Kedilerde çinko fosfat zehirlenmesi , kedilerimiz nereden buluyor bu çinko fosfatı diyorsunuz mutlaka. İlk olarak bu konuya açıklık getirmeye çalışacağım. Bir çoğumuz evimizde ki haşereler ve kemirgenler için zehirler kullanmaktayız. Bu zehirler kedilerimiz için bazıları cazibe arz etmektedir. Haşereleri veya kemirgenleri öldürmek istersen cezbedici zehirler kedimizin ilgisini çekip onunla oynayıp yiyebilir. İşte bundan dolayı bazı zehirlerin içersinde çinko fosfat bulunmaktadır. Zehiri yiyen kedimiz çinko fosfat zehirlenmesine maruz kalmaktadır.
Klinik Semptomlar
- Çinko fosfat midede gaz salınımına neden olduğu için kedilerin nefeslerin sarımsak veya çürümüş balık kokusu gelmektedir.
- Hızlı veya zor nefes alma
- Depresyon
- Zayıflık
- Zehirlenmede konvülsiyonlar ve nöbetler
- Kanlı kusma
- Karın şişliği ve ağrı
- İshal ve gaz
- Koma
- İştahsızlık
- Ölüm
Kedilerde Çinko Fosfat Zehirlenmesi Nedenleri
- Çinko fosfat içeren zehirler
- Kemirgen zehirleri
- Hamamböceği zehirleri
- Zehir almış hayvanın yenilmesinde
- Çinko fosfat zehirin alınması
Kedinizin zehirle temas ettiğinden şüpheleniyorsanız ve yukarıda listelenen bazı belirtileri görüyorsanız, sağlığı kritik hale gelmeden önce kedinizin mutlaka bir Veteriner Hekim tarafından görülmesini sağlamanız gerekir. Kediniz evinizin dışına çıkarsa, kemirgen zehiri ile temasa geçme olasılığı olduğunu unutmayın. Zehir komşunun bahçesinde, çöp torbasında, ara sokakta olabilir veya zehir, kedinizin yakaladığı ve parçaladığı parçaları bir fare veya fare ile yutmuş olabilir.
Teşhis ve Tedavi
Kesin teşhis için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Doktorunuza mutlaka bu gibi şüphelendiğiniz bir durumun olabileceği konusunda aneminezi atlamadan düzgün bir şekilde ifade etmeyi unutmayın. Kan ve idrar analizleri sonucunda kesin teşhisinizi Veteriner Hekim ‘iniz koyacaktır.
Tedavi için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada verilenler bilgi amaçlıdır. Tedavi eden kişi sorumluluğu kendisine aittir.
Kedilerde Çinko Fosfat Zehirlenmesi tedavisinde için mutlaka kusturmak şarttır. Kusturmak için 5 kg canlı ağırlığına 1 çay kaşığı hidrojen peroksit verilerek kusturulmaya çalışılmalıdır. 10 dakika aralıklarla 3 defa verilmelidir. Kediniz hala kusmadıysa daha fazla vermeyin ve olduğu gibi bırakın. Şunu mutlaka unutulmamalıdır ki eğer ki kedinizin bilince yerinde değilse, nefes almakta zorlanıyorsa, şok belirtileri gösteriyorsa mutlaka kusturmaya çalışmayın.
Kedilerde çinko fosfat zehirlenmesi için spesifik bir antidotu yoktur. Ancak sodyum bikarbonat ile mide yıkanmalıdır. Bu sayede kedinizin midesinin ph değeri de düzelecektir. Aktif kömür ile toksinler absorbe edilmeye çalışılır.
Bu tedavinin sonucu zehirin alınma süresi, zehirin miktarı, kedinin immun sistemi, yaşı gibi birçok faktöre bağlı olduğunu kesinlikle unutmamak gerekmektedir.
Korunma
Kedinizin başı boş gezmesine müsade etmeyin. Zehiri alabilecek yerlere ulaşmasına izin vermeyin. Dikkatsizce uygulanan zehirler kedinizin hayatını son verecek bir sebep olur.