Kedilerde İdrar Taşları ve Beslenmesi

Kedilerde İdrar Taşları ve Beslenmesi

Kedilerde idrar taşları çeşitli etiyolojilere sahip hastalık gruplarıdır. Her cinste görülür fakat yüksek yaş ortalaması 2-6 yaş olarak geçmektedir. Ayrıca erkek hayvanlarda daha sık görülmekle beraber ölümcül tehlikesi de vardır.

Kedilerde İdrar Taşları Kendisini Nasıl Gösterir?

Başlangıçta sık idrara çıkma, idrar damlatma ve kaçırma, uygun olmayan yerlere idrar yapma ile kendini gösterir. İdrarda sürekli kan bulunur (hematüri) ve daha sert amonyak kokusu mevcuttur. Bununla birlikte ağrılı idrar yapma (dizüri), idrarını yaparken aşırı çömelme hareketi ve zorlanma yaşanır. Erkeklerde üretranın farklı anatomisine bağlı olarak sık ve tam bir tıkanıklıkla karşılaşabilirler (başlangıç ​​yolunda özellikle üretral bezler seviyesinde daha uzun ve daha dar). Eğer tam tıkanma gerçekleşirse depresyon, iştahsızlık, dehidrasyon, kusma ve ishal (üremik sendrom) görülür. En şiddetli durumlarda ise mesane yırtılması, peritonit ve ölüm takip eder.

Neden Oluşur?

Kısaca bahsetmek gerekirse minerallerin, üriner sistemin doğru bir şekilde işlenmediği zaman fazla birikip kristalleşmesine taş oluşumu denir. İki önemli taş şekli vardır bunlardan birincisi magnezyum amonyum fosfat diğer adı ile struvit taşı. Diğeri ise kalsiyum okzalat taşıdır. Her ikisinin de farklı nedenleri olabilir. Struvit taşlarında genellikle enfeksiyonel olarak rastlanır, dokuda yüksek tahribata sebep olmalarından dolayı bu durum gerçekleşir ve kliniğe taş şikâyeti ile gelen hastaların %80 inde struvit taşları görülmektedir. Bunlarla beraber yanlış besleme, eksik veya aşırı besleme taş oluşumuna sebep olur. Primer başka bir hastalıktan kaynaklı idrar pH dengesinde bozulmalar da taş oluşumunu destekler. Yine aynı şekilde idrar pH dengesini bozacak yanlış ve akılsızca kullanılan ilaçlar taş oluşumunda etkili olabilirler.

Nasıl Önlenir?

Eğer taş oluşumu şikâyetleri yaşıyorsanız hemen Veteriner Hekiminize gitmeli enfeksiyonel oluşum varsa tedaviye bir an önce başlanmalı ve oluşan taşa spesifik diyet mamaları tüketmesini sağlayarak diğer oluşumları engellemelisiniz.

Bu mamalarda üriner sistem problemi yaşayan dostlarımız için protein seviyesine dikkat etmelisiniz aşırı protein oranı içeren mamalardan kaçınmalısınız şayet proteinlerin fazlası bu sefer nitrojen olarak birikeceğinden taş oluşumu ile beraber kronik böbrek rahatsızlıklarına da yol açabilirler. Hekiminizin koyduğu teşhise göre struvit taşı veya kalsiyum okzalat taşı oluşuna bağlı olarak alacağınız mamanın alkali veya asidik katkı maddeleri içermesi önem taşımaktadır. Struvit taşları alkali, kalsiyum okzalat taşları ise asidik ortamda oluşur. Bu yüzden mutlaka Hekiminize danışmalı ve önereceği mamaları dostlarınıza tükettirmelisiniz.

Exit mobile version