Kedilerde Akne (Sivilce)

Kedilerde Sivilce, Kedilerde Sivilce Neden Çıkar? Kedilerde Sivilce Nasıl Sağaltım Yapılır?

Kedilerde Akne (Sivilce)

Kedilerde Akne (Sivilce)

Kedilerde akne türkçe olarak kedilerde sivilceler. Kedilerde sivilce, kedilerin çene bölgesinde ve alt dudağının olduğu bölgelerde daha çok bulunur. Akneler saç köklerinin sebum denilen tabakasının bulunduğu yerlerde çok yaygındır. Bazı kedilerde bir akne çıkarken bazılarında ise birçok akne çıkmaktadır. Bu durum kedilerde akne yani sivilcenin nedenine, vücudun yapısı ve immun sistemin durumuna göre değişmektedir. Birçok akne tekrarlayan bir problem olarak süregelebilmektedir. Sekonder bir antibakteriyel enfeksiyonun sonucunda genellikle akne oluşumu gözlenmektedir. Günümüzde halen yapılan araştırmalar sonucunda kedilerde aknenin sebebi bilinmemektedir.

Kedilerde akne olası nedenler olarak;

Kedilerde Akne Belirtileri ve Türleri

Aknenin belirtileri; nodüller tarzlarda, kabuklanmalar ve kanama odakları, ağrı mevcuttur, kaşınmaya bağlı olarak deride kızarıklıklar ve tüy dökülmeleri mevcuttur. Alt dudaklarda ki aknelerde, dudaklarda şişkinlik ve sulu kabuklanma görülmektedir.

Aknenin Türler; Siyah veya beyaz nokta tarzında, normal kırmızı sivilce görünümde olmaktadır.

Kedilerde Akne Teşhisi

Kesin teşhis için mutlaka Veterine Hekim ‘inize danışın. Veteriner hekim gerekli olan makroskopik ve mikroskopik muayene sonucunda teşhisi konulur. Kedilerde akne karışabileceği birçok hastalık vardır. Bunlardan bazıları mantar hastalığı, uyuz hastalığı, feline leprosy, cildin yüzeyinde bulunan tümörol yapılar veya sekresyon gibi birçok enfeksiyondan ayrılmalıdır. Bu yüzden mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurmalısınız.

Kedilerde Sivilce Tedavisi

Kedilerde sivilce tedavisi için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada verilen bilgiler bilgi amaçlıdır ve bu bilgiler ışığında asl tedavi uygulamayın.

Kedilerde akne tedavisine başlamadan önce sebebinin neden olduğu çok önemlidir. Veteriner Hekim burada koyduğu teşhis üzerinden tedaviye gider. Tedavi de ilk olarak sivilcenin olduğu bölgeyi antiseptik ile mutlaka temizlenmelidir. Eğer enfeksiyon sonucu bir akne oluşu ise mutlaka antibiyotik kullanımı tercih edilmelidir. Eğer ki cilt hastalıklarından kaynaklanıryorsa ya mantar varsa topikal şampuanlar kullanılabilir.

Daha önceden de belirttiğimiz gibi bazıları tekrarlayan akneler olabilir. Hatta 2 hafta da bir akne de çıkabilir. Bu tarz durumlara sürekli tedavi yapılması gerekmektedir. Bu gibi hastalıklarda sürekli hekiminiz ile iletişim halinde olmanız en doğru olandır.

Exit mobile version