Kedilerde Aşılama ve Aşılama Kuralları

Kedilerde Aşılama ve Aşılama Kuralları

Kedilerde Aşılama ve Aşılama Kuralları

Kedilerde aşılama ve aşılama kuralları. Bilindiği üzere kedi sahipleri tedavi olmayan veya tedavi edildiğinde kalıcı hasar bırakan hastalıklar için belirli zamanlarda aşılar uygulanmaktadır. Aşılarını düzgün takip eden ve yaş grubuna göre kedilerini düzgün besleyen kedi sahipleri hastalıklarla fazla uğraşmazlar. Aşıları Veteriner Hekimler olarak çok önemsiyoruz. Bizler istiyoruz ki evcil hayvanınız hasta olmadan onu koruyalım. Ama bu konuda hayvan sahipleri ufak hesaplar peşine düşüp genel olarak yaptırmadıkları için hayvanların sağlığı sürekli tehdit altında. Belki sizlere istatistik olarak net olarak bir şey diyemem ama birçok ölümle sonuçlanan hastalıkların %50 ‘si aşılar yapılmadığından dolayı olmaktadır.

Kedilere yapılan aşılar; vücuda verildiğinde, immun sistemi uyararak hastalıklara karşı spesifik aktif bir bağışıklık oluşturan ve bu yolla canlının korunmasını sağlayan; mikroorganizmaları, bunların komponentlerini veya metabolik ürünlerini içeren biyolojik maddelerdir.

Aşıların sonucunda oluşan bağışıklık; vücuda giren veya verilen mikroorganizma, toksin, toksoid, protein ve polisakkarid gibi yabancı maddelere karşı vücudun bütün genel ve özel savunma mekanizmalarıyla karşı koyması, direnç göstermesi ve kendini korumasıdır.

Doğal bağışıklık; Canlıların anatomik, fizyolojik, fiziksel, kimyasal özellikleri ve kalıtsal karakterleri ile hastalık etkenlerine ve diğer maddelere yönelik genel savunma mekanizmasıyla karşı koyma yeteneğidir.

Kazanılmış bağışıklık; Canlıların, özellikle doğduktan sonra çeşitli mikroorganizmalarla veya bunların antijenik özelliğe sahip toksin ya da metabolik artıklarıyla karşılaşarak vücutlarında bu antijenlere karşı spesifik antikorların oluşmasıyla hastalık etkenlerine karşı koyma yeteneğidir.

Antijen; Vücuda girdiğinde immun sistemi uyararak kendine karşı antikor oluşumunu uyaran biyolojik maddelerdir.

Antikor; Vücuda giren antijenik maddeye karşı spesifik olarak, immun sistem tarafından üretilen biyolojik maddelerdir.

Kedilerde Aşılama Kuralları

Kedilerde Aşılamayı Gerektiren Hastalıklar

Kedilerde aşılama sonucunda kedinizi koruyacak hastalıkları kısa ve özet bir şekilde ifade etmeye çalışalım.

Panlökopeni (Panleucopenia): Parvoviruslar tarafından oluşturulan, akut seyirli, kanlı ishal ve kusmayla karakterize öldürücü ve bulaşıcı bir kedi hastalığıdır.

Enzootik koriza (Rhinotracheitis): Kedi herpes virusu tarafından oluşturulan, akut seyini, konjuktivitis, göz yaşı akıntısı, burun akıntısı ve aksırıkla karakterize kedilerin en önemli bulaşıcı solunum sistemi hastalığıdır.

Kedi enfeksiyöz peritonitisi (Felin infectiouse Peritonitis =FIP): Corona viruslar grubuna ait bir virus tarafından oluşturulan, çoğunlukla 6 aylıkla 5 yaş arasındaki kedileri etkileyen, genelde karın boşluğunda sıvı toplanması (ascites), halsizlik, lenfopeni ve iç organlarda granülomatöz değişikliklerle karakterize, subakut ve kronik seyirli bulaşıcı bir kedi hastalığıdır.

Kedi lösemisi (Feline Leukosis): Oncorna viruslar tarafından oluşturulan, lenf bezlerinde tümör oluşumuna ve kanda lenfosit artışına neden olan kronik seyirli bir kedi hastalığıdır.

Calici virus enfeksiyonu: Calici virus tarafından oluşturulan, özellikle genç kedileri etkilleyen, akut seyirli, üst solunum yollarında, akciğerlerde bozukluklar, ağızda ülseratif lezyonlar, ishal ve eklemlerde yangı oluşturan viral bir hastalıktır.

Klamidia enfeksiyonu (psittacosis): Chlamidia psittaci tarafından oluşturulan, akut seyirli, burun akıntısı, göz yaşı akıntısı, göz kapaklarında şişlik, solunum güçlüğü, sarı-yeşil ishal ve sinirsel bozukluklarla karakterize bulaşıcı bakteriyel bir hastalıktır.

Kuduz: Tüm sıcak kanlı hayvanları etkileyen, akut seyirli, bilinç kaybı, huzursuzluk, salya akıntısı yutkunma güçlüğü ve felçlerle karakterize öldürücü viral bir hastalıktır.

Kedilerde aşı takvimi için sitemizde ki yazıyı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

Kaynakları görmek için tıklayın...
  • Kedi ve Köpek Hastalıkları, Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz İmren, 1998, Medisan, 435-436.
  • Kendim 🙂

Exit mobile version