coronavirusden Nasıl Koruruz?
Koronavirüs kedilerde çok bulaşıcı olduğundan, hastalığa yakalanmış kedilerden kedinizi ayrı tutmak önemlidir. Kedinizde Koronavirüs varsa hastalık geçene kadar onu diğer kedilerle temastan sakınmalısınız. Özellikle çok fazla kediniz varsa yayılmanın hangisinden olduğunu bilemeyeceğiniz için virüsten kurtulmak çok zor olabilir.
Aşılama FIP için değerlendirilebilir fakat kedilerde etkinliği tartışmalıdır.
Aşının artıları ve eksileri hakkında Veteriner Hekiminizden bilgi alabilirsiniz.
Feline Koronavirus İnsanlara Geçer mi?
Feline Koronavirüs insanlarda solunum yolu sorunlarına yol açan Koronavirüs tipiyle aynı değildir. Bunlar virüsün farklı suşlarıdır ve kedilerden Human Koronavirüs (SARS CoV 2, COVİD19) geçebileceğine veya bir kediden bir insana Koronavirüs geçtiğine dair kanıt bulunmamaktadır.
Köpeklerde Koronavirus: https://vetrehberi.com/kopeklerde-koronavirus-kopeklerden-insanlara-coronavirus-bulasir-mi/