Yavru kedilerin annelerinden ayrılma süreleri, kedi cinsine göre değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık olarak 2-3 aydır. Ancak yavru, bazı durumlarda anneye aşırı bağımlılık gösterebilir, anneden ayrılmayı reddedebilir. Aynı zamanda bazı anne kediler yavruları daha küçükken terk edebilir. Bu durumlarda bakım verilmezse kedi yavrularının ölmesi durumu meydana gelebilir. Bu nedenle doğum yapan kedi, yavruların yakınında tutulmalıdır. Zamanından önce anneden ayrılan bir yavru kedi, hayatta kalsa bile, ilerleyen dönemde davranış sorunları gösterecektir.
Yavru Kediler Anneden Ne Zaman Ayrılmalıdır?
Yavru kedilerin anneden ayrılma zamanları, anneden anneye değişiklik göstermektedir. 2 aylık bebekler, anneden alabilecekleri kadar besini almışlardır. Ancak güven duygusunun oluşması için 3 ayı dolmayan yavru kedilerin anneden ayrılmaması gerekir. Daha erken ayrılmış yavrularda sahibinin özel ilgisi ve şefkati bir şeyleri düzeltmeye çalışsa da, davranış sorunları, yalnız kaldığında artan kaygı gibi bozukluklar meydana gelebilir. Normal olarak doğum yapan bir kedi, 20 günden itibaren süt vermemeye başlar. Bunun nedeni, doğumdan sonra 20. Günden itibaren sütün azalmasıdır. Ancak kedi en az 1 aylık olana kadar anne süt vermeye devam eder. 1,5 aylık olan kedi, ek gıdaya başlamaya hazırdır. 2 aylık bir kedi ise kendi besinini kendi bulur, tüm sorumluluklarını öğrenmiştir. Ancak yine de boş zamanında annesinin yanında uyur. Bu nedenle 2 aylık kediyi anneden ayırmak doğru olmayacaktır. 3 aylık yavrular ise anneden ayrı uyumaya başlar. Bu nedenle bir kedi yavrusunun en erken 3 aylıkken anneden ayrılması doğru olacaktır. Aksi halde davranış sorunları meydana gelebilir.
Evde Kedi Yavrusu Varsa Nelere Dikkat Edilmelidir?
Evde yavru kedi varsa dikkat edilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Yavru kedilerde mantıklı düşünme ve korku duygusu bulunmaz. Bu nedenle kedinizin başına bir şey gelme ihtimalini düşünerek hareket etmeniz gerekir. Emekleme çağında bir bebeğiniz varmış gibi kontrollü olmalısınız.
- Yavru kediler denge sorunu yaşayabilir. Bu nedenle pencerelerinizi, kedinizin düşme ihtimaline karşın kapalı tutmalısınız.
- Açıkta soba, şömine gibi yakıcı materyaller bulunmamalıdır. Kediniz beklemediğiniz anda patilerini bu sıcağa yapıştırabilir.
- Baca gibi duvar delikleri bulunmamalıdır. Yavru kediler oldukça kıvrak ve oldukları yerin şeklini alan türden hareketler sergiler. Bu nedenle duvarda delik bulundurulmamalıdır.
- Elektrik kablosu çiğnemek, yavru kediler için diş kaşıyıcı görevi görür. Ancak elektrik çarpması istenmeyen durumlar meydana getirebilir. Bu nedenle açıkta elektrik kablosu bırakılmamalıdır.
- Yavru kediler sakardır. Bu nedenle saksı bitkileriniz varsa, bunları kedinizin olduğu odadan uzak tutmanız daha doğru olacaktır.
- Televizyon üzerindeki biblo yada ünite üzerindeki süs şekerlik, vazo gibi eşyalarınız paramparça olabilir. Evde bir bebek varmış gibi temkinli olmanız gerekir.
- Bazı bitkiler kediniz için zehirli olabilir. Bu nedenle kedinizin olduğu odada bitki bulundurmamalısınız.
İlk Defa Yavru Kedi Alanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
İlk yavru kedi alındığında dikkat edilecekler şu şekildedir:
- Kedinize kendine ait bir kutu hazırlamalısınız. Kediler, küçük ve dar alanlarda kendilerini güvende hissederler. Konu da yavru kedi ise, en çok güven ihtiyacı olan kediler yavrulardır. Bu nedenle küçük ve dar bir kutu, kedinizin ihtiyacı olan güveni sağlayacaktır.
- Eve ilk defa gelen kediniz, 3 aylık yavru ise, ürkek ve çekingen davranacaktır. Bir süre onunla direkt olarak ilgilenmeyin.
- Evinizin ilk birkaç gün kalabalık olmamasına dikkat edin. Mümkünse evden çıkmayın.
- Kedinizi ilk günlerde evde yalnız bırakmayın.
- Kediniz evi tanımaya çalışacaktır. Bunun için yatak altlarından dolaplara kadar en kuytu bölgelere kadar girer. Bu nedenle kedinizi gözünüzden ayırmayın. Aramak zorunda kalmayın.
- Mama ve suyunu sürekli hazır tutun. Kedi yavrusu, sizinle nasıl iletişim kurması gerektiğini bilemeyecektir. Bu nedenle mama ve su konusunda sorun yaşamasına izin vermeyin.
- Hafif oyunlar tercih edin. Gerekirse birlikte uyuyun. Onun annesinden yeni ayrıldığını unutmayın. Tüylerini bolca okşayın.
- Aşılarını kontrol edin. Veteriner kontrolünden geçirmeden evinize almayın. Pire testlerini yaptırın.
- Birkaç basit oyuncak edinin. Bunlar yün ip, kulaklık kablosu ya da makara olabilir. Bunlarla oynamasını sağlayın.
- Bolca sevin ve okşayın.
Kedi Yavrusu Nasıl Beslenir?
Kedi yavrusunu beslemek için bir biberona ihtiyacınız olabilir. Bu kedilerde tercih edilen öncelikli olarak inek sütüdür. Acil durum halinde bulunmuş ve kötü durumda bir kedi için oda sıcaklığında pastörize inek sütü kullanılabilir. Ancak uzun vadeli bir sahiplenme söz konusu ise, yavru kedi mamalarını tercih etmek daha doğru olacaktır. Kedinin mamayı kaptan yemediğini fark ederseniz, biberon kullanmanız gerekecektir. Biberon kullanılacaksa yavru kediler için süt tozu takviyeleri de kullanılmalıdır.
Biberon seti ve süt tozunu temin etmeniz durumunda, biberonu açmanız gerekir. Biberonu üstünde bulunan X işaretli bölümü keserek açabilirsiniz. Yavru, baş kısmı avuç içine gelecek şekilde tutulur. Bu şekilde hafif eğilerek biberondaki sütü içmesi sağlanır.
Kedi Yavrularında Tuvalet Eğitimi
Yavru kedilerde tuvalet alışkanlığı, tuvalet eğitimi gazete yöntemi ile kazandırılabilir. Kedi, evi benimsemek için mutlaka bir yerlere tuvaletini yapacak ve bırakacaktır. Bu durumda gazete ile yapılan tuvaleti alıp kedi kumunun üzerine boşaltın. Orada kalsın. Yeri de bolca silin. Kedi yavrusu, kumu bu şekilde kendi bölgesi olarak tanımaya başlar ve tuvalet ihtiyacını karşılar.